23 Ekim 2009 00:00

Tutuklu KESK’li kadınlarla dayanışma eylemi yapılacak

KESK üye ve yöneticilerine yönelik operasyonlar ve tutuklamaların üzerinden beş ay geçti.

Paylaş

KESK üye ve yöneticilerine yönelik operasyonlar ve tutuklamaların üzerinden beş ay geçti. Bu sürecin göze çarpan özelliklerinden biri de gözaltına alınan ve tutuklular arasında KESK ve Eğitim Sen’in eski ve yeni kadın sekreterleri ile sendikalardaki kadın çalışmaları ile bilinen kadınların önemli bir çoğunluk oluşturmasıydı. 19-20 Kasım’da yapılacak duruşmalar öncesinde tüm Türkiye’den kadınlar, KESK’li kadınların yalnız olmadığını belirtmek ve bir an önce serbest bırakılması taleplerini iletmek için yarın Ankara’da olacaklar.
KESK VE KADIN MÜCADELESİ
KESK’li kadınların da içinde yer aldığı, KESK’te yürütülen kadın çalışmalarından biri, “Ayrımcılığa karşı eşitlik için örgütlen” kampanyası idi.
Eğitim Sen’de kadın emekçilerin Aralık 2001-Mart 2002 tarihlerinde düzenledikleri kampanyanın hedeflerinden bazıları; kılık kıyafet yönetmeliği değiştirilerek kadınların işyerlerinde pantolon giyme yasağının kaldırılması, en az 50 kişinin çalıştığı işyerleri ile küçük il/ilçe ve beldelerde kreşler açılması, kadınlara doğum öncesi 2 ay doğum sonrası bir yıl ücretli izin verilmesi yer alıyordu. Eğitim Sen’li kadınlar, kampanya çerçevesinde 7 Aralık 2002 günü pantolon giyerek derse girmişlerdi. Kadınların bu çalışmasının sonucunda “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik”te değişiklik yapıldı ve kadınlar, işyerlerinde pantolon giyme hakkı kazandılar. Bu kampanya süresinde kadınlar aynı zamanda, Eğitim Sen’de yüzde 30 olan kadın üye oranını yüzde 44’e çıkarmıştı.
DOĞUM İZNİ 16 HAFTAYA ÇIKARILDI
KESK’li kadınların yürüttüğü çalışmalardan biri de Şubat-Haziran 2003 tarihlerinde düzenlenen “Sözümüzü Örgütlüyoruz” kampanyası idi. Doğum izinlerinin 24 haftaya çıkarılması, Anneliğin Korunması Sözleşmesi’nin imzalanması gibi talepleri için çeşitli eylem ve etkinlikler yapmışlardı. KESK’li kadınların bu çalışmasının ve toplumsal desteğin de etkisi ile ücretli doğum izni süresi 9 haftadan 16 haftaya çıkarılmıştı.
KESK’li kadınlar, çeşitli tarihlerde düzenledikleri “Eşitlik Haklarımızı ve Geleceğimizi İstiyoruz, Yarın Değil Bugün”, “Eğitimde Cinsiyet Ayrımcılığına Hayır” kampanyaları ile kreşlerin açılması, açılamadığı durumda devletin geçici önlem olarak kreş ücretini karşılaması, tüm kadın kamu çalışanlarına kadın sağlığı konusunda eğitimler verilmesi, kız çocukları ve kadınların eğitim hakkını kullanmalarının önündeki engellerin kaldırılması, sendikalardaki kadın üye sayılarının artırılması gibi talepleri için çalışmalar yürüttüler. (Ankara/EVRENSEL)
Aylin Akçay
ÖNCEKİ HABER

Suç dere yatağında değil!

SONRAKİ HABER

İܒde demokrasi nöbeti sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...