20 Ekim 2009 00:00

Hacı Bektaşi Veli 800 yaşında

Hacı Bektaşi Veli’nin doğumunun 800. yılı nedeniyle düzenlenen Uluslararası Hacı Bektaşi Veli Sempozyumu’nda, Hacı Bektaşi Veli’nin farklı olanları birleştirebilmiş...

Paylaş

Hacı Bektaşi Veli’nin doğumunun 800. yılı nedeniyle düzenlenen Uluslararası Hacı Bektaşi Veli Sempozyumu’nda, Hacı Bektaşi Veli’nin farklı olanları birleştirebilmiş, barışçıl, hoşgörüyü öne çıkaran, insanı merkezine alan bakış açısının önemi vurgulandı. SBF’de üç gün sürecek olan sempozyumda, Türkiye ve ABD’den İngiltere’ye, İran’a, Yunanistan’a birçok ülkeden bilim insanları Hacı Bektaşi öğretisini konuşacaklar.
Uluslararası Hacı Bektaşi Sempozyumu’nun açılışında, Hacı Bektaşi öğretisinin öne çıkardığı hoşgörü, barış, insan ve doğa sevgisine, farklılıkları yok saymayan bakış açısına dikkat çekildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, SBF, Alevi Enstitüsü ve Alevi Kültür Dernekleri’nin ortaklaşa organize ettiği ve üç gün sürecek olan “Doğumunun 800. Yılında Uluslararası Hacı Bektaşi Veli Sempozyumu” dün Resim ve Heykel Müzesi konser salonundaki açılış töreniyle başladı.
ÇIPLAK AYAKLA SEMAH GÖSTERİSİ
Yaşlı insanlardan oluşan Alevi Kültür Dernekleri Adıyaman Semah Ekibi’nin, çıplak ayakla semah gösterisi ve deyişleri alkışlarla karşılandı.
Alevi Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Cengiz Güleç, katkılarından dolayı kültür bakanına teşekkür etti. Güleç, bakanlığın katkılarını hiçbir talep ve ricada bulunmadan, müdahale etmeden yaptığını söyledi.
Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil de “hünkar” diye hitap ettiği Hacı Bektaşi’yi anlatmanın çok zor olduğunu belirterek, onun hoşgörülü, “insanı merkezine alan” bakışını ve “Okunacak en büyük kitap insandır” sözünü dile getirdi. Ona hoşgörüyle bakmayanlar olabileceğini belirten Özdil, devletin siyasi malzeme yapmasını, Türk-İslam sentezci bakışını eleştirdi. Hacı Bektaşi’nin “kucağında aslanla ceylanı dost kılan” yapısına dikkat çeken Özdil, Alevi ve Bektaşilerin onu “serçeşme” olarak kabul ettiklerini söyledi.
DERGAHA PARALI GİRME ELEŞTİRİSİ
HBVAKV Genel Başkanı Ercan Geçmez ise Hacı Bektaşi Veli’ye yalnızca “Anadolu’yu Türkleştiren, İslamlaştıran” olarak değil, çok boyutlu bakılması; farklılıkları ötekileştirmeyen, barışçıl bakışının da işlenmesi gerektiğini söyledi.
Hacı Bektaşi Veli Dergahı’na Aleviler olarak hâlâ bir turist gibi para vererek girmelerini eleştiren Geçmez, bir gün kurbanları, semahlarıyla gidip orada cem olacaklarına inancını dile getirdi.
Ankara Üniversitesi SBF Dekanı Celal Göle de bugüne kadar farklı olanların araştırılmamasını eleştirerek, aynı olanın değil farklı olanların araştırılmasının daha önemli olduğunu söyledi. Hacı Bektaşi’nin “İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır” sözüyle, sadece bilimi değil bilimden daha geniş bir evreni işaret ettiğini söyledi.
BAKANDAN AŞURELİ ÇÖZÜM ÖNERİSİ
Alevi çalıştaylarını yürüten Devlet Bakanı Faruk Çelik de Alevi çalıştaylarına vurgu yaparak, toplumun tüm kesimlerinin katılımını sağladıklarını savundu. Çelik, dayatma ve önyargı ile yaklaşmadıklarını söyledi. Herkesi “hamın pişmesine katkı vermeye” çağıran ve “Ne olur gelin hamı pişirelim, pişmişi ham etmeye çalışmanın geçmişteki maliyetini gördük” diyen Çelik, Alevilik sorununun “istismar edilmeyecek kadar hassas, çözümsüz bırakılmayacak kadar da hayati olduğunu” ifade etti. “Elbirliği ve dayanışmanın zaruriyeti”nden söz eden Çelik, “olaya aşure görüntüsü ile bakmak” gerektiğini de savundu.
BAKANDAN HACI BEKTAŞİ-MEVLANA KIYASI
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise dünyada çok az insanın, insanlığı bu kadar büyük bir ışıkla, bu kadar uzun yıllar aydınlatabildiğini belirtti. Hacı Bektaşİ Dergahı’na paralı girilmeyi, “küçük bir katkı” diye nitelendiren Günay, o küçük katkı olmadan devletin gücünün yetmediğini savundu.
Hacı Bektaşi’nin, doğa ve insan sevgisinin yanı sıra bir ahlak öğretisi olduğunu belirterek, “Eline, beline, diline sahip ol” ve “Oturduğun yeri pak et, yediğin lokmayı hak et” sözlerine atıfta bulunan Günay, o birkaç sözün çok derin ahlak öğretisi içerdiğini ve şimdiye kadar o sözleri geçenine rastlamadığını söyledi. Bakan Günay, “Mevlana’nın binlerce, binlerce, binlerce mısraları ile anlattığı, upuzuuuun kitabı var. Hacı Bektaşi Veli’nin birkaç sözü var. Bence Hacı Bektaşi Veli, Mevlana’nın anlattıklarından çok daha şey anlatıyor ve öğretiyor bize” diye konuştu.
Prof. Dr. İlhan Başgöz de Hacı Bektaşi Veli’nin “Velayetnamesi”nden örnekler de verdiği açılış bildirisini okudu. Açılış etkinliği mini konserle sona ererken, öğleden sonraki oturumlar SBF Aziz Köklü Salonu’nda yapıldı. (Ankara/EVRENSEL)
Sultan Özer
ÖNCEKİ HABER

Açılım testi

SONRAKİ HABER

Oskay son yolculuğuna uğurlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...