23 Ekim 2009 00:00

Türk’ten ortak mücadele
çağrısı

BARIŞ ve Çözüm Grupları Diyarbakır’da on binlerce kişi tarafından önceki gün akşam saatlerinde karşılandı.

Paylaş

BARIŞ ve Çözüm Grupları Diyarbakır’da on binlerce kişi tarafından önceki gün akşam saatlerinde karşılandı. Avrupa’dan gelecek Barış Grubu da 28 Ekim’de hava yoluyla İstanbul’dan Türkiye’ye giriş yapacağı öğrenildi.
Öğlen saatlerinden itibaren Batıkent Meydanı’nda toplanan Diyarbakırlılar alanda renkli görüntüler oluşturdular. Barış Grupları’nı karşılamanın heyecanını yaşayan vatandaşlar, kentte bayram havası yarattılar. Kadınların yoğun katılımının gözlendiği mitingde barış talebi dile getirildi.
BATIKENT’TE BARIŞ TALEBİ
Grup üyelerinin bulunduğu yüzlerce araçlık konvoy, Diyarbakır caddelerinde binlerce kişinin sevgi gösterileriyle karşılandı. Grubun DTP otobüsüyle miting alanına gelmesi esnasında, onlarca havai fişek patlatıldı ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı. Sahneye çıkan Barış Grubu üyeleri, DTP Eşbaşkanları, milletvekilleri, DEP eski milletvekili Leyla Zana ve belediye başkanları ile birlikte barış güvercinleri uçurdular.
DTP Diyarbakır İl Başkanı Fırat Anlı ve Türkiye Barış Meclisi üyesi Ayla Yıldırım’ın kitleye seslenmesinin ardından Kandil Barış Grubu adına konuşmak üzere sahneye çıkan M. Şerif Gençdal, dakikalarca alkışlandı. Gençdal, “Teslim oldular” haberlerine tepki göstererek, Öcalan’ın çağrısı üzerine, barışa katkı sunmak için Türkiye’ye geldiklerini söyledi. Mahmur Barış Grubu Sözcüsü Nurettin Turgut da, barışın önünü açmak için geldiklerini ifade etti.
ÖZGÜRLÜK BÖLMEZ
DTP Eş Başkanı Ahmet Türk, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın “Teslim almaya geldiler” sözünü eleştirerek, “Bizim mücadelemizde ne teslim olmak var ne de teslim almak var. Çünkü biz barış dilini Türkiye’de egemen kılmaya çalışıyoruz” dedi. Türk halkından da mücadele desteği isteyen Ahmet Türk şöyle konuştu: “Kürtlerin özgürleşmesi Türk halkını da özgürlüğünü getirecektir. Kürtler’in mücadelesi demokratik bir Türkiye yaratmak içindir. Türk ve Kürt halkı sevgi ile kucaklaşacaklardır. Bu sürecin önünü kapatmak için senaryolar gündeme getirerek, ‘Türkiye bölünecek’ diyorlar. Özgürlük olduğunda Türkiye bölünmez, daha saygın ve demokratik bir ülke olur. Eğer Türkiye Kürt halkı ile barışıp kardeşçe yaşamı ele alırsa, Ortadoğu’da da demokrasinin kalıcı hale gelmesini sağlar.” DTP Eş Başkanı Emine Ayna da grupların Kürt sorunun çözümünü kolaylaştırmak için geldiklerini hatırlattı. Ayna, barış gruplarının serbest bırakılmasıyla umutlarının arttığını vurguladı.
DTP’YE SORUŞTURMA
Barış Gupları’nı karşılama törenleri nedeniyle Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, DTP hakkında soruşturma başlattı. Yargıtay daha önce partinin kapatılması için açtığı davaya ek olarak salı gününden beri yaşananları, Anayasa’nın 68 ve 69. maddeleri ve Siyasi Partiler Yasası’ndaki belirtilen sınırlar çerçevesinde değerlendirecek ve dosyayı kapatma davasına ekleyecek.
Diyarbakır, Silopi, Cizre ve Nusaybin cumhuriyet başsavcılıkları da karşılama törenleri için inceleme başlattı.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Ceylan’ın failleri yargılansın!

SONRAKİ HABER

Çözüm için yasal düzenleme zorunlu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...