21 Ekim 2009 00:00

Muadil ilacın adı var kendisi yok

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) halk sağlığını tehdit eden uygulaması ile hastalar ya en ucuz ama doktorun kendisine yazdığı etken maddeleri tam olarak içermeyen ilacı alacak, ya da 20 TL’yi bulan fark ödeyecek.

Paylaş

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) halk sağlığını tehdit eden uygulaması ile hastalar ya en ucuz ama doktorun kendisine yazdığı etken maddeleri tam olarak içermeyen ilacı alacak, ya da 20 TL’yi bulan fark ödeyecek. Bu başlı başına ya ilacı al, ya da öl anlamına gelirken bazı ilaçların Sağlık Bakanlığı’nın muadil ilaç listesinde yer aldığı halde artık üretiminin yapılmadığı ortaya çıktı.
Sağlık Bakanlığı’nın muadil ilaç listesinde yer alan fakat artık üretilmeyen veya birçok yerde bulunmayan ilaçlar yüzünden hastalar fazladan para ödemek zorunda kalıyor. Muadili olmayınca eczacılar da daha pahalı ilacı veriyor. Bu durumda hasta için fark ödemekten başka bir seçenek kalmıyor.
Bakanlık yetkilileri ise bazen firmaların bir ilaçtan az sayıda üretip sadece büyük şehirlere gönderdiğini, her yerde bulunmamasının listeden çıkarılması için sebep olmadığını savunuyor.
Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği listelerde yer alan daha ucuz ‘muadil’ ilaçların piyasada kontrolünün yeterince yapılmaması, SGK’li hastalar ve eczacıları zor durumda bırakıyor. Hastalanan 5 yaşındaki çocuğuna idrar iltihabı teşhisi koyulduğunu belirten İhsan Özkan, doktorun yazdığı 14 adet antibiyotik iğnesini (Amikozit) almak için eczaneye gittiğinde, fiyat farkı sürpriziyle karşılaştığını anlattı.
Önüne 33 liralık bir fatura koyulduğunu söyleyen Özkan, itiraz ederek eczacıdan açıklama isteğini ifade ederek, “Eczacı, reçetede yazılı iğnenin daha ucuz bir muadili (Amiketem) olduğunu ancak ellerinde bulunmadığını söyledi. Farkı 15 lira olan o ilacı ecza depolarına sordular. Biri listelerinde olmadığını, bir diğeri ise uzun zamandır üretilmediğini söyledi. Ben de cebimdeki paraya göre sadece 5 iğne alabildim” dedi.
Bakanlık ile hastaların arasında kaldıklarını ifade eden eczacılar ise bu durumla çok sık karşılaşıldığını ifade ediyor. Bir eczane sahibi, günde işleme koyulan ortalama 100 reçeteden en az 20’sinde karşılığı olmayan ilaçların yazılı olduğunu, bunun da hastaların moralini daha çok bozduğuna dikkat çekti. Muadil olarak gösterilen birçok ilacın, üretimi durmasına rağmen kayıtlardan silinmemesinin yeterince denetim yapılmadığını gösterdiğini vurgulayan eczacılar, bağlı oldukları odalara bu konuda şikayette bulunduklarını, ancak değişen bir şey olmadığını ifade etti.
SAĞLIK BAKANLIĞI TAKİP ETMELİ
Sağlık Bakanlığı Fiyat Değerlendirme Komisyonu’nun senede iki defa toplandığını, oysa bu sayının en az altı olması gerektiğini belirten bir sağlık çalışanı da bel ağrıları için kullanılan bir ilacın (Laroxy) yaklaşık 8 aydır piyasada bulunamadığını anlattı: Asıl problem, ilaç üreticilerinin daha fazla para kazanmak için aldıkları birtakım kararlardır. Sağlık Bakanlığı, bu durumun sona ermesini istiyorsa yapacağı şey, üretimi 3 ay durdurulan veya piyasada uzunca bir süre bulunmayan ilaçları takip ederek, bir daha üretilmesine izin vermemektir.
Bu konudaki şikayetlerin zaman zaman kendilerine de ulaştığını doğrulayan Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise bir ilde bulunmayan ilacın, başka yerlerde olabileceğini söyledi. Firmaların bazen ilaçları az sayıda üretip sadece büyük şehirlere gönderdiğine dikkat çeken yetkililer, bazen de üretimin geçici olarak durdurulabildiğini, bu tür durumların muadil olarak gösterilmesine engel teşkil etmediğini savunuyor. (HABER MERKEZİ)

SGK’DAN ERTELEME

SGK, kalp ve tansiyon hastalarının ilaçlarını 3 uzman hekim tarafından onaylanma şartını getiren uygulamayı elektronik alt yapısı tamamlanıncaya kadar erteledi. SGK tarafından son yayınlanan genelgede, bu durumun karışıklıklara neden olduğu belirtilerek, 19 Ekim tarihindeki uygulamaya geri dönüldüğü bildirildi.
TEİS’DEN TEPKİ
Tüm Eczacılar İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, tansiyon hastalarının raporları olsa dahi yüzü aşkın ilacın sadece 3 uzman hekim (kardiyolog, nefrolog ve endokrin uzmanı) tarafından yazılması şartının vatandaşın ve eczacıların tepkisene neden olduğunu belirterek, “Erteleme çözüm değil, SGK ivedilikle bu düzenlemeden vazgeçmeli” dedi. Saydan şöyle devam etti:
“Yetkililerin geri adım atmasındaki gecikme yüzünden dün ilaç yazdırmak isteyen vatandaşlarımızın öfkesiyle eczacılarımız karşı karşıya bırakılmıştır. İlaçlarını alamayan ve hastane hastane gezerek ilgili uzman hekimleri arayan vatandaşlarımız tepkilerini Sosyal Güvenlik Kurumu’na da bildirmiş, gerek eczacılarımızın gerekse vatandaşlarımızın tepkisiyle genelgenin ilgili maddesi ertelenmiştir. Genelgede ayrıca 10 Kasım’da uygulamaya geçecek SGK’nın bütün ilaçlarda kimyasal ve bioeşdeğer olanını değil, tedavi grubuna göre benzer etkide olan herhangi bir ilacı verebileceğine ilişkin maddede ertelenmiştir. Bu ertelemeler, aynı sorunun ileri bir tarihte yeniden yaşanacağını göstermektedir. Hiçbir şekilde çözüm değildir. SGK ivedilikle bu düzenlemeden vazgeçmesi gerekiyor, aksi halde yine vatandaşlarımız ve eczacılarımızın mağdur olacak.”
ÖNCEKİ HABER

Domuz gribi aşıları geldi

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...