23 Ekim 2009 00:00

İܒde demokrasi nöbeti sürüyor

İstanbul Üniversitesi’nde afiş asmak, eyleme katılmak gibi çeşitli gerekçelerle toplam 14 yıl 9 ay uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin eylemi sürüyor.

Paylaş

İstanbul Üniversitesi’nde afiş asmak, eyleme katılmak gibi çeşitli gerekçelerle toplam 14 yıl 9 ay uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin eylemi sürüyor. Öğrencilere destek ziyaretleri de eksik olmadı.
Her gün bir etkinlikle sorunlarını ve taleplerini anlatmaya devam eden öğrencileri, Emek Partisi İstanbul il yöneticileri ve Sinter Metal işçileri ziyaret etti.
Ziyarette konuşan Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Güven Gerçek, eğitim hakkından mahrum bırakılan gençlere destek olmak ve bilim dışı uygulamaları protesto etmek için bu ziyareti gerçekleştirdiklerini söyledi. İ.Ü. Rektörü Söylet’in özgürlük ve demokrasi kavramlarını ağzından düşürmediğini söyleyen Gerçek; parasız, bilimsel, demokratik ve anadilde eğitim isteyen öğrencilere cezalar yağdırıldığına dikkat çekti. Üniversitelerdeki antidemokratik uygulamaların, sadece üniversite ve bilim dünyasını değil, aynı zamanda kamuoyu vicdanını da incittiğini vurgulayan Gerçek, “Üniversitelerin sermaye gruplarına açılmasını özgürlük olarak gösterenler; öğrencilere, asistanlara gelince YÖK’e sığınmakta ve ceberut kesilmektedir” şeklinde konuştu.
Hak, adalet, demokrasi gibi kavramların yönetenler tarafından çokça kullanıldığına dikkat çeken Gerçek, hakların ancak mücadeleyle kazanılacağının bir kez daha ortaya çıktığını söyledi. Gerçek son olarak, “Verilen cezalar iptal edilmeli, vakit geçmeden öğrenciler ders başı yapmalı ve mağduriyet giderilmelidir. Tüm öğretim üyelerini, öğrencileri, velileri cezalara karşı öğrencilerle dayanışmaya; parasız, bilimsel, demokratik ve anadilde eğitim hakkı için mücadeleye çağırıyoruz” şeklinde konuştu. Gerçek, demokrasi nöbeti tutan öğrencilere kitap hediye etti.
MAĞDURKEN CEZA VERİLDİ
Görüştüğümüz öğrenciler de okula girene kadar eylemlerini sürdürmekte kararlı olduklarını söylediler. 54 öğrenciye toplam 14 yıl 9 ay uzaklaştırma cezası verildiğini belirten Aylin Kaplan, “Bana gelen tebligatta otobüs duraklarındaki saldırıya karıştığım gerekçe gösteriliyor, ancak orada saldırıya uğrayanlardan biri bendim. Ben mağdurken bir de ceza verdiler” dedi. Kaplan, okula girene kadar demokrasi nöbetine devam edeceklerini belirtti.
Hukuk fakültesinde eğitim gören Eren Can ise cezayı verenlerin asıl amacının kendilerini okuldan soyutlamak olduğunu dile getirdi. Can, aileleriyle de karşı karşıya getirilmek istendiklerine dikkat çekti. Can, ceza alan öğrencilerin velilerini de kendilerine destek olmaya çağırdı. İçerideki arkadaşlarının destek vermelerinin kendilerine moral olduğunu belirten Can, demokrasi güçlerinden de destek istedi.
Kimlik göstererek girebildiği bir fakülteye zorla girmek suçundan ceza aldığını anlatan Emre Tanyeli, mağduriyetlerini diğer arkadaşlarının da anladığını ve bu sebeple kendilerine destek verdiklerini söyledi.
GEREKÇELER MANTIKSIZ
Öğrencilerin eğitim haklarının ellerinden alınmasını yanlış bulduğunu açıklayan Volkan Boyraz, bunun sebebini üniversitelerin ticaret merkezine dönüştürülmek istenmesine bağladığını dile getirdi.
Üniversitelerin demokratik alanlar olması gerektiğine inandığını belirten Handan Polat, “Bu arkadaşlarımızın görüşlerini beğenmeseler bile onlara saygı duymak zorundalar” dedi. Polat, arkadaşlarının atılma gerekçelerinin de mantıksız olduğunu düşünüyor.
VELİ DE NÖBETTE
Uzaklaştırma cezası verilen öğrencilerden Eren Can’ın babası Mithat Can da ilk basın açıklamasının yapıldığı günden beri öğrencileri yalnız bırakmadı. Kendisinin de emekli eğitimci olduğunu söyleyen baba Can, “Yürekleri yetiyorsa çıksınlar benimle bir televizyon programına, çocukların durumunu konuşalım. Cezaların eğitimle bağdaşmadığını anlatayım onlara” dedi.
(İstanbul/EVRENSEL)

EĞİTİM SEN YALNIZ BIRAKMADI

Demokrasi nöbetinin 6. gününde de KESK heyeti okuldan uzaklaştırılan öğrencilerin yanında oldu. Ziyarette konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, duvarda asılı bulunan “Bu üniversitede demokrasi yok” pankartına atıfta bulunarak demokrasi ülkenin hiçbir yanında olmadığını söyledi.
80 darbesiyle, üniversitelerin beynine kelepçe vurulduğunu söyleyen Kılıç, “Üniversiteleri o günden bu yanan düşünmeyen, sorgulamayan bir yer haline getirmek istiyorlar” dedi. Demokratik haklarını kullanan öğrencilerin okullardan uzaklaştırma cezalarıyla karşılaşmasının alışıldık olduğunu söyleyen Kılıç, tüm bunlara rağmen eşit, parasız, demokratik, bilimsel, özgür eğitim için mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. Kılınç, öğrencilerin başlattığı demokrasi nöbetini anlamlı bulduklarını söylerken desteklerini de eksik etmeyeceklerini ekledi.
Kılınç ardından konuşan KESK MYK üyesi Adnan Gölpınar, bu nöbetlerin demokratikleşme tamamlanana kadar süreceğini söyledi.

İŞÇİLERDEN DE DESTEK GELDİ

Öğrencilerin bir diğer ziyaretçileri de Sinter Metal direnişçileriydi. Direnişçi işçiler, konuşmalarında öğrenci-işçi dayanışmasına dikkat çektiler. “Bu öğrenciler de yarın bizim yaşadığımız sorunları yaşayacaklar. Bu yüzden aramızda bir fark görmediğimiz için onlara destek veriyoruz” diyen Lale Balta, 10 aydır kendi yanlarında da en çok öğrencileri gördüklerini, bu sebeple kendilerinin de onların yanında olacaklarını dile getirdi.
Yaşadıkları süreci anlatarak konuşmaya başlayan Halit Yıldırım ise 10 ay boyunca kendilerine gelen destekleri karşılıksız bırakmak istemedikleri için kendi aralarında karar alarak direniş sürdüren diğer işçilere ve öğrencilere destek verdiklerini söyledi. Tüm direnişleri birleştirebilmek için çabaladıklarını söyleyen Yıldırım, platformlar oluşturmaya başladıklarını sözlerine ekledi. Sadece işçilerle değil öğrencilerle de bir şeyler yapmak istediklerini belirten Yıldırım, “Öğrenciler ‘Bizler bugün öğrenciyiz yarın işçi olacağız’ gözüyle bakıyorlar. Bizler de eskiden öğrenciydik ama şimdi işçiyiz ve çocuklarımız hâlâ öğrenci’ diye bakıyoruz olaya. Bugün buradaki öğrencilerin yaşadığı sorunları yarın bizim çocuklarımız da yaşayacak. Bu yüzden öğrencileri de kendimizi de aynı mücadelenin içinde görüyorum” değerlendirmesinde bulundu.
Cem Şimşek - Mehmet Akgül
ÖNCEKİ HABER

Tutuklu KESK’li kadınlarla dayanışma eylemi yapılacak

SONRAKİ HABER

GERÇEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...