22 Ekim 2009 00:00

Barışa yolculuk sürüyor

Abdullah Öcalan’ın çağrısı ile Türkiye’ye gelen “Barış ve Demokratik Çözüm Grupları”nın Habur Sınır Kapısı’ndan başlattıkları “Barış Yürüyüşü” devam ediyor.

Paylaş

Abdullah Öcalan’ın çağrısı ile Türkiye’ye gelen “Barış ve Demokratik Çözüm Grupları”nın Habur Sınır Kapısı’ndan başlattıkları “Barış Yürüyüşü” devam ediyor. Barış yürüyüşçüleri, Habur, Silopi, Cizre ve Nusaybin’den sonra dünde Kızıltepe ve Mardin’de on binlerce kişi tarafından karşılandı. Barış gruplarını karşılayan on binlerce kişi, barışa ve kardeşliğe olan özlemlerini bir kez daha dile getirdi.
Kızıltepe’ye 10 kilometre kala yüzlerce araçlık konvoy tarafından, ilçe girişinde ateşler yakılarak karşılandı. Kente iki kilometre kala, on binlerce kişinin tıpkı bir maraton koşusu gibi yürüyüşçülerin otobüsüne koşmaları, ilginç bir görüntü oluşturdu. İpek Yolu’nun her iki tarafı da tamamen trafiğe kapatıldı. Kent merkezine doğru başlayan yürüyüş sırasında, barış grubu üyeleri halka karanfiller atarken, halk da aynı şekilde çiçekler ve puşileri ulaştırmaya çalıştı. Yürüyüşçülere eşlik eden DTP Eş Başkanı Emine Ayna da halkı selamlarken, Kandil Grubu ise bir koldan halkı selamladı. On binlerce kişiye hitap eden Kandil Barış ve Demokratik Çözüm Grubu Üyesi Elif Uludağ, yıllardır bu topraklarda özlem duyulan barışı gerçekleştirmek için geldiklerini belirterek, onurlu bir barış için Öcalan’ın muhatap alınması çağrısında bulundu.
Ardından konuşan Mahmur Barış Grubu Üyelerinden Zehra Tunç da, “Her koşulda bu halk barışa sevdalıdır. Önderliğimizin çağrısı üzerine topraklarımıza barış gelmesi ve demokratik bir ülkede yaşamak için geldik. Biz barış için geldik. Yaşasın barış” dedi. Tunç’un konuşmasının ardından Mardin’e hareket etmek isteyen barış grubu, halkın yoğun ilgisi nedeniyle ilçeden çıkmada zorlandı. Mardin’e giriş yapan barış grubu burada da binlerce kişi tarafından alkış zılgıt ve sloganlarla karşılandıktan sonra, Mardinliler de barış grubunu Diyarbakır’a uğurladı.
SİLOPİ VE CİZRE’DE İNSAN SELİ
34 kişilik barış grupları, DTP otobüsü tarafındın Habur Sınır Kapısı’ndan önceki gün akşam saatlerinde insanların beklediği alana götürüldü. Yaklaşık 15 kilometre yürüyen kitle, Silopi girişinde havai fişeklerle karşılandı. Yoğun ilgi ve sevgi gösterisi nedeniyle ilçe merkezinde zaman zaman izdihamlar yaşandı. Caddelere inemeyen kadınlar balkon ve damlardan barış gruplarını zılgıt ve sloganlarla karşıladı. Yine evlerin damlarından barış gruplarına güller ve bayram şekerleri atıldı. Barış gruplarının selamlaması sırasında kadınlar sevinç gözyaşları döktü. Yüz bin kişinin barış gruplarına eşlik ederek sevgi seline dönüşen yürüyüşü ile binlerce araç nedeniyle trafiğin kilitlenmesi üzerine barış gruplarını taşıyan otobüs güçlükle ilerleyebildi. Güçlükle varılan Silopi ilçe merkezinde yediden yetmişe herkes barış gruplarını görmek için caddelere akın etti. Oluşan binlerce araçlık konvoyun ışıkları kilometrelerce öteden rahatlıkla görülebiliyordu. Cizre-Silopi arasındaki 30 kilometrelik yol da yoğun izdiham ve trafik sıkışıklığından ötürü yaklaşık 5 buçuk saat sürdü. Cizre’ye yaklaştıkça kitle ve araç sayısı giderek artmaya başladı. Cizre girişinde de on binlerce kişi tarafından havai fişekler, barış grubu üyeleri karşılandı. Dicle nehri üzerinde kurulu olan Yafes Köprüsü üzerinde mahşeri bir kalabalık ile Cizre ilçe merkezine gelindi. Barış grubu üyeleri, kendilerine gösterilen sevgi gösterilerine zafer işaretleriyle karşılık verdi. Cizre’nin bütün mahallelerinde atılan havai fişeklerle Cizre semaları renk cümbüşüne büründü. Evlerin damlarından ve balkonlarından havaya ateş edildi. DTP’li yöneticilerin ikazına rağmen silahlar uzun süre susmadı.
DESTEK EYLEMLERİ SÜRDÜ
Adana’nın merkez Seyhan ve Yüreğir ilçesinde birçok mahallede yapılan kutlamalar devam etti. Öcalan lehine sloganların atıldığı kutlamalar havai fişeklerin de atılmasıyla gece geç saatlere kadar sürdü.
Mersin’in Akdeniz, Toroslar, Yenişehir, Tarsus ilçelerinde ilk olarak akşam saatlerinde başlayan kutlamalar gece geç saatlere kadar yaklaşık 10 bin kişinin katılımıyla sürdü. Günlerdir kutlama yapan Batmanlılar, kutlamalarını önceki gece de sürdürdü. Batman’ın bir çok mahallesinde aynı anda havai fişekler patlatılırken, mahallelerde ateşler yakılarak, gecenin geç saatlerine kadar davul zurna eşliğinde halaylar çekildi. Van ve Hakkari’de düzenlenen kutlamalar önceki gün boyunca devam etti. Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde eylem yapıldı. (HABER MERKEZİ)

ABD’DEN AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ian Kelly, Türkiye’nin çabalarını desteklerini kaydetti. Kelly, ABD Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen günlük basın toplantısında, bir grup PKK’linin Türkiye’ye gelip teslim olmasıyla ilgili bir soru üzerine, PKK’yi “terörist örgüt” olarak gördüklerini söyleyerek, “Türk müttefiklerimizin, PKK sorunuyla başa çıkmada gösterdiği çabaları destekliyoruz” dedi.
Türkiye’nin toprak bütünlüğüne destek verdiklerini de yineleyen Kelly, “Türkiye’ye, ülkedeki Kürt nüfusla, onlara daha fazla kültürel ve dilsel hak tanınmasına olanak veren bir diyalog başlatması çağrısında bulunduklarını” da hatırlatarak, “Türk hükümeti de bunu yapıyor” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

BAŞBAKAN DTP’Yİ ELEŞTİRDİ

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Barış Gruplarının karşılanmasına ilişkin Habur DTP’yi eleştirdi.
İbrahim Çeçen Üniversitesi ile yapımı tamamlanan okulların açılışına katılmak üzere Ağrı’ya gelen Başbakan Erdoğan, Abide Meydanı’nda halka seslendi. Konuşmasında, “Demokratik Açılım” çevresinde Türkiye’ye gelen 34 kişinin gelişine değinen Başbakan Erdoğan, “Önceki gün Habur’da umutlarımızı artıran bir gelişme yaşandı. 34 kişi geldi, sorgulandı ve yasalarımız önünde suça karışmadıkları için serbest bırakıldı. Daha çok gelsin. Bu sorun Türkiye’nin gündeminden çıksın” dedi.
EVLİLİĞİNİ YİNE ÖRNEK VERDİ
Habur’daki anlamlı manzarayı sorumsuzca kışkırtanlar olduğunu savunarak, üstü kapalı DTP’yi eleştiren Erdoğan, konuşmasında, halka, bu süreçte uyanık olma tavsiyesinde de bulundu. Kimin samimi, kimin gayri samimi olduğunun görüldüğünü savunan Başbakan, “Bizi alt kimlik ayrılıkları ayıramaz. Ben Rizeliyim, eşim Siirtli. Biz birleştik, demek ki oluyor. Bizim ayrılığımız yok. Biz birilerinin dediği gibi platonik aşk yaşamadık. Gerçek aşk yaşadık” dedi. “Demokratik Açılımı” niye yaptıklarını anlatan Başbakan Erdoğan, CHP ve MHP’ye yönelikte eleştirilerde bulundu. (AĞRI)

OLUMLU ADIMLARIN DEVAMI GELSİN

İZMİR Barış Girişimi, yaşanan olumlu adımların sürmesini istedi. İHD İzmir Şubesi’nde İzmir Barış Girişimi üyeleri açıklama yaptı. Girişim adına konuşan Semra Uzunok, Kürt sorunu konusunda AKP Hükümeti’nin ve tıkanmaya doğru giden barış sürecinin Abdullah Öcalan’ın çağrısı üzerine barış gruplarının Türkiye’ye giriş yaptığını hatırlattı. 1999’da yaşanan tıkanlığın yaşanmamasını isteyen Uzunok, “AKP Hükümeti’nin gerekli sorumluluğu ve duyarlılığı göstererek barış sürecini geliştirecek olumlu adımları atması halkların özlemidir” dedi. Gelenlerin ve geleceklerin barış elçisi olduğunun unutulmamasını isteyen Uzunok, “Bu sürece gösterilecek samimi ve sağduyulu yaklaşım, karşılıklı güveni arttıracak ve Kürt sorununun barışçıl çözümünün önünü açacaktır” diye konuştu. Uzunok, İzmir Barış Girişimi olarak AKP Hükümeti’ni ve devletin yetkili birimlerini barış çabaları doğrultusunda gerekli adımları atmaya devam etmeye çağırdı. (İzmir/EVRENSEL)

BARZANİ’DEN DESTEK GELDİ

IRAK’ın Kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetiminin Başkanı Mesut Barzani, Türkiye’deki yeni politikayı her yönüyle desteklediğini söyledi. Barzani, Diyarbakır Eski Milletvekili Haşim Haşimi’yi Erbil’in Selahattin kasabasındaki karargahında kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen görüşmede Türkiye’deki Kürt sorununun çözümüne yönelik başlatılan demokratik açılıma değinilerek, açılımın önemine vurgu yapıldı. Barzani, Türkiye’deki yeni politikayı her yönüyle desteklediğini belirtti. Mesut Barzani, Türkiye’ye dün giden ‘barış grubu’ ile ilgili olarak, bunun barış süreci açısından önemli bir adım olduğunu kaydetti. Mesut Barzani ve Haşim Haşimi görüşmesinde, Türkiye ile Kürt bölgesi arasındaki ikili ilişkiler ve bu ilişkilerin karşılıklı çıkarların korunması temelinde daha da geliştirilmesi konularının da ele alındığı bildirildi. (ERBİL)

ÖNCEKİ HABER

ARINǒTAN ANAYASA VURGUSU

SONRAKİ HABER

Zekeriya Karaman savcıya ifade ver(me)di!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa