23 Ekim 2009 00:00

Dinçer: Uzlaşma olmazsa Meclis’teki yasa geçer

Üçlü Danışma Kurulu’nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2821 Sayılı Sendikalar Kanunu ile 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu’na ilişkin ilkesel önerileri sendikalara sunuldu.

Paylaş

Üçlü Danışma Kurulu’nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2821 Sayılı Sendikalar Kanunu ile 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu’na ilişkin ilkesel önerileri sendikalara sunuldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, işçi ve işveren konfederasyonlarının önerilerle ilgili değerlendirmelerini alacaklarını belirterek, yeni düzenlemeler konusunda uzlaşmaya varılamazsa Meclis’teki tasarıların yasalaşacağı uyarısı yaptı.
Üçlü Danışma Kurulu önceki gün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda toplandı.
Bakan Dinçer’in başkanlık ettiği toplantıya Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, DİSK Genel Başkan Yardımcısı Ali Cancı ve TİSK Başkanı Tuğrul Kutadgobilig ile Bakanlık bürokratları katıldı.
2821 Sayılı Sendikalar Kanunu ile 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu’nun gündeme alındığı toplantının ardından açıklamalarda bulunan Bakan Dinçer, toplantıda bakanlığın hazırladığı ilkesel önerilerin konfederasyonlara sunulduğunu, 25 Kasım’da yapılacak toplantıya kadar konfederasyonların bu öneriler üstündeki görüşlerini alacaklarını söyledi.
Sundukları taslağın ayrıntıları içermediğini savunan Dinçer, hem sendikalarla ilgili hem de toplu iş sözleşmesiyle ilgili ILO ve Avrupa Birliği standartlarını öngören teklifler sunduklarını, sendikaların da önerileriyle bir uzlaşmaya varılması halinde yeni bir yasa taslağı oluşturulacağını ileri sürdü.
MECLİS’TEKİ TASARI ZEMİNMİŞ
Dinçer, şunları ifade etti: “Daha önceden vardığımız mutabakata uygun olarak bir sonuç elde edebilirsek yeni çalışmalarımızı toplumun gündemine taşıyacağız. Daha önceden hazırlanmış olan tasarı Meclis’in gündeminde bekliyordu. Bizim için o tasarı bir zemin oluşturacak. Bunun üzerine daha çok anlaşabileceğimiz, sendikalarımızın özgürlüklerini artıran, toplu iş sözleşmesinin önündeki engelleri kaldıran, yeni düzenlemeler ve fırsatlar yakalayabilirsek onu gündeme getireceğiz, aksi takdirde Meclis’in gündemindeki mevcut kanunu desteklemeye devam edeceğiz.”
Bakanlığın önerileri arasında işçilerin sendikalara üyelik aidatlarının maaşlarından kesilmesi uygulamasında (Check off) değişiklik olup olmayacağı sorusuna Dinçer, toplantıda ayrıntıya girmediklerini, sendikacılığın genel sorunları üzerine tartışma yürüttüklerini söyledi.
Dinçer, “Sendikalaşmanın daha rahat ve daha özgür olacağını varsayacağımız bir ortamda sendika üyeliklerinin kolaylaştırıldığı bir zemin içerisinde belki check off sistemi öyle çok tartışılmayacak” dedi.
Üçlü Danışma Kurulu 25 Kasım’da tekrar toplanacak. Toplantıda sendikalar Bakanlığın teklifine ilişkin önerilerini sunacaklar. (Ankara/EVRENSEL)

‘BÜTÇE ORTADA EMEKLİ UMUTLANMASIN’

Bakan Dinçer, basına da yansıyan emekli maaşlarının düzenlenmesini öngören çalışmayla ilgili soru üzerine, emeklilerin yaşadıkları sorunların ve geçim sıkıntılarının farkında olduklarını, bu nedenle emeklilik sistemindeki sorunlarla ilgili çalışmalar yaptıklarını söyledi. Basında emeklilerin maaşlarının artacağı yönünde çıkan haberleri eleştiren Dinçer, konuyla ilgili somut bir açıklama yapmadıklarını söyledi. Dinçer, “Bu konuda gerçekçi olmamız gerektiği kanaatindeyim. Hükümetimiz orta vadeli programı açıkladı ve kamuoyu ile paylaştı. Bir de biz küresel kriz süreci içinden geçmekteyiz. Bu yüzden çok popülist yaklaşımları desteklememek gerektiği kanaatimdeyim. Sorunları çözebilecek tedbirleri de elimizden geldiği kadar gözden geçireceğiz ve yapabileceğimizin en iyisini yapmaya çalışacağız” dedi. Bakanın bu sözleri emeklilere “boşuna umutlanmayın” mesajı olarak algılandı.

DEĞİŞİM OLMAYACAK
Gıda-İş Genel Sekreteri Seyit Aslan:
2821 ve 2822 Sayılı Yasa’nın acilen değişmesi gerekiyor bunu hiç tartışmıyoruz bile. Bundan önceki hükümetler gibi AKP Hükümeti de 7 yıldır bu konuda işçileri oyalıyor. Patronların istekleri iki etmeyen hükümet, sosyal güvenlik yasası, 4857 sayılı kölelik yasası gibi yasaları hemen çıkarttı. İşverenlerin istekleri hemen yasalaştı ancak bu antidemokratik yasa hâlâ değiştirilemedi. Şimdi ne yapıyor hükümet; “gidin aranızda anlaşın gelin, yoksa bizim dediğimiz gibi değiştiririz” diyor. Bir kere eğer hükümet çalışma yaşamını düzenleyecek olan bu yasanın demokratik olmasını istiyorsa, sendikaların görüşlerini yasaya yansıtmalı. Ama ne yapıyor TİSK’i de işin içine katarak gidin anlaşın diyor. İşverenle işçi sendikalarının anlaşma şansı yok ki. Buradan bir anlaşma çıkmayacağını çok iyi biliyorlar, sonra aslında işin özünde hiçbir şeyin değişmeyeceği, görüntü de bir değişimin olacağı, kendi hazırladıkları tasarıyı yasalaştıracaklar.
Notersiz, barajsız, grev ve toplusözleşme hakkını yasalarla sınırlamayan yasalar gerekli.
Örneğin noter şartını kaldıracağım diyor ama toplusözleşme sürecine bir değişiklik yok.
ÖNCEKİ HABER

Emekçilerden 2010 bütçesine red

SONRAKİ HABER

Öcalan’ın yanına sekiz mahkum gidecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...