21 Ekim 2009 00:00

Pazar tahtasında milyonluk rant

Esenyurt Belediyesi ‘sağlık’ gerekçesiyle pazarcılara savaş açtığını iddia ededursun, yaşananlar ve ortada dönen paralar “işin aslının başka olduğu” kanısı uyandırıyor.

Paylaş

Esenyurt Belediyesi ‘sağlık’ gerekçesiyle pazarcılara savaş açtığını iddia ededursun, yaşananlar ve ortada dönen paralar “işin aslının başka olduğu” kanısı uyandırıyor.
Daha önce Cumartesi ve Salı pazarını kaldıran belediye başkanı, şimdi Çarşamba pazarı için düğmeye bastı. Semt pazarlarını ‘halk sağlığını tehdit ediyor’ gerekçesiyle, meclis kararları aldırarak kapatan belediye başkanının asıl niyetinin bu olmadığı açığa çıkıyor. Beylik düzünde siteler arasına kurulan sabit pazardan sonra, iki sabit pazarın daha kurulacağı iddiaları ortalıkta dolaşıyor.
Yıllardır semt pazarlarında esnaflık yapan ve yapacakları başka işleri bulunmayan pazarcılar oldukça endişeli. Kurulan sabit pazarların öncellikle pazar sahiplerine ücretsiz verilmesi gerektiğini belirten pazarcı esnafı sorunun altında milyonlarca liralık rant yattığını ifade ediyorlar.
BÜYÜK RAKAMLAR
İlk kurulan sabit pazar 10 yıllığına Bahadır Yapı Turizm ve Dış Ticaret A.Ş firmasına verildi. Sabit Pazar toplam 1300 tahta tezgah kapasiteli. Tezgahların tanesi 13 bin TL den satışa çıkarıldı. BEYGAH pazarındaki rant sadece 15 ile 20 milyon lirayı buluyor.
Üç sabit semt pazarında toplam 60-70 milyonluk bir paranın döndüğünü söyleyen pazarcılar, ihale alan ve yeri kiralayan firmanın belediye başkanına yakınlığına dikkat çekiyorlar. İhaleyi alan inşaat firmasının sadece pazar yerlerini satmakla yetinmeyip aynı zamanda 1300 tahta için her gün 5 TL işgaliye parası talep ettiğini belirtiyor.
Belediyenin yıllık olarak 240 TL belediye harcını pazarcılardan zorunlu olarak aldığını vurguluyorlar.
Konuyla ilgili görüşünü aldığımız İstanbul Umum Pazarcılar Odası başkanı Mesut Şengün şunları söyledi: “Uygulamalar haksız. Biz gereken girişimlerde bulunuyoruz, dava açtık. Ayrıca İdari mahkemeye yürütmenin durdurulması konusunda dava açtık. Tazminat davası açacağız. Pazarcı esnafı etkilendi, aileleri etkilendi. Belediye pazarları ‘hijyenik değil, halk sağlığını’ tehdit ediyor gerekçelerinin arkasına sığınıyorlar. Belediyenin görevi pazarı kaldırmak değil, denetlemektir. Yasalar belediyeleri denetlemekle görevlendirmiş, yoksa pazarları kaldırmakla değil.” (İSTANBUL)

PAZARCILAR ODASINA ELEŞTİRİ
İstanbul Umum Pazarcılar Derneği Genel Sekreteri Serkan Kayvar gelişmelere oldukça tepkili: “Esenyurt belediyesi 1500 esnafı şirkete peşkeş çekti, şimdi 2500 esnafın ekmeğiyle oynuyor. Pazarcılar odası pratik olarak tutum almıyor. Pazarlardan esnaflardan para toplanıyor, fakat esnaflara yeterince sahip çıkılmıyor.”
Pazarcılar odasının gereğini yapmasını isteyen Kayvar, özellikle AKP belediyelerinin İstanbul’da pazarcılara özel tutum aldığını, kapalı ve sabit pazar yerlerinin kendi yandaşlarına peşkeş çektiğini ileri sürdü.
Daha aktif bir tutum alınmasının doğru olduğunu belirten Kayvar sözlerini şöyla tamamladı: “Sabit pazarlardaki ranta göz diken AKP belediyeleri her şeyi paraya çeviriyorlar. Odanın daha ileri düzeyde esnafa sahip çıkması gerektiğini belirten, pazarların AKP belediyeciliğine karşı örgütlenmek ve haklarını korumaktan başka çıkarlarının olmadığını ifade etti.
Kadir Karakaya
ÖNCEKİ HABER

Evyap’ta ‘korkunç’ şüphe

SONRAKİ HABER

Mahkemeden Kürdistan kelimesine beraat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...