23 Ekim 2009 00:00

İsrail savaş uçakları Türkiye’ye geliyor

Türkiye ile İsrail arasında yaşanan son kriz de iki ülke arasındaki askeri ilişkileri bozamadı.

Paylaş

Türkiye ile İsrail arasında yaşanan son kriz de iki ülke arasındaki askeri ilişkileri bozamadı.
Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gazze saldırısına tepki olarak Konya’da yapılacak uluslararası tatbikattan İsrail’in çıkarıldığını açıklamıştı. Buna tepki gösteren İsrailli yetkililer de “Türkiye’nin de terörle savaştığını” söyleyerek kendilerini anlamasını istemişti.
Yaşanan krizde gelinen son nokta ise iki ülkenin “terörle savaş” konusunda uzlaşmaya vardıklarını gösteriyor. Kriz sonrasında, Tel Aviv yönetiminin Heron adlı insansız hava araçlarının teslimatını erteleyeceği iddia edilse de, Ankara’ya bu yönde bir bilgi ulaşmadı. Ankara, teslimat programı çerçevesinde Heronlar’ın ay sonunda TSK’ya teslim edilmesini bekliyor.
DAHA ÖNCE DE ERTELENDİ
İsrail’den alınması planlanan Heronlar’ın teslimi daha önce ertelenmişti. Basında çıkan haberlerde, bu ertelenmeye gerekçe olarak İsrail’in Gazze saldırısına Türkiye’den gelen tepki gösterilmişti. Fakat gerçek nedenin uçakların motorlarında görülen yetersizlik olduğu açıklandı.
İsrail’in ürettiği ilk 2 Heron, talep edilen irtifaya yükselemediği için hizmete sokulmamış ve geri gönderilmişti. Kısa süre içerisinde gelmesi beklenen 4 adet Heron ise daha güçlü motora sahip bulunuyor.
Bu nedenle kabul testlerinin kolay aşılması ve Heronlar’ın yılbaşından önce devreye girmesi planlanıyor. Teslimat programına göre, 2010 ilkbaharında 4 Heron uçağının, sonbaharda ise son parti olarak 2 uçağın daha Türkiye’ye teslim edilmesi öngörülüyor.
‘MİLLİ MENFAATLER ESASTIR’
Heron uçaklarının teslimatının iptal edileceği iddiaları üzerine Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, “Türkiye’nin tüm ülkelerle yürüttüğü ikili askeri ilişkilerde milli menfaatler doğrultusunda hareket etmek esastır. Heron’larla ilgili olarak Sayın Milli Savunma Bakanımızca bir açıklama yapıldı. Projede herhangi bir sorun yok” demişti. (DIŞ HABERLER)

‘ANKARA İLE KRİZ YOK’

İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerdeki gerginlik üzerine İsrail Parlamentosu’nda (Knesset) bir oturum düzenlendi. Oturumda söz alan İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, Ankara ile ilişkilerde kriz yaşanmadığını belirtti. Tepkileri yatıştırmak amacıyla “duygusal davranılmaması” gereğine işaret eden Ayalon, Türkiye ile “Tüm bağlar, diplomatik ve askeri dahil, işlemeyi sürdürüyor” şeklinde konuştu.
Ayalon, “Duyduğumuz her şeyi beğenmiyoruz ama duygusal davranmamalıyız ve her şeyden korkmamalıyız. Sorunlarımızı çözmek için kanallarımız var ve şimdi bile onları kullanıyoruz. Bölgede istikrarın korunması önemlidir ve Türkiye, bunun için ve gelecekteki barış girişimleri için bir ortaktır.” dedi.
Ankara ile ilişkilerin, İsrail açısından sadece Türkiye’nin NATO üyeliği nedeniyle değil, aynı zamanda “İran’ın antitezi” ve İran’ın aksine bir anayasası olan hoşgörülü bir Müslüman demokrasisi olduğu için önem taşıdığını vurgulayan Ayalon, İsrail’in, Türkiye’nin AB’ye katılma çabalarını desteklediğini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Kahire’de gizli nükleer görüşmesi

SONRAKİ HABER

Biji aşiti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa