20 Ekim 2009 00:00

Kadınlar aktif olarak barışı savunacak

Barış İçin Kadın Girişimi tarafından 200’ü aşkın kadının katılımıyla düzenlenen “Kadın Forumu”, 2 gün süren tartışmaların ardından sonuç bildirgesinin açıklanmasıyla sona erdi.

Paylaş

Barış İçin Kadın Girişimi tarafından 200’ü aşkın kadının katılımıyla düzenlenen “Kadın Forumu”, 2 gün süren tartışmaların ardından sonuç bildirgesinin açıklanmasıyla sona erdi. Sonuç bildirgesinde, tüm kadınlara barış için daha aktif bir rol alma çağrısı yapan kadınlar, Kürt sorununun çözümü için taleplerini de ortaya koydular.
“Söyleyecek Sözümüz, Çözümü Geliştirecek Gücümüz Var” sloganıyla bir araya gelen kadınlar, 2 günlük forumun son gününde “barış için taleplerimizi birlikte örgütlemek için neler yapabiliriz?” konusunu tartıştılar.
Aydınların, akademisyenlerin, sanatçıların, DTP’li milletvekillerinin ve feministlerden, kadın örgütlerinden, partilerden, sendikalardan kadınların konuşmalarının ardından bir sonuç metni oluşturuldu.
TÜM KADINLAR ETKİLENİYOR
Oluşturulan sonuç metnini okuyan Hülya Osmanağaoğlu, “Kadınlar Kürt sorununda barıştan yana aktif taraf, çünkü savaştan sadece Kürt kadınlar değil, tüm kadınlar etkileniyor. Savaşın yarattığı nefret, korku, düşmanlaştırma ortamı şiddeti normalleştirerek gündelik yaşamın her alanında karşımıza çıkmasına neden oluyor. Barış sadece sıcak çatışmanın bitmesi değil, şiddetsiz bir ortamda yaşamanın koşullarının oluşturulmasıdır” diye konuştu.
Savaş nedeniyle kadınların daha yoksul ve daha sağlıksız günler yaşadığı, geleceğe daha güvensiz baktığı vurgulanan sonuç bildirgesinde, kadınların savaş yüzünden çalışma ve eğitim olanaklarından daha az yararlanabilen bir toplumda erkek egemenliğinin baskısını daha çok yaşadığı belirtildi.
KADINLARIN TALEPLERİ
“Biz kadınlar, sadece savaşın etkileri nedeniyle değil, ezilen bir toplumsal grup olarak ezilen Kürt halkıyla dayanışmak için de barıştan yana tarafız” denilen metinde, Barış İçin Kadın Girişimi’nin talepleri şöyle yer aldı:
* Cinsiyetçi, militarist, şoven her türlü örgütlenmenin dağıtılması.
* Kadınların ve Kürt halkının gördüğü zararların pozitif ayrımcı önlemlerle telafi edilmesi, bu bağlamda uluslararası hukukun kadınlar lehine aldığı kararların öncelikle hayata geçirilmesi.
* Kürtçenin önündeki engellerin kaldırılması ve Kürtçe anadilde eğitimin acilen hayata geçirilmesi.
* Farklı kimliklerin, dillerin, kültürlerin tam eşitliğinin ve kolektif haklarının anayasal güvence altına alınması ve gelişmesinin teşvik edilmesi.
* Savaş süresince kadınlara karşı işlenmiş suçların ve savaşın cinsiyetçi yüzünün açığa çıkarılarak yargılanması.
KADINLAR SERBEST BIRAKILSIN
Barış İçin Kadın Girişimi, bu talepler çerçevesinde öncelikli olarak operasyonların durdurulmasını ve tezkerenin geri alınmasını, kadın hareketinden yol arkadaşları olan DÖKH’lü ve KESK’li kadınlarla Kürt halkının barış mücadelesinde tutuklanan tüm kadınların serbest bırakılmasını istediklerini de sonuç metninde belirtti.
Metni okuyan Osmanağaoğlu, Barış İçin Kadın Girişimi olarak, savaş süresince kadınlara karşı işlenmiş suçların ve savaşın cinsiyetçi yüzünün açığa çıkarılarak yargılanması için de çalışma başlatacaklarını duyurdu.
Barış İçin Kadın Girişimi, bu süreçte barışa katkı sağlamak için Türkiye’ye gelecek olan Barış Gruplarının karşılanmasında da yer alacak. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

TMMOB’lu kadınlar çözüm arıyor

SONRAKİ HABER

SES: Dışkapı’daki uygulamalar hukuk dışı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...