21 Ekim 2009 00:00

Şimdi sıra taleplerde

Önceki gün Habur Sınır Kapısı’na gelen ve 34 kişilik Barış grubu üyelerinin tamamı savcılık sorgularının ardından serbest bırakıldı.

Paylaş

Önceki gün Habur Sınır Kapısı’na gelen ve 34 kişilik Barış grubu üyelerinin tamamı savcılık sorgularının ardından serbest bırakıldı.
İlk olarak önceki gece ifadeleri alınmaya başlanan 29 kişi serbest bırakıldı. 5 kişi ise savcılık sorgularının ardından ‘örgüt üyesi oldukları’ iddiasıyla tutuklanmaları istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Mahkeme sonucunda bu 5 kişinin de serbest bırakılmasına karar verildi. Grup üyelerinin ifadeleri sırasında ‘Pişmanlık yasasından yararlanmak için değil, Öcalan’ın çağrısı üzerine barış çabasına katkı sunmak üzere geldiklerini’ söyledikleri öğrenildi. Kimsenin tutuklanmaması olumlu bir gelişme olarak değerlendirilirken şimdi merak edilen Barış gruplarının yetkililere iletmek üzere getirdikleri mektuplarda ifade ettikleri taleplerin ne kadarının karşılanacağı ve yetkililerin heyet üyelerinin görüşme taleplerine cevap verip vermeyeceği. Karardan sonra bölgenin bir çok ilinde kutlamalar yapılırken, Avrupa’dan gelecek olan diğer barış grubu üyelerinin de 1 Kasım’a kadar İstanbul’a gelmesi bekleniyor.
HEPSİ SERBEST
26’sı Maxmur’dan 8’i Kandil’den gelen 34 Barış grubu üyesi önceki gece saat 22.00’den itibaren savcılara ifade vermeye başladı. İfade işlemi sabaha karşı 02.00 sıralarında tamamlanırken, 34 kişilik grubu sorgulayan savcılar, her kişiye ortalama 10 dakika sorular sordu. Savcıların sorgu sırasında grup üyelerine, “Ne zaman örgüte katıldınız, ne zaman Türkiye’yi terk ettiniz, neden terk ettiniz, kaç yıl kaldınız ve neden geldiniz ?” gibi sorular yönelttiği öğrenildi. Sorgu sırasında savcıların pişmanlık yasasını gündeme getirmedikleri ve grup üyelerinin de sorulara karşılık, Abdullah Öcalan’ın çağrısı üzerine yurda döndüklerini, gelişlerinin ‘teslim olma’ olmadığını ve barışa katkıda bulunmak ve taleplerini ilgili kurumlara iletmek için Türkiye’ye ye dönüş yaptıklarını söyledikleri öğrenildi.
Şırnak Vali Yardımcısı tarafından karşılanan barış grubu üyelerinden Kandil grubu sözcüsü “PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın çağrısı üzerine ve özgür irademizle buraya geldik” deyip barış mektuplarını yetkililere iletilmek üzere Vali Yardımcısı Abdullah Akdaş’a teslim etmişti. Savcılıktaki ifadelerinin ardından ‘Terör örgütü üyesi olmak’ suçlamasıyla tutuklanma istemiyle Silopi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen 5 kişi de dün akşam saatlerinde serbest bırakıldı.
AVRUPA’DAN GELECEK GRUP
Avrupa’dan gelecek olan 3. barış grubunun ise 25 Ekim -1 Kasım tarihleri arasında İstanbul’a ulaşması bekleniyor. Bu grubu İstanbul’da sanatçılar karşılayacak. 438 sanatçının imzasıyla kurulan Barış İçin Sanat Girişimi, grubun karşılanması için heyet oluşturacak. Bir basın toplantısı düzenleyerek Avrupa barış grubunu karşılamak için tüm sanatçılara çağrı yapacak. Oluşturulan heyet barış grubunun Türkiye’ye girişi ve sonrasındaki gelişmeleri de takip edecek. (ŞIRNAK)

YERİNE GETİRİLMESİ İSTENEN TALEPLER

Kandil ve Mahmur’dan gelen grupların getirdiği mektupta ‘Pişman değiliz, barış elçileriyiz’ denilerek taleplere yer verildi. Grupta yer alanların tamamının serbest bırakılması üzerine şimdi taleplerin yerine getirilmesi isteniyor. İşte o talepler:
* Öcalan’ın yol haritasının açıklansın,
* Operasyonların dursun,
* Çözüm için demokratikleşme ve diyalog süreci açılsın,
* Kürt kimliği anayasal güvenceye alınsın,
* Kürtçe’ye özgürlük ve anadilde eğitim sağlansın
* Kürt kültürünün geliştirilmesi önündeki engeller kaldırılsın,
* Siyaset, ifade ve örgütlenme özgürlüğü sağlansın
* Özel harekatçı, korucu ve polisin baskı ve zulmü son bulsun
* Sivil ve demokratik bir anayasa yapılsın,
ÖNCEKİ HABER

Bu fırsat barışa dönüştürülmeli

SONRAKİ HABER

UFUK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...