20 Ekim 2009 00:00

Hayat dururken ölüm savunulmaz

Aralarında şair, yazar, müzisyen, tiyatrocu ve sinemacıların da bulunduğu 282 sanatçının imzasıyla destek verdiği Barış İçin Sanat Girişimi, “Barışı Kim İstemez?” başlıklı bir deklarasyon yayınladı.

Paylaş

Aralarında şair, yazar, müzisyen, tiyatrocu ve sinemacıların da bulunduğu 282 sanatçının imzasıyla destek verdiği Barış İçin Sanat Girişimi, “Barışı Kim İstemez?” başlıklı bir deklarasyon yayınladı. Türkçe, Kürtçe, Lazca, Ermenice, Rumca ve Gürcüce olarak sanatçılar tarafından okunan deklarasyonda, “Barış, siyasetin eline bırakılmayacak kadar değerli ve müjdelidir” denildi.
Aralarında Arif Sağ, Leman Sam, Derya Alabora, Bejan Matur, Yasemin Göksu, Birol Topaloğlu, İlkay Akkaya, Cahit Berkay, Sennur Sezer, Eşber Yağmurdereli, Mustafa Erdoğan, Gülten Kaya, Suavi, Tuncer Kurtiz, Vedat Türkali, Hasan Saltık, İclal Aydın, Servet Kocakaya gibi sanatçıların bulunduğu Barış İçin Sanat Girişimi, dün bir basın toplantısı düzenledi. ‘Hayat dururken ölüm savunulmaz’ diyen sanatçılar, bu konuda üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını açıkladılar.
HER DİLDEN BARIŞ TÜRKÜLERİ
İstiklal Caddesi’nde bulunan Cezayir Resteurant’ta düzenlenen basın toplantısına; İclal Aydın, Özcan Alper, Eşber Yağmurdereli, Sezai Sarıoğlu, Yasemin Göksu, Derya Alabora, Aynur Doğan, Mazlum Çimen, İlkay Akkaya, Sennur Sezer, Bayar Şahin, Kardeş Türküler üyesi müzisyenler, MKM’li müzisyenler, Kayuş Çalıkman, Birol Topaloğlu, Ferhat Tunç, Moğollar Grubu, Tülin Özen, Hikmet Akçiçek, Pakrat Estukyan, Cüneyt Yavuz, Kazım Öz ve MKM Sinema Kolektifi çalışanları, Grup Helesa’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda sanatçının yanı sıra DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis de katıldı. Bir araya gelen sanatçılar, hep bir ağızdan Kürtçe, Türkçe, Lazca, Gürcüce, Rumca, Ermenice, Zazaca barış türküleri söylediler. Toplantıda açıklanan deklarasyonu, İbrahim Rojhlat Kürtçe, Feryal Öney Türkçe, Hikmet Akçiçek Lazca, Kayuş Çalıkman Ermenice ve Bayar Şahin Gürcüce okudu.
‘BİTSİN BU KAN KOKUSU!’
Ortak açıklamayı ise Müzisyen Yasemin Göksu ve Tiyatrocu Cüneyt Yalaz yaptı. Barışın sadece silahların susması, kanın durması, gözyaşlarının dinmesi olmadığını söyleyen Göksu, “Barış sevmektir; korkmadan konuşmak, kızmadan dinlemek, nefret etmeden bakabilmektir; huzur içinde yaşayıp, ecelinle ölmektir” diye konuştu. “Konuşalım, bitsin bu kan kokusu! Susmaktan, kan ve barut koklamaktan iğrendik” diyen Göksu, barış istediklerini dile getirdi. Bundan sonra tüm sanatsal üretim ve eylemlerini barış için gerçekleştireceklerini ifade eden Göksu, herkesi sanatsal eylem ve ürünleriyle çabalarına ortak olmaya çağırdıklarını dile getirdi.
‘BARIŞ SADECE SİYASETİN İŞİ DEĞİL’
Akan ilk kandan, düşen ilk candan bu yana barış istediklerini söyleyen Tiyatrocu Cüneyt Yalaz da barış istediklerini, silahların susmasını istediklerini dile getirdi. Barış için üzerlerine görev düştüğüne inandıklarını söyleyen Yalaz, ülkenin her yerinde barış isteyenlerle bir araya gelmeyi istediklerini dile getirdi. Desteklerinin hükümete, partilere olmadığını vurgulayan Yalaz, barışa destek verdiklerini ifade etti. Barışın sadece siyasetin işi olmadığını belirten Yalaz, “Barış siyasilere bırakılmayacak kadar değerli ve müjdelidir” diye konuştu. Açıklama, sanatçıların barış taleplerini dile getirmelerinin ardından sona erdi.


PERWER VE EMEKÇİ TELEFONLA DESTEK VERDİ
Kürt Sanatçı Şiwan Perver ve Ozan Emekçi de toplantıya telefonla katılarak destek verdiler. Savaşan tarafların son dönemlerde bir araya gelmeye çalıştığını belirten Şiwan Perwer, “Dağda savaşanlar barış istiyor. Ama bu engelleniyor. Bunu anlamak herkes için gereklidir. Keşke birlikte olabilseydik” diye konuştu.
Perwer, konuşmasını Kürtçe barışı anlatan bir şarkı ile bitirdi. Ozan Emekçi ise uzun yıllardır sürgünde yaşadığını, bunun demokrasi ve insan haklarına aykırı olduğunu söyledi. Emekçi, şimdiye kadar verdikleri bütün çabaların sonuçsuz kaldığını da hatırlatarak, “Bu konuya sessiz kalmayan türkülerimizi kendi topraklarımızda söylemek istiyoruz” diye konuştu.
(İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Hikmet Karagöz’den ağaçlar sergisi

SONRAKİ HABER

Helîm Yûsiv okuyucularıyla buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...