21 Ekim 2009 00:00

Barış girişimleri karşılıksız kalmasın

EMEK Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel, 34 kişilik ‘Barış ve Demokratik Çözüm Grubu’nun yüz bini aşkın kişi tarafından karşılandığına dikkat çekerek barış girişimlerinin karşılıksız kalmamasını istedi.

Paylaş

EMEK Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel, 34 kişilik ‘Barış ve Demokratik Çözüm Grubu’nun yüz bini aşkın kişi tarafından karşılandığına dikkat çekerek barış girişimlerinin karşılıksız kalmamasını istedi.
Tüzel, dün yaptığı yazılı açıklamayla, barış grubunun gelmesiyle ‘açılım’ tartışmalarındaki kısır döngünün yeni bir aşamaya taşındığını, Kürt halkının da atılan bu adıma güçlü bir destek verdiğini belirtti. Ortaya çıkan atmosferin ‘eşit, özgür ve birlikte yaşama’ kararlılığını bir kez daha gösterdiğini vurgulayan Tüzel, ‘Kürt sorununda barışçı ve demokratik çözüm’ diyen yüz bini aşkın kişinin sınır kapısında bir araya geldiğini, Türkiye’nin dört bir yanında ise güçlü bir destek ve dayanışma gösterildiğini ifade etti.
‘ADIM 1999’DAKİ GİBİ HEBA EDİLMEMELİ’
25 yıldan bu yana süren çatışma sürecinin son bulması, barış ve diyalog yolunun açılması beklentisinin toplumsal bir özlem olarak büyüdüğünün altını çizen Tüzel, bu gelişmelerin, karşılıklı çatışmasızlık sürecine evrilmesi için hükümetin, oyalamaktan vazgeçmesi ve zaman yitirmeden adım atması gerektiğine dikkat çekti.
“AKP hükümetinin oyalama, CHP’nin şoven ve statükocu tutumuna, MHP’nın ırkçı yaklaşımına rağmen, Türkiye halkı barış ve demokratikleşme yönlü adımların atılmasını istemektedir. Kürt halkının attığı bu barışçı adım 1999’daki gibi heba edilmemelidir” diyen Tüzel, hükümetin zaman yitirmeden adım atması, Kürt ve Türk halkına kulak vermesi gerektiğini dile getirdi.
‘BİRLEŞİK MÜCADELE GÖREVİ EMEKÇİLERİN’
Halkın bu gelişmeyi sıcak karşıladığını, ırkçı söylemin prim yapmadığını belirten Tüzel, açıklamasına şöyle devam etti: Barış ve diyaloga hizmet edecek her adıma güç ve destek verileceği, Türkiye’nin dört bir yanındaki açıklama ve gösterilerle gösterilmiştir.
Ancak AKP’nin oyalama, CHP’nin statükocu ve inkarcı, MHP’nin ırkçı ve şoven tutumuna, TSK’nın savaş çağrılarına karşı güçlü bir barış ve demokratikleşme mücadelesine ihtiyaç bulunmaktadır.
BİRLİĞE DAHA FAZLA İHTİYAÇ VAR
‘Artık kan akmasın’ diyen tüm güçlerin birliğine her zamankinden fazla ihtiyaç vardır. Kürt halkının dil, kültür ve kimlik taleplerinin karşılanması için birleşik mücadeleyi büyütmek görevi işçi ve emekçilerindir. Barış taleplerini daha da büyütmenin, Kürt halkının attığı adımlara yanıt vermenin, hükümeti ve devleti buna zorlamanın yolu buradan geçmektedir.
Kürt sorununun barış ve demokratik yola girmesini sağlayacak olan, tüm işçi ve emekçiler için daha yaşanır bir Türkiye’nin yolunu açmak Türk ve Kürt halkının, tüm işçi ve emekçilerin ortak mücadelesinden geçmektedir.”
(İstanbul/EVRENSEL)

BU DEFA FIRSATI TEPMEYELİ

Irak’ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetimi, barışa doğru atılan ve süreci genişleten tüm adımları desteklediklerini açıkladı. Bölgesel yönetim adına açıklama yapan Divan Başkanı Fuat Hüseyin, PKK’nin Türkiye’ye barış grupları göndermesini, olumlu bir adım olarak değerlendirdiklerini söyledi. Hüseyin, Aknews’e yaptığı açıklamada, “Bölge Başkanlığı, barışa doğru atılan ve süreci genişleten tüm adımları destekliyor” dedi.

BU DEFA FIRSATI TEPMEYELİ

Ankara’da bir araya gelen demokrasi güçleri, Türkiye’ye gelen barış grubunun önemli bir fırsat olduğunu vurgulayarak, devlet ve hükümetin uzatılan barış elini tutmasını istedi.
Aralarında İHD Ankara Şube, 78’liler Girişimi, Devrimci 78’liler Federasyonu, Barış Meclisi, Kürt-Der, EMEP, SDP, DTP ve ÖDP Ankara İl örgütlerinin de bulunduğu kitle örgütleri ve siyasi partiler hükümete “Habur’dan uzanan barış elini tutun” çağrısında bulundular.
Yüksel Caddesi’nde bir araya gelen demokrasi güçleri, adına yapılan açılmamada Kürt sorununun çözümü için barış gruplarının önemli bir fırsat olduğu ifade edildi ve “bu kez fırsat kaçırılmamasın” dendi.



ÖNCEKİ HABER

GÜL: BAYKAL CİDDİYETTEN UZAK

SONRAKİ HABER

Pişman değiller serbestler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa