24 Ekim 2009 00:00

HSYK’dan Habur’daki sorgulamaya inceleme

Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Kandil’den ve Mahmur’dan Türkiye’ye gelen 34 kişilik barış gruplarının yargılanma süreci ile ilgili inceleme başlatarak...

Paylaş

Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Kandil’den ve Mahmur’dan Türkiye’ye gelen 34 kişilik barış gruplarının yargılanma süreci ile ilgili inceleme başlatarak, “Ceza Muhakemesi Kanunu hükümleri tüm şüpheli ve sanıklar hakkında aynı biçimde uygulanmalıdır” dedi.
Günlerdir Habur Sınır Kapısı’ndaki sorgularının ardından serbest bırakılan Barış Grubu üyelerine ilişkin süreç tartışılıyor. Bir çok toplumsal kesim serbest bırakılmalarının olumlu bir gelişme olduğunu ve barış sürecine katkı sunacağını belirtirken, başta MHP ve CHP olmak üzere bazı kesimlerde savcıları ve hakimleri eleştirerek serbest bırakma kararına tepki gösterdi. Günlerdir yapılan bu yönlü açıklama ve yayınların ardından HSYK inceleme başlattı.
HSYK, Türkiye’ye gelen 34 kişilik barış gruplarının yargılanma sürecine tepki göstererek yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Gelen grupların Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yapan barış grubu üyelerinin adliyeye götürülmelerinin güvenlik zafiyetine yol açabileceği ve toplumsal olaylara neden olabileceği gerekçesiyle sınır kapısında sorgularının yapılmasıyla ilgili yazılı açıklama yapılma gereği duyulduğu belirtildi.
HSYK’dan yapılan açıklamada, Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerinin, tüm şüpheli ve sanıklar hakkında aynı biçimde uygulanması gerektiği belirtilerek, “Anayasamızın, mahkemelerin bağımsızlığı, hakimlik ve savcılık teminatıyla ilgili hükümleri de bu yaklaşımı zorunlu kılmaktadır” denildi.
Açıklamada, hakimler ve savcıların, CMK hükümlerini Anayasa’ya, yargı içtihatlarına ve yargı etiğine uygun biçimde yorumlamak ve uygulamak zorunda oldukları da hatırlatıldı. Aksine bir yaklaşımın olduğu takdirde de bu uygulamaların, HSYK’nın seçilmiş üyeleri tarafından dikkat ve titizlikle izlendiği de ifade edildi. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Avrupa Barış Grubu 28 Ekim’de geliyor

SONRAKİ HABER

HAYAT YAZILARI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...