20 Ekim 2009 00:00

Yoksulluk artıyor alanlar ısınıyor

Ankara’da aralarında Türk-İş, KESK, DİSK ve TMMOB’un da bulunduğu çok sayıda demokratik kitle örgütü ve siyasi parti 21 Kasım günü yapacakları mitingle...

Paylaş

Ankara’da aralarında Türk-İş, KESK, DİSK ve TMMOB’un da bulunduğu çok sayıda demokratik kitle örgütü ve siyasi parti 21 Kasım günü yapacakları mitingle “Krize, İşsizliğe, Açlığa, Yoksullaştırmaya, İşsizliğe, Zamlara Hayır” diyecekler.
Konuyla ilgili sendika ve siyasi parti temsilcileri dün Mülkiyeliler Birliği’nde bir basın toplantısı düzenlediler. Basın toplantısında konuşan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Tuğrul Culfa, krizin faturasının zaten sefalet içinde olan işçilere, emekçilere ve yoksullara ödetildiğini belirterek, buna karşı tüm halkı 21 Kasım’da yapılacak mitinge beklediklerini bildirdi.
KÖLELİK DAYATMASINA KARŞI...
Başbakan’ın “Kriz bizi teğet geçecek” sözlerinin gerçeği yansıtmadığının her geçen gün artan işsizlik ve yoksullukla apaçık ortaya çıktığını belirten Culfa, bir yılda işten atılanların sayısının
1 milyona yaklaştığını, işten atılmayanların da kölelik koşullarında güvencesiz çalışmaya mahkum edildiğini söyledi. AKP eliyle uygulanan neoliberal politikaların halkın varoluşunu tehdit eder boyutlara ulaştığını kaydeden Culfa, özellikle eğitim ve sağlık alanındaki dönüşüm programının yıkıcı etkilerinin her geçen gün daha hissedilir hale geldiğini vurguladı.
Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile herkesin sigortalı olacağı ve her türlü sağlık hizmetinden yararlanacağı iddialarının gerçeği yansıtmadığının uygulamanın daha ilk yılında görüldüğüne dikkat çeken Culfa, İşsizlik Sigorta Fonu’nun sermayenin “yaralarına merhem” olarak kullanıldığını söyledi.
ANKARALILAR MİTİNGE ÇAĞRILDI
Culfa, şunları ifade etti: Topluma yoksulluğun bir kader olarak benimsetildiği, itaat kültürünün aşılanması için her türlü ideolojik aracın devreye sokulduğu bir ortamda tüm bu yaşananlara bir dur demek gerekiyor. Başka bir yaşamın mümkün olduğunu, sefaletin, yoksulluğun kader olmadığını, bir şeyleri değiştirmenin halkın kendi gücünde varolduğunu göstermek gerekiyor. Mutlu azınlığa onların asıl krizinin halkın örgütlü gücüne karşı koyuşu olduğunu göstermek gerekiyor.
Culfa, “Bugün tüm dünyayı paramparça eden vahşi bir sisteme karşı savaşmaya davet edildiğimiz bir zamanda, bu tarihsel sorumluluğumuzun bir gereği olarak krizin etkilerini en derinden yaşayan geniş halk kesimleriyle, işsizlerle, yoksullarla alanlarda buluşma görevi önümüzdedir” dedi.
Açlığın, yoksulluğun, işsizliğin emekçiler için bir kader olmadığını belirten Culfa, krizin faturasının emekçilerin ödemeyeceklerini AKP iktidarına bir kez daha hatırlatmak için 21 Kasım’da alanlarda olacaklarını söyledi.


MİTİNGİN TALEPLERİ
* İşten çıkarmalar durdurulsun.
* Çalışma saatleri kısaltılsın, fazla çalıştırma yasaklansın.
* Kamu istihdamı arttırılsın.
* Herkese parasız ve nitelikli eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik hizmeti sunulsun.
* Zamlar geri alınsın.
* Kaynaklar zenginler için değil, emekçiler ve yoksullar için kullanılsın.
* SSGSS Yasası iptal edilsin.


KATILIMICILAR
Türk-İş Ankara Şubeleri, KESK Ankara Şubeler Platformu, DİSK, TMMOB Ankara İl Koordinasyonu, Ankara Tabip Odası, İHD Ankara Şubesi, Halkevleri, 78’liler Girişimi, EMEP, ÖDP, TKP, DTP ve CHP...
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Uzer Makine’de direniş devam ediyor

SONRAKİ HABER

İki bin nüfuslu belde ambulans istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...