24 Ekim 2009 00:00

BBC’nin ‘tarafı’ belli

İngiltere’de ırkçı Ulusal Parti’nin lideri Nick Griffin’in BBC’de yayınlanan tartışma programına konuk edilmesi halkın tepkisiyle karşılandı.

Paylaş

İngiltere’de ırkçı Ulusal Parti’nin lideri Nick Griffin’in BBC’de yayınlanan tartışma programına konuk edilmesi halkın tepkisiyle karşılandı.
İngiltere Ulusal Partisi lideri, izleyicilerin sorularının farklı siyasi partileri temsil eden politikacı veya aktivistler tarafından yanıtlandığı prestijli Question Time programında İslam’a yönelik suçlamalar dile getirdi ve ABD’deki beyaz ırkın üstünlüğünü savunan Ku Klux Klan örgütünü savundu.
Griffin bir dinleyicinin, “Bir konuşmanızda İslam’ı habis ve tehlikeli bir inanç olarak tanımladınız, niçin?” sorusu üzerine İslam’ın iyi tarafları olabileceğini ancak “İngiltere toplumunun temel değerleriyle uyuşmadığını” söyledi.
“İngiliz” olmayı etnik kökenle tanımlayan Griffin, bir soru üzerine ABD’deki Ku Klux Klan örgütünün lideri David Duke ile bir toplantıda biraraya geldiğini kabul etti ve Duke’u “tamamen zararsız, şiddete karşı bir insan” diye tanımladı.
PROTESTOCULAR BİNAYA GİRDİ
Program sırasında Londra’daki BBC binaları dışında toplanan öfkeli göstericilerden 25 kişilik bir grup, bir aşamada polis kordonunu yararak binaya girmeyi başardı. Olaylar sırasında altı kişi gözaltına alındı.
Nick Griffin, stüdyoya girerken hem yuhalamalar hem de alkışlarla karşılandı. Griffin görüşlerini milyonların paylaştığını, ayrıca söylendiği gibi Nazi olmadığını söyledi. Griffin, yaşasaydı İngiltere’nin İkinci Dünya Savaşı sırasındaki lideri Winston Churchill’in de Ulusal Parti’yi destekliyor olacağını iddia ettiğinde ve iki erkeğin öpüştüğünü görmenin tüylerini ürperttiğini söylediğinde de izleyicilerin çoğunluğunun aleyhte tezahüratlarına hedef oldu.
Griffin’e ayrıca izleyicilerden ve diğer konuşmacılardan, beyaz olmayan İngiltere vatandaşlarının gönüllü olarak ülkelerine gönderilmesi gibi parti politikaları, ayrıca Yahudi soykırımını reddetmesi nedeniyle sert tepkiler geldi.
‘BBC IRKÇILARA ORTAM SAĞLIYOR’
Geçen hafta BBC’yi Griffin’i bir tartışma programına çıkarması nedeniyle ağır şekilde eleştiren İşçi Partisi hükümetinin Galler’den sorumlu Devlet bakanı Peter Hain, ırkçı görüşlerin ifade edilmesine ortam sağladığı gerekçesiyle, BBC’ye yönelik suçlamalarını yineledi.
Hain, “BBC ırkçı ve faşist bir partiye, rezil tarihinin en büyük iyiliğini yapmış olmaktan utanç duymalıdır” diye konuştu.
Irkçılığa Karşı Birleş kampanyasının sözcüsü Weyman Bennet de BBC’nin “Griffin’in önüne kırmızı halı sererek en prestijli programına çıkarmasının” Ulusal Parti’nin büyüyüp gelişmesinin yolunu açacağını savundu. Griffin’in programa katılmasını engellemeye çalışan Devlet Bakanı Peter Hain, BBC’yi, tüzüğüne göre sadece beyazların üye olabildiği bir partinin liderini Question Time programına çıkarmaya yönelik kararını gözden geçirmeye ve bu partiye ve onun “ırkçı ve faşist” diye tanımladığı söylemlerine meşruiyet kazandırmamaya çağırmıştı.
Londra’nın İşçi Parti’li eski Belediye Başkanı Ken Livingstone da, İngiltere’de ırkçı saldırılardaki herhangi bir artışın vicdani sorumluluğunun BBC’ye ait olacağını söylemişti.
İngiltere’deki Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu daha önce İngiliz Ulusal Partisi’nin tüzüğündeki üyelik koşullarının yasalara aykırı olduğunu bildirmiş ve bu nedenle BBC tarafından “yasalara uyan diğer partilerle eşit tutulmaması” gerektiğini belirtmişti.
YİNE TARAFSIZLIK SAVUNMASI
BBC Genel Müdür Yardımcısı Mark Byford ise, Griffin’e de söz hakkı tanınmasını gerektirdiğini söyledi.
BBC, İsrail’in Gazze saldırısı sonrasında da “tarafsızlık” gerekçesine sığınarak Acil Felaket Komisyonu`nun Gazze`ye yardım amaçlı hazırladığı 2 dakikalık klibi yayınlamayı reddetmişti.
BBC’nin kararına karşılık Savaşı Durdurun Koalisyonu, kanalın merkez binası önünde protesto gösterisi düzenlemiş, İngiliz Anglikan Kilisesi’nden York Başpiskoposu Dr. John Sentamu da BBC’yi eleştirerek, “Bunun taraf olmakla, tarafsızlıkla bir ilgisi yok. Bu, tümüyle bir insanlık meselesi.” demişti.


KATILIMCILAR NE DEDİ?
Aynı panelde yer alan konuşmacılar arasında ise yayından sonra, Griffin’in bu programdaki performansıyla kendi kendine büyük bir darbe indirmiş olduğu görüşü ağırlık kazandı.
İşçi Partisi hükümetinden Adalet Bakanı Jack Straw, bunun Ulusal Parti BNP açısından feci bir hafta olduğunu çünkü ilk defa görüşlerinin açıkça kamuoyu önünde enine boyuna sorgulandığını söyledi.
Muhalefetteki Muhafazakar Parti’den Baroness Warsi, Griffin’in “belli gruplardan insanlara duyduğu nefret dışında siyasi bir görüşü bulunmadığının açıkça görüldüğünü” söyledi.
Liberal Demokratları temsilen tartışmaya katılan Chris Huhne ise, “Bence yaptığı konuşmalardan sonra programı seyreden herkesin gözünde itibarı ciddi şekilde sarsılmıştır” diye konuştu.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Pakistan’da şiddet sürüyor

SONRAKİ HABER

NATO’nun gündeminde işgal var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...