20 Ekim 2009 00:00

Hukuk madencilere feda edildi

Ekoloji Kolektifi Derneği ile TMMOB Çevre Mühendisleri Odası ve Peyzaj Mimarları Odası, ÇED olumlu belgesine ihtiyaç duyulmadan maden aranmasına ve orman alanlarının madencilik faaliyetlerine...

Paylaş

Ekoloji Kolektifi Derneği ile TMMOB Çevre Mühendisleri Odası ve Peyzaj Mimarları Odası, ÇED olumlu belgesine ihtiyaç duyulmadan maden aranmasına ve orman alanlarının madencilik faaliyetlerine açılmasına olanak tanıyan Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliği’nin iptali için dava açacak.
5177 sayılı Maden Yasası dayanak gösterilerek hazırlanan ve bir süre önce Anayasa Mahkemesi tarafından bazı maddelerinin iptaline karar verilerek yürütmesi durdurulan Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliği, geçici ek madde eklenerek yürürlüğe konuldu. Anayasa Mahkemesi ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun telafisi mümkün olmayan zararlara yol açacağı için yürütmesini durdurduğu yönetmeliğe, geçici 4. madde eklenerek, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi’nin koruyucu kararları aşılmış oldu. Yönetmeliğin yeni haliyle Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından harekete geçen Ekoloji Kolektifi Derneği ile TMMOB Çevre Mühendisleri Odası ve Peyzaj Mimarları Odası, yönetmeliğin iptali için dava açmaya karar verdi.
SESSİZ KALINMAMALI
Yönetmeliğin yürürlüğe girmesine tepki gösteren çevreci avukat Arif Ali Cangı da, yönetmeliğe eklenen geçici 4. maddenin orman alanlarını madencilik faaliyetine açan ibareler içerdiğini belirtti. ÇED Olumlu Belgesi alınmadan maden aranabileceğini, bunun da ormanları korumasız hale getirdiğini söyleyen Cangı, hukukun üstünlüğü ilkesinin de bir kez daha madencilerin isteklerine kurban edildiğini belirtti.
Cangı, bunun anlamının açıkça hukukun ve ormanların madencilerin çıkarına feda edilmesi olduğunu dile getiren Cangı, “Bir kez daha hukuk güvenliği ortadan kaldırılmış, yaşam alanları korumasız bırakılmıştır. Hukukun üstünlüğünü ve canlı yaşamını gerçekten savunan herkes, her örgüt, buna sessiz kalmamalıdır” dedi. (İzmir/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

iLLE DE HAYAT

SONRAKİ HABER

Mühendislerin de sorunları büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa