22 Ekim 2009 00:00

‘İtalyan Dili Haftası’ başladı

“İTALYAN Dili haftası” kutlamaları dünyanın her tarafında olduğu gibi, İstanbul İtalyan Kültür Merkezi’nde de başlatıldı.

Paylaş

“İTALYAN Dili haftası” kutlamaları dünyanın her tarafında olduğu gibi, İstanbul İtalyan Kültür Merkezi’nde de başlatıldı. İtalyan Başkonsolosu Massimo Rustico’nun konuşması ile açılan ve Fütürist (Gelecekçilik) akımın tanıtımına ayrılan “İtalyan Dili Haftası”nın ilk gününde konuşan İtalyan Şair Claudio Pozzani, Fütürizmin 20. yüzyılın başlarında İtalya’da ortaya çıkmış bir sanat akımı olduğunu söyledi ve; “Bu akım genel olarak büyük bir İtalyan fenomeniydi,” dedi. O dönemde, başta Rusya ve İngiltere olmak üzere daha birçok ülkede paralel hareketler ortaya çıktığını da vurgulayan Pozzani, bu akımın öncüsünün İtalyan Şair, Romancı, Oyun Yazarı ve Yayın Yönetmeni Filippo Marinetti olduğunu anlattı ve Marinetti’nin 1909’de Paris’te Le Figaro gazetesinde yayımladığı ‘Manifesto Futurisita (Fütürizm Bildirisi)’nın Gelecekçilik akımının manifestosu olduğunu söyledi. Pozzani, daha sonra mültivizyon gösterisi eşliğinde Marinetti’den ve Falsa’dan şiirleri kendine özgü biçemiyle seslendirdi. Claudio Pozzani okumasında, bu akımın şiir, edebiyat, resim, grafik, tipografya, heykel, ürün tasarımı, mimarlık, fotoğrafçılık, sinema ve tiyatro eserlerini içeren bir hareket olduğunun somut örneklerini verdi.
BU KİTAPTA SEN NERDESİN?
Açılış akşamının ikinci bölümünde Türk Şair Egemen Berköz’ün İtalyancaya “In Questo Libro Tu Dove Sei?” başlığıyla çevrilen “Bu Kitapta Sen Nerdesin?” adlı kitabının tanıtımı yapıldı. Bu bölümde konuşan Gazetemiz Yazarı Üstün Akmen, Egemen Berköz şiirinin ağırlık noktasının duyarlık olduğunun altını çizerken Berköz şiirinin hüzünlü, kırgın, zaman zaman da öfkeli olduğunu söyledi. Egemen Berköz’ün ilgilendiği objenin insan olduğunu örneklerle veren Akmen: Onun insanının altında Egemen Berköz vardır. Gene de bencil falan değildir. Çünkü onun “ben”inin içinde onun gibi olan; onun içinde boğuştuğu karmaşanın, çelişmelerin, çekişmelerin, bunalımların izleri vardır, dedi.
Aynı konuda konuşan Şair Müslim Çelik, Gelecekçilik Akımının Kurucusu Marinetti’nin Avrupa’da birçok yazarı etkilediğinden söz ederek sözlerine başladı Nâzım Hikmet’in sanayileşmeye bir övgü olarak yazdığı “Makinalaşmak istiyorum! / trrrrum / trrrrum / trrrrum! / trak tiki tak! / makinalaşmak istiyorum!” dizelerini de bu akıma örnek olarak sundu. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

‘Beynelmilel’ bir senaryo kitabı

SONRAKİ HABER

‘Kardeşçe de sevdik ölümüne de!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...