21 Ekim 2009 00:00

Demiryolu güzeldir

Radikal gazetesinin 24 Eylül tarihli sayısının üçüncü sayfasında iki haber; “Türkiye asfalt ağlarla örülecek” ve “Bayram kazaları geçen yılı ikiye katladı” haberleri vardı.

Paylaş

Radikal gazetesinin 24 Eylül tarihli sayısının üçüncü sayfasında iki haber; “Türkiye asfalt ağlarla örülecek” ve “Bayram kazaları geçen yılı ikiye katladı” haberleri vardı. İki haber de diğer gazetelerde de yer aldı ancak Radikal’de böyle alt alta gelmesi insanı biraz düşündürüyor. Hakkı Devrim’in de gözüne takılmış o da biraz düşünmüş olsa gerek ertesi gün “Ne kadar yol, o kadar ölüm...”* başlıklı bir yazı yazıyor.
Birinci haberde, bayram dönüşü çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelen kazalarda 99 kişi hayatını kaybetmiş, bu sayının geçen yılın 2 katı olduğu yazıyor. İkinci haberde ise Ulaştırma Bakanlığı’nın, mevcut 2 bin 238 kilometrelik otoyola 2023 yılında 12 otoyolla, 4 bin 773 kilometre daha eklemeyi planladığı yazıyor.
Ülkemizde karayollarında ölümlerin diğer ulaşım alternatiflerine göre oldukça yüksek olduğu çok acı tecrübelerle kanıtlandı ancak hükümet karayollarında ısrarlı. Karayollarının geliştirilmesi tek başına olumsuz değil ancak Evrensel gazetesinin 28 Eylül tarihli sayısında çıkan “Yanlış politikalar trenleri yolda bıraktı”** haberini okuduğumuzda işin öyle olmadığını anlıyoruz.
Evrensel’in haber yaptığı Birleşik Taşımacılık İşçileri Çalışanları Sendikası (BTS) Merkezi Yönetim Kurulu, hazırladığı “Anahtar Yolcu Tren Tehir (Gecikme) Raporu”nda demiryollarına ilişkin kimi sorunlar var. Sıralarsak: Demiryolu güzergahlarının yüzde 95’inin tek hat üzerinden çalışması, vagon ve lokomotiflerin bakımında çalışan kalifiye personellerin yetersizliği, eski yolcu vagonlarının sık sık arızalanması, yenilenmeyen hatlarda yapılan bakımların yetersiz kalması, yeterli ödenek ayrılmadığı için yol yenileme çalışmalarının yapılamaması, yol ray ve malzeme sıkıntısının giderilememesi, saatte120 km hız yapan lokomotifler yerine 90 km hız yapan lokomotifler kullanılması gibi sorunlar var.
Ulaşım toplumsal bir sorun. Sorunu kişisel bir sorun olarak koyan AKP Hükümeti çözümü de karayollarında buluyor. “Arabası olan binsin; istediği yere gitsin” düşüncesinde. Turgut Özal’ın sarf ettiği “Demiryolu komünist işidir” cümlesi hükümetin ulaşım politikasını ve TCDD’yi dünyanın 50 yıl gerisinde bırakan zihniyeti çok güzel özetliyor.
*http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalYazarYazisi&ArticleID=956116&Date=25.9.2009&CategoryID=98
**http://www.evrensel.net/haber.php?haber_id=58516
Hasan Uçar
(İstanbul Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğrencisi)
ÖNCEKİ HABER

Operasyona bombalı yanıt

SONRAKİ HABER

Barış çok kıymetlidir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...