23 Ekim 2009 00:00

BASIN TURU

Daha önce ‘Gazze’nin laneti’ asırlarca değilse bile, çok uzun yıllar İsrailliler’in peşini bırakmayacak dediğimizde, durumu pek de abartmış sayılmazdık.

Paylaş

Daha önce ‘Gazze’nin laneti’ asırlarca değilse bile, çok uzun yıllar İsrailliler’in peşini bırakmayacak dediğimizde, durumu pek de abartmış sayılmazdık. Zira geçen yılın sonunda başlayıp, bu yılın başlarında biten ve üç hafta süren İsrail’in Gazze’ye saldırılarından bu yana, İsrail krizlerle boğuşuyor; özellikle, varlığının hayat damarlarını oluşturan Batı ile önemli krizler yaşıyor.
Uluslararası İnsan Hakları Komisyonu’nun Goldstone başkanlığında hazırladığı ve İsrail’in Gazze’ye saldırılarında, dört bir yandan kuşatılan Gazze halkına karşı yaptığı katliamları ayrıntılı ve kesin bir şekilde gün yüzüne çıkaran rapor karşısında, İsrail ve onun yöneticileri afallamışken, hemen ardından Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (STG), dünyada basın ve ifade özgürlüğü konusunda, ülkelerin 2009 yılındaki ilerleme ve gerilemesine dair verdiği rapor geldi.
Geçmişte basın özgürlüğü konusunda Ortadoğu’da en üst sırada yer alan İsrail, ileri derecede güvenilir olan bu raporda, basın özgürlüğü konusunda 30 derece geriledi. STG raporunda, Arap ülkelerinden Kuveyt ilk kez 60. sırada, Lübnan da 61. sırada yer aldı. Ancak İsrail, 47. sırada iken, 93. sıraya geriledi ve basına kısıtlamalar ve engeller uygulayan ve hatta gazetecileri tutuklayan ülke olarak vasıflandırıldı.
Ancak Batılı toplumlar, İsrail hükümetlerinin ve bunlara bağlı gazetelerin yanıltıcı ve yanlı tutumları sebebiyle, İsrail’de askeri sansür makamlarının, neyin yayımlanıp neyin yayımlanmayacağı konusunda hâlâ ilk ve son sözü söyleme hakkına sahip olduklarını, maalesef bilmiyorlar.
Mesela Batılı gazetecilerden, çalıştıkları gazete veya televizyonlara haberlerini iletmeden önce, askeri sansüre göndermeleri istenir. Ve bu şekilde çalışmayan gazeteciler hemen sınır dışı edilir veya mesleğini yapabilmesi açısından mecburi olan gazeteci çalışma izni yenilenmez. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, işte bu askeri sansür gerçeğini, devletleri sınıflandırdığı yıllık raporlarında uzun yıllar görmezlikten geldi; daha doğrusu gerektiği şekilde ele almadı.
Ancak Gazze’de akan çocukların kanı, SG֒nün ve diğer çevrelerin, İsrail’in çirkin yüzünü bütün çıplaklığıyla, mecburen görmelerini sağladı. Ayrıca, İsrail’in bombardımanı sonucu yıkılan binaların önünde protesto mitingleri yapan Gazze halkının ve Gazze’nin dışından gelenlerin bu konuda oynadığı rolü muhakkak itiraf etmek gerekir.
Belki de İsrail’in, büyük bir aptallık örneği sergileyerek, Gazze’ye saldırıları esnasında Batılı gazetecileri, çatışma meydanlarına iki kilometre uzaklıktaki küçük bir tepede sıkıştırıp Gazze’ye girmelerini yasaklaması da, İsrail’in gerçek yüzünün ortaya çıkmasında büyük bir rol oynamıştır. Öyle ki, bölgede tek demokratik devlet olduğunu iddia eden bir devletin böyle bir davranışı, bu devlete karşı bir nefretin oluşmasına yol açtı; ve bu saldırıların ardından hazırlanan belgesellerde basın, bu konuyu bütün ayrıntılarıyla yansıttı.
Öte yandan, mesela bu listede Suriye’nin 165. sırada olması, Libya’nın 156. sırada olması veya ‘”Yeni Irak’ın” 127. sırada olması, Fas’ın ise bir sıra ilerleyerek 127. sırada olması, Birleşik Arap Emirlikleri’nin de 86. sırada olması karşısında her ne kadar üzüntü duysak da, İsrail’in bu büyük düşüşü karşısında memnuniyet duyduk.
Basın ve ifade özgürlüğü, ileri olmanın ve diğer bütün alanlardaki kıyaslamaların en belirgin ölçütüdür. Yukarıda belirttiğimiz Arap ülkelerinin bu listedeki yeri, Arapların geri kalmasının sebebini her sene açıklayacaktır.
Londra’da Arapça yayımlanan Al-Quds Al-Arabi gazetesi başyazı, 21 Ekim 2009, Çeviren: Adnan Yılmaz
ÖNCEKİ HABER

Valinin oğlu dinlemeye takıldı

SONRAKİ HABER

İngiltere’de postacılar greve çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...