23 Ekim 2009 00:00

Kahire’de gizli nükleer görüşmesi

ORTADOĞU’nun nükleer silahlarından arındırılmış bölge ilan edilmesine ilişkin olarak Mısır’ın başkenti Kahire’de yapılan toplantıda bir ilk yaşandı.

Paylaş

ORTADOĞU’nun nükleer silahlarından arındırılmış bölge ilan edilmesine ilişkin olarak Mısır’ın başkenti Kahire’de yapılan toplantıda bir ilk yaşandı.
İsrail ile İran’ın resmi yetkilileri, 1979 yılından bu yana ilk defa bir toplantıda doğrudan görüştü. Toplantıda Türkiye’nin bir temsilcisinin de bulunduğu belirtildi.
İsrail Atom Enerji Komisyonu’nun politika ve silahların kontrolünden sorumlu müdürü Meirav Zafary-Odiz ile İran’ın Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEA) nezdindeki temsilcisi Büyükelçi Ali Asghar Soltanieh, 29-30 Eylül tarihlerinde Kahire’de birkaç defa bir araya geldi. Görüşmeler, Avustralya Dışişleri Bakanı Kevin Rudd ve Japonya’nın eski Dışişleri Bakanı Yoriko Kawaguchi, aracılığıyla düzenlendi.
Kahire’deki Four Seansons otelinde Uluslararası Nükleer Silahlarının Çoğalmaması ve Silahsızlanma Komisyonu’un gözetiminde gerçekleştirildiği belirtilen toplantılarda Türkiye, ABD, Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Tunus, Fas ile Birleşik Arap Emirlikleri’nin temsilcilerinin yanı sıra, kimi Avrupa Birliği ülkelerinden yetkililer de yer aldı.
İsrail Atom Enerjisi Komisyonunun sözcüsü Yael Doron, yaptığı açıklamada, “Komisyonumuzun bir temsilcisiyle bir İranlı yetkili arasında bölgesel çerçevede görüşmeler yapılmıştır” dedi. Bu görüşmelerin basına kapalı yapıldığını ve içeriğinin açıklanmayacağını belirten İsrailli yetkili, gizli görüşmeleri düzenleyen Avustralya’nın müzakerelerde ilerleme kaydedildiği değerlendirmesinde bulunduğunu söyledi. Sözcü, görüşmelerle başka ayrıntı veremeyeceğini ifade etti.
İran’da 1979’daki İslam devrimden bu yana, İsrail ve İranlı yetkililer arasında daha önce böyle bir müzakere yapıldığı bilinmiyor. İran, İsrail’i tanımıyor ve düşmanı olarak kabul ediyor.
İRAN YALANLADI
Bu arada İran Atom Enerjisi Kurumu görüşmeyi yalanlayarak, İran ile İsrail arasında hiçbir görüşme yapılmadığını bildirdi. İran devlet televizyonunun internet sitesinde yer alan habere göre, Kurum Sözcüsü Ali Şirzadiyan, “Bu yalan Cenevre ve Viyana’daki görüşmelerde İran diplomasisinin başarısını etkilemeyi hedefleyen bir propaganda eylemidir” dedi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İSRAİLLİ GENÇLER ASKERE GİTMEYİ REDDETTİ

SONRAKİ HABER

İsrail savaş uçakları Türkiye’ye geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...