21 Ekim 2009 00:00

Patronlar istiyor hükümet çanak tutuyor

Yıllardır işçi örgütleri ile patron örgütleri arasında bitmeyen bir tartışma kıdem tazminatı.

Paylaş

Yıllardır işçi örgütleri ile patron örgütleri arasında bitmeyen bir tartışma kıdem tazminatı.
Bir işçinin sigortalı olarak bir yıl kesintisiz çalışmasının karşılığında bir aylık ücretine tekabül eden kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldırmak isteyen patron örgütleri bir araya geldi.
TİSK, TOBB ve TÜSİAD tazminatla ilgili taleplerini aynı noktada topladı.
Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu İstihdam Teknik Komitesi kararı doğrultusunda, kıdem tazminatıyla ilgili bir rapor hazırlamak için teknik komite oluşturuldu.
Komite çalışmaları sonunda, “Kıdem Tazminatı Çalışma Raporu” hazırlandı. Rapora göre patronlar, temel olarak AB ülkeleri ve diğer OECD ülkeleri ile karşılaştırıldığında Türkiye’deki kıdem tazminatı yükünün çok yüksek olduğunu savunuyor.
Patronlar, söz konusu olumsuz etkinin sadece kıdem tazminatı düzenlemesinden değil, “Bu düzenlemenin iş güvencesi ve işsizlik sigortası uygulamaları ile eş zamanlı olarak ve her tam yıl için işçilere 30 günlük ücret gibi yüksek bir tutarla uygulanmasından kaynaklandığı” iddia ediyor ve fon uygulamasına geçilmesini ya da 15 güne düşürülmesini istiyor.
Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, patronların geçmişten beri bu taleplerinin olduğunu, sendikalar yasasında değişiklikler yapılacağı bir dönemde seslerini yükselttiklerini kaydetti.
HÜKÜMET İÇİN UYGUN BİR DÖNEM
“Şimdi ya 15 güne düşürülsün yada fona devredilsin diyorlar. Biz her iki öneriye de sıcak bakmıyoruz. Türkiye’de fonların nasıl iç edildiğini, 15 güne düşürülerek sosyal hakların ortadan kaldırılacağını biliyoruz” diyen Serdaroğlu, hükümetin patronların bu isteklerine çanak tuttuğunu ifade etti.
Patronların bu istekleri karşısında Çalışma Bakanı Ömer Dinçer’in yaptığı bazı açıklamalarda “Sendikal yasalarla birlikte kıdem tazminatı konusunu da ele almalıyız” sözleri ile patronları yanında olduğunu gösterdiğini belirten Serdaroğlu, “Hükümet içinde ele alınması için en uygun dönem. Bu tarz açıklamalar patron örgütlerini biraz daha cesaretlendirdi. Bu dönem geçirebilirlerse geçirecekler yoksa daha zor olacağını biliyorlar. Bunun için bu dönem biraz daha fazla istiyorlar” diye konuştu.
HERKES İÇİN HAK OLMALI
Kıdem tazminatı konusunda Türk-İş’in genel kurul kararı olduğunu, DİSK’in de buna karşı tutumunun net olduğunu ancak Hak-İş’in fonlarla ilgili sıcak bir yaklaşım gösterdiğinin kamuoyu tarafından bilindiğini dile getiren Serdaroğlu, Türkiye’deki emek örgütlerinin kıdem tazminatının ortadan kaldırılamayacağını biraz daha birlikte davranarak herkese göstermeleri gerektiğini söyledi. Konfederasyonların birlikte ve ciddi bir eylem sürecini belirlemesini isteyen Serdaroğlu, aksi halde tehlikeli bir sürecin başlayacağını kaydetti.
Kıdem tazminatı hakkının şu anki halinin bile geliştirilmeye, düzenlemeye ihtiyacı olduğunu dile getiren Serdaroğlu, “Kıdem tazminatı sendikalı olan yerlerde ve uluslararası işyerlerinde alınıyor ama milyonlarca insan bu haktan yararlanamıyor.
İşverenler ödemiyor işçilerde bu konuda bir şey yapamıyor. Birde buna kayıt dışı olanları eklememiz gerekiyor. Biz var olan şekliyle kalsın da demiyoruz. Kıdem tazminatı hakkının her yerde ödenecek şekilde geliştirilmesini, düzenlenmesini istiyoruz. Bu yasalar kıdem tazminatının işçilerin yüzde 90’nına ödenmemesi için yapılmıştır” diye konuştu.
Birleşik Metal-İş Başkanı Adnan Serdaroğlu, sendikalı olan bir çok işyerinde yapılan toplusözleşmelerle kıdem tazminatının 45 gün üzerinde ödendiğini, 15 güne indirilmesi halinde ayrıca bir çok kazanılmış hakkın da gasp edileceğini söyledi.
(İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

BES 25 Kasım’da uyarı grevi yapacak

SONRAKİ HABER

GERÇEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...