22 Ekim 2009 00:00

Protokol gerginliği sürüyor

Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişki kurulmasını öngören protokolün onaylanmasına dair kanun tasarısı, TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Paylaş

Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişki kurulmasını öngören protokolün onaylanmasına dair kanun tasarısı, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. MHP ve CHP’nin şiddetle eleştirdiği ve Azerbaycan’la Türkiye arasında da gerilime neden olan protokollere ilişkin dün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu TBMM Genel Kurulu’nda bilgi verdi.
Ermenistan’la ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik ABD ve Rusya’nın da bölgesel çıkarları doğrultusunda desteklediği protokollerin imzalanmasının yankıları sürerken dün protokollerin imzalanmasına dair kanun tasarısı TBMM Genel Kuruluna sunuldu. Genel Kurul’da Dışişleri Ahmet Davutoğlu’nun protokollerin içeriğine dair bilgi verdiği saatlerde, Azerbaycan ve Türkiye arasında yaşanan ‘bayrak krizi’ nedeniyle Türkiye’nin nota vermesine kadar varan gerginliğin düzeltilmesi için diplomasi trafiği sürdü. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yaşananlara ilişkin Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’i aradı.
Öte yandan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bugün Bakü’de yapılacak Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Dışişleri Bakanları toplantısı dolayısıyla gideceği Azerbaycan’da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile “kritik” bir görüşme yapacak. Davutoğlu’nun görüşmede protokollere ilişkin bilgi vererek gerilimi yumuşatmaya çalışacağı belirtiliyo.
DAVUTOĞLU PROTOKOLÜ ANLATTI
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada imzalanan protokollerin içeriğine dair bilgi verdi. “Bu metinde barış, güvenlik ve istikrara atıf var” diyen Davutoğlu, Türkiye’nin dış politikasının en önemli hedefinin ülke etrafında barış yaratmak olduğunu belirtti. “Donmuş krizler çevre ülkelerde, elimizde patlamaya hazır bomba gibi her an risk oluştururlar” diyen Davutoğlu, Güney Kafkasya’daki ülkeler arasında karşılı güvene dayalı siyasal diyalog zemininin olmadığını söyledi. Varolan durumun Azerbaycan’a, Ermenistan’a faydası olmadığını söyleyen Davutoğlu, “Peki bizim menfaatimize mi? Değil. Bölgede gerekli etkinliği kuramıyoruz” dedi.
Muhalefetin Azerbaycan’ın durumuna ilişkin eleştirilerine karşılık olarak da Davutoğlu, “Türkiye için Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü bizim toprak bütünlüğümüz kadar azizdir ve bu konuda 17 yıldır Türkiye kadar çaba gösteren yoktur, bunu da göstereceğiz” dedi. Davutoğlu’nun konuşmasının ardından gruplar adına konuşmalara geçildi.
DTP: DESTEKLERİZ
Türkiye-Ermenistan ilişkileri arasında tarihsel bir sorun olduğunu belirten DTP Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş “Bazı kesimler tehditle bazı kesimler korkuyla ortadan yok edilmeye çalışılmıştır. Ama hiçbir güvenlik kaygısı katliama neden olmamalıdır.” dedi. Demirtaş, “DTP olarak destekliyoruz, samimi adımlar atılmasını istiyoruz. Söz konusu protokollerin barışa vesile olmasını diliyoruz” dedi.
MHP AYNI
“Sayın bakanı bugün TBMM’ye bilgi getirmeye sağlayan bu süreç oynanan oyunu ortaya koymaktadır” Diyen MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural, “Bütün bu protokol Türk milletinin iradesinden saklanmıştır” dedi. Hükümetin hiçbir eleştiriye cevap vermediğini belirten Vural, konuşması boyunca Ermenistan’a saldıran bir üslup kullandı. Ermenistan’ın Türkiye topraklarında gözü olduğunu iddia eden Vural, “Biz MHP olarak sesimizi de sözümüzü de yükselttik. Teslimiyeti milletimize hazmettirmenize izin vermeyeceğiz” dedi.
GÜL ALİYEV’İ ARADI
TBMM’de protokollere ilişkin tasarının görüşüldüğü saatlerde Cumhurbaşkanı Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile bir telefon görüşmesi yaptı. Gül ve Aliyev arasındaki görüşmede, “Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinde zafiyet varmış gibi bir görüntünün yanlışlığı konusunda görüş birliğinin teyit edildiği” ve “zorlu bir süreçten geçerken ortaya çıkan bazı duygusal tepkilerin yol açtığı yanlış anlama ve algıların giderildiği” kaydedildi. (Ankara/EVRENSEL)

BAYRAK NOTASI

Azerbaycan-Türkiye gerginliği Bakü’deki bir anıttaki Türkiye bayraklarının indirilmesiyle tırmanmıştı. Dün de Bakü’deki Din Müşavirliği önündeki bayrağın kaldırmasının ardından Ankara, Azerbaycan’a nota verdi. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Eşhan Poluhov, Türkiye’nin Bakü Büyükelçiliği’nce sunulan notaya yanıt hazırladıklarını söyledi. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı yetkililerinden Ali Hasanov, yaşanan krizile ilgili olarak Yeni Bayrak Yasası gereği Türkiye dahil hiçbir devlete ait bayrağın ‘izin verilen yerler’ dışında asılamayacağını vurguladı.
ÖNCEKİ HABER

MGK gündeminde‘barış’ yine yoktu

SONRAKİ HABER

MERCEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa