23 Ekim 2009 00:00

İSRAİL NEDEN YALNIZ

İsrail’in son dönemde aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülkeye takındığı tavır, ülke içinden de tepki yaratmaya başladı.

Paylaş

İsrail’in son dönemde aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülkeye takındığı tavır, ülke içinden de tepki yaratmaya başladı. Haaretz gazetesinin tanınmış yazarı Gideon Levy’nin kaleme aldığı “Yalnız bir millet” başlıklı yorumda, İsrail”in “uluslararası bir parya”ya dönüşmekte olduğu, artık düşmanlarının yanı sıra dostlarını da vurduğuna dikkat çekildi. Levy’nin makalesinde, Türkiye’ye tatil boykotu, İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın, İsrail’in Gazze’de suç işlediği savunulan Goldstone raporuna “evet” dediği için Çin’in Büyükelçiliği’ndeki resepsiyonuna katılmaması, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’in İsrail’den Gazze’ye geçmesinin veto edilmesi gibi son dönemde yaşanan çeşitli gelişmelere dikkat çekildi.
İsrail’in Washington Büyükelcisi Michael Oren’in gelecek hafta ABD’deki yeni Yahudi lobi örgütü J. Street tarafından düzenlenecek konferansı da boykot edeceğine de işaret eden yorumda, bu durum özellikle “ciddi” bir gelişme olarak nitelendirildi. Yorumda, J.Street üyelerinin tek isteğinin “adil ve barışçıl” bir İsrail olduğu belirtilerek, “Bu onların günahı ve bunun cezası boykottur” ifadesi kullanıldı.
Levy, dünyayı kesin bir biçimde “bizimle olanlar ile düşmanlarımız” arasında bölmenin “umutsuzluk ve yönünün tamamen kaybedildiğinin işareti” olarak değerlendirdiği yazısında, İsrail’in “uluslararası parya” haline gelmekte olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Ve bunu kime borçluyuz? Dökme Kurşun (Gazze) Operasyonu, örneğin. Bir tek ABD, tüm hatalarımıza rağmen otomatik ve kör müttefikimiz olmayı sürdürüyor. Statüsünün o kadar bozulduğunu gören başka bir demokrasi, ilk olarak kendisine ‘ne hatta yaptın?’ diye sorardı. İsrail’de ise yaklaşım, bunun tam tersi: dünyanın geri kalan kısmı suçlu. Skandinavlar bize karşıt, Türkler düşman, Fransızlar ve İngilizler, İsrail’den nefret ediyor. Çinliler sadece Çinli ve Hintliler bize herhangi bir şey öğretemez.”
ÖNCEKİ HABER

‘NATO çürüyen bir ceset’

SONRAKİ HABER

İSRAİLLİ GENÇLER ASKERE GİTMEYİ REDDETTİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa