21 Ekim 2009 00:00

Neyi bekliyorsunuz?

Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından yapılan bir araştırma, 9 Ekim Cuma günü onlarca kişinin ölümüne neden olan selin ardından zarar gören hastanelerin ...

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından yapılan bir araştırma, 9 Ekim Cuma günü onlarca kişinin ölümüne neden olan selin ardından zarar gören hastanelerin sorunlarının çözülmediğini ortaya koydu. Sel bölgelerindeki hastane ve sağlık kuruluşlarının bazılarında hasta kabulüne bile başlanmadığı, kalorifer sistemleri ve mutfakların da kullanılamadığı tespit edildi.
TTB, Marmara ve Trakya’yı 8–13 Eylül 2009 tarihleri arasında etkileyen sağanak yağışların sebep olduğu selin birinci ayında bölgede sağlık hizmet sunumunu değerlendiren ve selin sağlığa etkisini araştıran bir çalışma yaptı. Başta 6 ay önce açılan Silivri Devlet Hastanesi olmak üzere bölgedeki kamu hastanelerinin dere yataklarına yapıldığının tespit edildiği, olağandışı durumlarda sağlık hizmet sunumunun bu nedenle kesintiye uğradığı açıklandı. TTB’nin açıklamasında bunun durumu ‘acıklı’ hale getirdiği ifade edildi. Yapılan araştırmalarda selin üzerinden geçen 1 aya rağmen hastanelerin hâlâ hizmet veremez halde olduğu ortaya çıktı.
Araştırma sonucu belirlenen bir sorun da sağlık çalışanlarıyla ilgili. Hastanelerde çalışan hekimler ve sağlık çalışanları sele bağlı olarak gelir kaybına uğradığı, bunun da sağlıkta dönüşüm programının, performans uygulamasının ne kadar insana yabancı bir sistem olduğunu gösterdiği belirtildi.
Araştırma sırasında tespit edilen sorunlar, Hükümetin ve Sağlık Bakanlığı’nın hâlâ kayda değer, bütünlüklü bir plan ve çalışma yapmadığını gösteriyor. Yapılan araştırma sonucunda yapılan açıklamada “Dere yatağı ve kanalizasyon sistemi ıslah edilmez ve yapılaşma aynı biçimde sürerse önümüzdeki yıllarda da benzeri felaketlerin tekrarlanması beklenmelidir” denildi.
Bölgede sağlık hizmeti sunumunu engellemeyi sürdüren sorunlar şöyle sıralanıyor :
SİLİVRİ DEVLET HASTANESİ
*Hastanenin selden etkilenen bölümleri-radyografi birimi dışında- halen kullanılmamaktadır.
*Hastanede yataklı tedavi hizmeti acil durumlar dışında verilememekte, servislere hasta kabul edilmemektedir.
*Hastanede ameliyat yapılamamaktadır, ameliyathaneler çalışamaz durumdadır.
*Kan istasyonu bir ay sonunda henüz hizmete açılmamıştır.
*Bodrum katında selden zarar gören kalorifer sistemi henüz onarılamamıştır.
*Hastane çamaşırhanesi kullanılamaz durumdadır.
*Hastanenin elektrik dağıtım panelleri henüz onarılamamıştır. Bu sebeple tüm hastanenin enerji gereksinimi hastane dışındaki bir trafodan çekilen elektrik kablolarıyla sağlanmaktadır. Kablolar özellikle servis ve diğer birimlerin giriş çıkışlarında, sedye ve sandalyeyle hasta taşımada ve özellikle ayaktan hasta dolaşımının olduğu birinci katta fiziksel ve teknik risk taşımaktadır.
*İlaç ve tıbbi malzeme depoları için hastanede yer sorunu yaşandığı belirtilmektedir.
SELİMPAŞA ACİL YARDIM VE TRAVMATOLOJİ HASTANESİ
*Hastanenin selden etkilenen bölümleri halen kullanılmamaktadır.
*Bodrum katında selden zarar gören kalorifer sistemi henüz onarılamamıştır.
*Oksijen merkezi onarılamamıştır.
*Genel anestezi ile ameliyat yapılamamaktadır. Ameliyathane yalnızca lokal anestezi yöntemleri için kullanılabilmektedir.
*Hastane çamaşırhanesi kullanılamaz durumdadır.
*Hastane mutfağı kullanılamaz durumdadır.
ÇATALCA DEVLET HASTANESİ
*Hastanenin selden etkilenen bölümlerinde onarım sürmekte, binanın bu bölümleri halen kullanılamamaktadır.
SİLİVRİ ŞERİFE BALDÖKTÜ SAĞLIK OCAĞI
*Bodrum katının tamamen sel suları altında kaldığı sağlık ocağında bodrumda halen 5 cm. su vardır. Daha önce depo olarak kullanılan bodrum katı halen kullanılamaz durumdadır. (İstanbul/EVRENSEL)

SEL SAĞLIK SORUNLARINI DA ARTIRDI

TTB 10 Ekim 2009’da selin yol açtığı sağlık sorunlarıyla ilgili mahallelerde de bir saha çalışması yürüttü. Bu çalışma sonucunda başta korku, endişe, gelecek kaygısı gibi psikolojik sorunlar olmak üzere halkın çeşitli hastalıklarla yüz yüze kaldığı belirlendi.
*Selden etkilenen konutlarda yaşayanların yaklaşık yüzde 45’i sel sonrasında sağlık sorunu olduğunu belirtmiştir.
*En sık rastlanan sağlık sorunları arasında endişe, korku, gelecek kaygısı ve uyku düzensizlikleri şeklinde ifade edilen psikolojik sorunlar yer almaktadır. (yüzde 38)
*Zaman zaman kusma ve karın ağrısıyla beraber seyreden ishal (yüzde 25), öksürük, nefes darlığı gibi solunum problemleri (yüzde 18), ciltte kesik, yara (yüzde 10) ve ciltte kaşıntılı lezyonlardır. (yüzde 9)
*Özellikle ishal ve solunum sistemi problemleri çocuk yaş grubunda daha fazladır.
*Afetzedelerin yaklaşık yüzde 60’ı sağlık sorunları nedeniyle sağlık ocağı, devlet hastanesi ve özel bir sağlık kuruluşuna başvurmuştur.
*Sağlık kuruluşuna başvurmama nedenleri arasında ise en önemlileri sosyal güvencenin olmaması ve parasızlık olarak ifade edilmiştir.
Nurettin Öztatar
ÖNCEKİ HABER

ERGENEKON’DA İLGİNÇ SORU

SONRAKİ HABER

‘Sendikal örgütlülük halk sağlığının da güvencesi’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...