19 Ekim 2009 00:00

Virüs de aşılar da dışarıdan

Domuz gribi aşısının ilk parti teslimatı bugün yapılacak. 500 bin dozluk teslimat, ilk olarak sağlık çalışanları ve hacı adaylarına yapılacak.

Paylaş

Domuz gribi aşısının ilk parti teslimatı bugün yapılacak. 500 bin dozluk teslimat, ilk olarak sağlık çalışanları ve hacı adaylarına yapılacak. 9 yaşındaki çocuklar için 2 doz uygulanacak aşı, yetişkinler için tek doz uygulanacak. Türkiye’de H1N1 virüsü taşıyan kişi sayısı 524’e yükselirken, panik içindeki insanlar aşı olmak istiyor. Ancak Türkiye 10 yıldır aşı üretmiyor. Virüsü dışarıdan gelen bu hastalığın aşıları da dışarıdan geliyor.
GEREKÇE: TEKNOLOJİYE AYAK UYDURAMADINIZ
Türkiye, 1980’lere kadar kendi aşısını kendi üretiyordu. Türkiye’de ilk aşı üretimi, Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi’nde gerçekleştirildi. Ancak buradaki laboratuvarlar 1998 yılında, yani tam 11 yıl önce kapatıldı. Üretime son verilmesinin nedeni, “güncel teknolojiye ayak uydurulmaması” olarak açıklanıyor.
RUTİN PROGRAMDAKİ AŞILAR DA İTHAL
Türkiye’de 1996’da difteri-boğmaca-tetanos, 1998 yılında da BCG aşısı üretimi tamamen durduruldu. Bu tarihlerden itibaren Sağlık Bakanlığı’nın rutin aşılama programında bulunan kızamık, kızamıkçık, kabakulak, çocuk felci, Hepatit B, Konjuge pnömokok, Hemofilus Influenza tip aşıları Türkiye’de üretilmemeye başlandı.
İŞTE TABLO!
Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın açıkladığı veriler, tabloyu gözler önüne seriyor.
*Aşıların yüzde 60’ı Sağlık Bakanlığı, yüzde 30’u ise özel sektör tarafından getiriliyor.
*Her yıl ortalama 50 milyon doz aşı Türkiye’ye giriyor.
*2008 yılında aşı alımı için harcanan para 207 milyon 460 bin 418 lira.
MHP’li eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, insanların kobay olarak kullanılacağını ve ailesine aşı yaptırmayacağını açıklamıştı.
(HABER MERKEZİ)


32. DOMUZ GRİBİ VAKASI
Ankara Bilkent’te özel bir ilköğretim okulunda, bir öğrencide domuz gribi tespit edilmesinin ardından vaka sayısı 32’ye yükseldi. Bu vakalardan 27’sinin öğrenci, 4’ünün veli ve 1’inin de öğretmen olduğu tespit edildi.
Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Bilkent University Preparatory School (BUPS) adlı ilköğretim okulunda bir öğrenciden alınan numunede pandemik A (H1N1) virüsü tespit edilmesinin ardından, vakanın yakın temaslılarına ulaşılarak alınan numunelerde, aynı okulla ilişkili, ilk vaka da dahil olmak üzere toplam 32 vaka pozitif olarak tespit edildi. Bununla birlikte Türkiye’de toplam vaka sayısının 524’e ulaştığı kaydedilirken, tüm vakaların genel durumlarının iyi olup, kontrol ve tedavilerinin evlerinde sürdürüldüğü belirtildi. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Yurt değil ‘ambar’

SONRAKİ HABER

Trabzon’da şaka gibi çöp toplama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa