22 Ekim 2009 00:00

İsrail öldürme özgürlüğü istiyor

İsrail, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nin hazırladığı ve kabul ettiği geçtiğimiz yılın sonunda ve bu yılın başındaki...

Paylaş

İsrail, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nin hazırladığı ve kabul ettiği geçtiğimiz yılın sonunda ve bu yılın başındaki Gazze saldırısında İsrail’i savaş suçu işlemekle suçlayan Goldstone raporunu geçersiz kılmak için savaş yasalarını değiştirmeye çalışıyor.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, hükümetinin dünya genelinde bir kampanya hazırlığında olduğunu söyledi. Buna göre İsrail, uluslararası savaş yasalarının değiştirilmesi için dünya genelinde lobi çalışmaları yapacak. İsrail kabinesinde de tartışılan plana göre, yurtdışında lobi çalışmaları için özel bir komisyon kurulacak. Buna göre, İsrailli komisyon dünya genelinde uluslararası savaş yasasının ‘Küresel terörizme karşı mücadele’ olarak değiştirilmesine çalışacak.
SERBEST EYLEM
İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak da, uluslararası savaş yasalarının ‘Terörizme karşı mücadelede yardımcı olacak’ biçimde yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Barak ayrıca, hükümetinin İsrail ordusuna ‘serbest eylemde’ bulunması için tam destek vermek istediğini söyledi.
Bu arada İsrail Başbakan Yardımcısı Dan Meridor, Gazze saldırısını soruşturmak üzere bağımsız bir komisyon kurulması gerektiğini söyledi. Meridor, İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesine yaptığı açıklamada, orduya güveninin tam olduğunu ve onu korumakla yükümlü olduğunu belirtti, böyle bir soruşturma komisyonunun kendi kendini sınavdan geçirmek için en etkili yol olduğunu söyledi. Meridor, “Kurulacağını ümit ettiğim soruşturma komisyonu, tek taraflı bir rapor bile olsa, raporu hazırlayan soruşturma komisyonundaki üyelerden biri soruşturma öncesi İsrail’i savaş suçu işlemekle suçlasa bile, Goldstone raporundaki iddiaları gözden geçirmek zorundadır” dedi.
GAZZE’YE GEÇİŞ YOK
Öte yandan, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’in İsrail ziyareti sırasında Gazze’ye de geçme talebi reddedildi. İsrail ile Batı Şeria’ya ziyarette bulunması öngörülen Kouchner’in Gazze Şeridi’ne geçme talebinin bizzat Netanyahu tarafından geri çevrildiği ifade edildi. (DIŞ HABERLER)

ABD İLE İSRAİL ORTAK TATBİKAT YAPIYOR

İsrail ile ABD ordusunun Avrupa Komutanlığı, bugüne kadar ki en büyük ortak füze savunma tatbikatına başladı. ‘Juniper Cobra’ 10 adı verilen tatbikatın beşincisi 5 Kasım’a kadar devam edecek. İsrail ordusu tarafından verilen bilgiye göre, yaklaşık 1000 dolayında ABD Avrupa Komutanlığı görevlisi ile bir o kadar da İsrail askerinin katıldığı ortak tatbikat çerçevesinde, ABD’nin Avrupa ordusundan bir kısım personel İsrail’de sivil alanların çevresinde geçici olarak konuşlandırıldı. ABD’li askerler, tatbikatın bitimini müteakip yerlerinden ayrılacak.
İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “Bu tatbikat, dünyada herhangi bir olaya karşı bir cevap niteliğinde değildir” denildi. Ancak İsrail basınında, söz konusu tatbikatın, İran, Hizbullah ve Suriye’nin ‘artan füze tehditlerinin’ ve İran’ın nükleer programıyla ilgili büyüyen bölgesel gerilimin ışığında yapıldığı ifade edildi.
İki ülkenin ordusu, bu tatbikat çerçevesinde İsrail’in ‘Arrow2’ balistik füze savunma sistemi ile ABD donanmasının AEGIS adı verilen yine balistik füze savunma sistemlerini test edecek. Tatbikat için ABD donanmasından 17 gemi, İsrail’in kara sularına geldi.

‘AYRILIK’ GERÇEK DEĞİLMİŞ

İsrail’in tepki gösterdiği TRT’de yayımlanan Ayrılık dizisinin 2. bölümü önceki akşam yayınlandı. 2. bölümde ilk bölüme göre daha az şiddet sahneleri olması dikkat çekti. Yapımcı ekibin çektiği bazı sahnelerin yayınlanmadığı TRT denetimine takıldığı öne sürüldü. Dizinin bu bölümünde ‘Bu dizideki olaylar ve kişiler hayal mahsulü olup gerçek olaylar ve kişilerle ilgisi yoktur’ uyarısının yer alması dikkat çekti. Dizinin yapımcısı Selçuk Çobanoğlu, “Bazı sahneler çıkartıldı, hassas süzgeçten geçiriliyor. Buna saygılıyız” dedi.
ABD’DEKİ YAHUDİ KURULUŞLARI RAHATSIZ
ABD’nin önde gelen Yahudi dernekleri, Türkiye’nin İsrail’in Gazze’deki eylemlerini eleştirmesinin, ABD’deki Yahudi toplumuyla ilişkilerini de etkileyeceğini bildirdi. ABD’deki Yahudi kuruluşlarından Ulusal Yahudi Demokratik Konseyi de Türkiye hükümetinin son dönemde İsrail’e yönelik eleştirilerinin Türkiye’nin İsrail ve ABD’deki Yahudi toplumuyla ilişkilerine etkisi olacağını söyledi. Konsey’den yapılan açıklamada, “Hükümetin, örneğin Gazze operasyonuna ilişkin kaygıları olsa bile, Ortadoğu’ya dair en sorumsuzca haberleri seçip, İsrail’i bir tür canavar devlet gibi tasvir ettiği yönünde gerçek bir kaygı var. Bu tür propagandalar Arap dünyasında görülebiliyor, ama Türkiye’nin böyle bir tutum takınmasına alışık değiliz. Bu rahatsız edici” denildi.
İSRAİL’E YENİ BÜYÜKELÇİ
Bu arada Türkiye ile İsrail arasındaki gerilim sürerken Türkiye İsrail’e yeni büyükelçi atadı. Yeni Türkiye Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’un göreve başlamak üzere salı günü İsrail’e ulaşması, gelişinin geciktirilmemesi, “Ankara krizi daha da büyütmek istemiyor” şeklinde yorumlandı.
Jerusalem Post gazetesi, “Türkiye’nin yeni temsilcisi gerginlikler arasında geldi” başlıklı haberinde,”Çelikkol’un gelişi, bazılarınca Türkiye’nin sorunu fazla büyütmek istemediğinin işareti olarak değerlendiriliyor” diye yazdı.
Gazete, Çelikkol’un birkaç hafta içinde İsrail Cumhurbaşkanı Peres’e güven mektubunu sunmasının beklendiğini kaydetti. Haberde, “Bir İsrailli yetkili, Çelikkol’un gelişinin, Türkiye ile yeni bir sayfa açıldığı gibi görünmemesi gerektiğini söyledi. Çünkü büyükelçinin Ankara ile Kudüs arasındaki bağlarda şimdi yaşanan krizi tetiklemediği gibi onu çözemeyeceğini de söyledi” denildi.
ÖNCEKİ HABER

Afgan seçimleri ikinci turda

SONRAKİ HABER

Alke’de yaşananlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...