24 Ekim 2009 00:00

Erzin Belediyesinden örnek karar

İskenderun Körfezi’nde kurulması planlanan 14 termik santral projesiyle ilgili olarak Erzin Belediye Meclisi örnek bir karar aldı. Meclis, Egemer Elektrik Üretim A.Ş. tarafından...

Paylaş

İskenderun Körfezi’nde kurulması planlanan 14 termik santral projesiyle ilgili olarak Erzin Belediye Meclisi örnek bir karar aldı. Meclis, Egemer Elektrik Üretim A.Ş. tarafından, Burnaz kıyısında yapımı planlanan Doğal Gaz Çevrim Santrali yapımını oybirliği ile reddetti.
9 AKP, 4 CHP, 2 MHP’li üyeden oluşan Meclis, halkın sesine kulak verdi. Oy birliği ile alınan kararda ÇED olumlu kararının alınmamış olması ve doğalgazla çalışacağı için temiz enerji olduğu iddia edilse de, bölge halkı tarafından doğalgazın da çevre ve insan sağlığı açısından zararlı etkilerinin olabileceğinin yaygın bir görüş haline geldiğinin altı çizildi. Kararda Ayrıca, santral yapımı için EPDK’dan alınan üretim lisansının iptali için 9 Nisan 2009 tarihinde kitle örgütlerinin Danıştay’a dava açmış olmasına da dikkat çekildi.
Erzin halkı yürüyüşlerle, açıklamalarla, taraflı hazırlanan çevre değerlendirme raporunun (ÇED) sunulduğu toplantıyı topluca terk etmiş, kurulması planlanan fosil yakıtlı santrallere karşı tepkisini her fırsatta göstermişti. Körfeze kıyısı olsun olmasın bütün bir bölgenin havasını, toprağını, suyunu kirletecek olan santrallerle ilgili Körfez Belediyeler Birliği’ne üye 12 belediye ile Körfeze kıyıları olmadığı için bu birliğe üye olmamalarına rağmen santralden etkilenecek bölgedeki diğer belediyelerden de benzer kararlar çıkmasını bekliyor.
Erzinlilerin diğer bir beklentisi de diğer ilçelerde de platformların kurulması. Geçtiğimiz günlerde Valilik, Ak Enerji ve Dünya Bankası yetkilileri birlikte Erzin halkını ikna turları düzenlenmişti. Bu turlarının Erzin üzerinde yoğunlaşmasının sebebi, yapılması planlanan santrallerin ilkinin Erzin’de kurulmak istenmesi. Eğer Erzin halkının direnci kırılırsa, Yumurtalık’tan başlayarak, Erzin, Dörtyol, İskenderun ve Samandağ’a kadar uzanan körfeze 14 termik santral yapılacak. İskenderun Körfezi, santral merkezi olacak. Onun için Erzinliler çevre beldelerde yaşayanları kendilerini yalnız bırakmamaları çağrısında bulunuyor.
(Erzin/EVRENSEL)
Mehmet Özaslan
ÖNCEKİ HABER

KUŞATILAN ÇEVREMİZ

SONRAKİ HABER

18 yaş altının ücretsiz tedavisi masal oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...