22 Ekim 2009 00:00

Dünya genelinde ‘350’ haykırışı

İKLİM değişikliğinin temel nedenleri arasında yer alan karbon monoksit oranının gezegenin yaşam seviyesi olan 350 ppm’in üzerinde seyretmesine karşı...

Paylaş

İKLİM değişikliğinin temel nedenleri arasında yer alan karbon monoksit oranının gezegenin yaşam seviyesi olan 350 ppm’in üzerinde seyretmesine karşı 24 Ekim’de tüm kıtalardan aynı anda “350” diye haykıracak olan çevreciler, 12 Aralık’ta yapılacak olan Kopenhag Zirvesi öncesinde baskı oluşturmayı amaçlıyor.
İklim değişikliği ile birlikte son yıllarda dünya üzerinde yaşanan fırtına, kuraklık, kasırga ve sel felaketlerinde yaşanan artışa dikkat çekmek ve bu konuda hükümetlerin adım atması için 2005’ten itibaren mücadele veren Küresel İklim Değişikliği Hareketi, uluslararası çapta bir eyleme hazırlanıyor. Dünya üzerinde 2 binden fazla çevreci grubun katılacağı eylemde, yaşanılabilir bir dünya için talepler dile getirilecek. İklim değişikliğine neden olan temel faktörlerden biri olan karbon monoksit oranı yüksekliği üzerinde duran Küresel İklim Değişikliği Hareketi, gezegenin kurtarılmasına dönük taleplerini de yine dünya üzerindeki somut verilerden hareket ederek oluşturuyor. NASA’da görevli bilim insanlarından Jim Hansen ve ekibinin buzullardaki erimenin nedenleri üzerine gerçekleştirdikleri incelemede gezegenin yaşam seviyesi olarak atmosferdeki karbon monoksit oranının 350 ppm seviyesinde olması gerektiği sonucundan hareketle dünyadaki oranın bu oranın üzerinde 390 ppm seviyesinde seyretmesi nedeniyle, çevrenin korunması konusunda gerçekleştirilen eylemler de istemi yansıtması için “350” sloganıyla dile getirilmeye başlandı. Çevreciler, hükümetler tarafından uygulanan çevre politikaları nedeniyle günden güne artmaya devam eden karbon monoksit oranı konusunda bir an önce harekete geçilmesi ve 12 Aralık’ta yapılacak Kopenhag Zirvesi’nde çeşitli kararlar alınması için 24 Ekim’de 162 ülkede 3 bin 700 etkinlik düzenleyerek “350” ortak sloganı etrafında bir araya gelecek.
Türkiye’de de 24 Ekim’de Galatasaray Meydanı’ndan Tünel’e yürüyüş yapılacak (İstanbul/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

HAYATIN İÇİNDEN

SONRAKİ HABER

Antalya’da Munzur için eylem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...