23 Ekim 2009 00:00

Haklarını istediler sokağa atıldılar

Adını şarap ve eğlence tanrısı Dionysos’tan alan Dionysos Hotel’de çalışan işçiler şu sıralar zor günler geçiriyor.

Paylaş

Adını şarap ve eğlence tanrısı Dionysos’tan alan Dionysos Hotel’de çalışan işçiler şu sıralar zor günler geçiriyor. Aylarca alamadıkları ücretlerini talep ettikleri için işten atılan işçiler için yaşam hiç de eğlenceli değil.
Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Çolaklı beldesinde bulunan Dionysos Hotels’de çalışan işçiler yaklaşık 3 aydır ücretlerini alamıyorlardı. En son geçtiğimiz Cuma günü işe gitmeyerek kapının önünde haklarını almaya çalışan işçiler, otel yetkilileri tarafından ‘jandarmayı çağırırız’ tehdidi ile otel önünden uzaklaştırıldı. Otel işçileri ceplerinde sigara alacak paraları dahi olmadığını belirterek, patronla görüşmek için otele gittiklerini, ancak değil ücretlerini almak Manavgat’a ulaşacak kadar yol parası bile alamadıklarını söylediler. Acilen lojmanın terk edilmesini aksi takdirde zorla çıkarılacaklarını duyan işçiler otelin servis şoförüne rica ederek merkeze gelebildiklerini söylediler.
ÖNCE GÜVEN SONRA TEDİRGİNLİK
Yaklaşık 300-350 işçisi bulunan otelin personel sayısının tam olarak bilinemediğini belirten işçiler, işe girdiklerinden beri sürekli personel sayısı değişiyor diyerek, anlamamız geç oldu biz geldiğimizde işten çıkan işçiler de herhalde bizim yaşadıklarımızı yaşadılar diye eklediler. Konuştuğumuz işçiler otele ilk geldiklerinde kocaman bir otelde kendilerini güvende hissettiklerini ancak ilk haftada yaşadıklarının bile nerede oldukları konusunda tedirgin olmalarına yettiğini belirttiler. Tamamıyla sömürü altında olduklarını belirten işçiler bir araya gelmeye başladıktan sonra üzerlerindeki baskıların arttığını söylediler.
EMEK PARTİSİ İŞÇİLERLE GÖRÜŞTÜ
İşten atılan işçileri Emek Partisi Antalya il örgütü ziyaret etti. İşçilerle konuşan il başkanı Celal Budak partisinin her zaman işçilerin yanında olduğunu olmaya da devam edeceğini belirtti. İşçi sınıfı iktidara gelmedikçe bu yaşananların hep devam edeciğini söyleyen Budak, “Ne olursa olsun hakkımızı almak istiyorsak mücadele etmemiz gerekiyor. Bunun için de örgütlenmek şart” dedi. (Antalya/EVRENSEL)

BİZE KİM SAHİP ÇIKACAK?

Ailelerini geçindirmek için buraya geldiklerini belirten işçiler, günde en az 14 saat çalıştıklarını ancak haklarını alamadıklarını söylediler. İşçiler, oteldeki müşteri sayısının binin altına inmediğini ancak bu dönem içerisinde bile ücretlerini alamadıklarını söyleyerek “Şimdi kime güveneceğimizi bilemiyoruz” dediler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Antalya Bölge Müdürlüğüne dilekçe yazarak haklarını arayacaklarını belirten işçiler en kısa zamanda haklarını almak istediklerini ifade ettiler.
L. D: Yaklaşık olarak 2.5 aydır ücretlerimizi alamıyoruz. Ancak 6 ay boyunca çalışıp para alamayanlar dahi var. Bazı arkadaşlar işten çıkmak zorunda kaldı, bazıları ücretsiz izne çıkarıldı, bazıları atılırken kimisi de işten istifa ederek ayrıldı. Toplam olarak 100’e yakın kişi işten çıkarıldı. Ancak cebimizde yol paramız dahi yok. Ne yapacağımızı bilemiyoruz.
Servet Yir: Ücretlerimizin ödenmemesinin yanı sıra son gün otelden çıkarılırken yol paramız bile verilmedi. Yemek saatinde yemekhaneye alınmadık. Otelde yetkililerle konuştuğumuzda ücretlerimizi ödemek yerine eşyalarımızı toplayıp lojmanları terk etmemizi söylediler. Kalacak yerimiz yok. Paramız olmadığı için memleketimize dönecek durumumuz da yok.
Suat Oral: Yaz sezonu başlangıcında çalışmak için Samsun’dan ayrılıp bir süre Bodrum’da çalıştım. Buradan ayrılarak tanıdıklarımın yardımıyla Antalya’ya geldim fakat ücretimizi alamayınca işi bırakmak zorunda kaldık. Bundan sonra hukuki süreci başlatıp kalacak yerim olmadığından memleketime döneceğim.
Tuncay Özkan: Ücretler sürekli olarak ödenmiyor ya da kesintili olarak ödeniyordu ancak 3 aydır hiç maaş alamaz durumdayız. Şehir dışından gelen arkadaşlar kendi memleketlerine dahi dönemiyorlar. Para olmadığından yemek yiyemedik. İşten ayrılmadan önce otelde yemek istedik. Ancak buna bile izin verilmedi.
Veli Güzel: Antalya’ya çalışmak için dışarıdan geldim. Evliyim, kira ödemelerim var. Çocuklarımın bakımı için maddi ihtiyaçlarım var fakat ücretimi alamıyorum. Burada yerleşik yaşamama rağmen bu kadar zorlanırken kent dışından gelenlerin kalacak yerleri dahi yok.
Kadir Öztürk: Ücretlerimizin ne zaman ödeneceğine dair tarih bile vermiyorlar. Söylenen tek şey ‘bu şartlar altında çalışan çalışır, çalışmayan gider’ oluyor.
Samet Tükel - Korkmaz Tedik
ÖNCEKİ HABER

Sürgünleri protesto ettiler

SONRAKİ HABER

‘Elveda Rumeli’nin müzikleri öksüz kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...