25 Ekim 2009 00:00

BARIŞA BARiKAT

28 Ekim’de Avrupa’dan gelecek olan barış grubunun Türki’ye de olması bekleniyor. Bir yandan karşılama hazırlıkları sürerken, hükümet ve Meclis içindeki muhalefet partilerinden ise provatif açıklamalar ardı ardına geliyor.

Paylaş

28 Ekim’de Avrupa’dan gelecek olan barış grubunun Türki’ye de olması bekleniyor. Bir yandan karşılama hazırlıkları sürerken, hükümet ve Meclis içindeki muhalefet partilerinden ise provatif açıklamalar ardı ardına geliyor. Hükmet kanadından “28 Ekim’de gelen olmayacak. Karşılama olursa da izin vermeyiz” açıklaması geldi. Tansiyonu iyice yükselten MHP lideri Bahçeli’nin ise “İstanbul, Habur kapısı değildir” tehdidinde bulundu.
Avrupa barış gurubunda bulunan 15 kişi ise konsolosluğa başvurarak ‘uçuş izni’ istedi. Eğer izin verilmezse barış gurubunun Türkiye’ye gelmesi mümkün olmayacak. Hükümet kanadından ayıplan açıklamalar ‘iznin çıkmasının’ zor olduğu yorumlarına neden oldu.
DTP HEDEF HALİNE GETİRİLİYOR
DTP İstanbul İl Başkanlığı’nın, 28 Ekim’de Avrupa’dan Türkiye’ye giriş yapacak olan üçüncü barış grubunun Atatürk Havalimanı’nda karşılanıp konvoy eşliğinde Kazlıçeşme’ye getirilerek burada bir şölen yapılacağı açıklamasının ardından, DTP’ye yönelik suçlayıcı üslup iyice arttı.
BAKAN VE VALİ: ASLA...
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, “Bu tür görüntülerin tekrar sergilenmesini kimse aklından bile geçirmesin. Müsaade ve müsamaha gösterilmeyecek” dedi. İstanbul Valisi Muammer Güler, yasakçı tavrını sürdürerek “asla böyle bir şeye izin vermeyeceklerini” ifade etti. Güler ayrıca “28 Ekim’de böyle bir heyet beklemiyoruz” dedi.
EMNİYET: MÜDAHALE EDERİZ
Üst düzey bir İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkilisi ise şu ana kadar kendilerine bildirilmiş bir durum olmadığını belirtirken, “Bakanlık ve valilik ne talimat verirse onu uygulayacağız. İzin verilmemesi durumunda DTP’lilerin toplanmasına ve slogan atmalarını engelleyeceğiz. Toplanmaya devam ederse müdahale ederiz” dedi.
ERDOĞAN: SEVİNCİNİZİ EVDE YAŞAYIN
Başbakan Erdoğan, “Bir bayram sevinci gibi, bir dostun bir dosta kavuşması gibi yaklaşımları da doğru bulmadığını” dile getirdi. Kitlesel karşılamalardan rahatsız olduğunu ifade eden Erdoğan, Kürtlerin sevincini evde yaşayabileceğini söyledi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdulkadir Aksu’da başbakanla benzer açıklamalarda bulundu. AKP Genel Merkezi’nde dün basın toplantısı düzenleyen Aksu, Avrupa’dan gelecek grup için yine DTP’ye yüklenerek “DTP itidalli ve makul olmayı bir türlü öğrenemedi” dedi.
BAHÇELİ’DEN TEHDİT
Tansiyonun yükselmesinde açıklamalarıyla önemli rol oynayan MHP lideri Bahçeli’nin benzer üslubunu sürdürdü. Bahçeli, “İstanbul, Habur kapısı değildir, Hükümetin buna müsaade etmemesi gerektiği inancındayız” dedi. Bahçeli’nin bu sözleri özellikle önceki gün yaptığı açıklamalarla birlikte ele alındığında, tehdit olarak yorumlanıyor. MHP lideri daha önce sürece ilişkin olarak, “Sabrın zorlanması halinde, kendi mukaddesatına sahip çıkmak isteyecek olan Türk milletinin, bu uğurda neler yapacağını bilmek isteyenlerin milli mücadele yıllarının sayfalarına bakmaları hayırlarına olacaktır” demişti. (İstanbul/EVRENSEL)

GEREĞiNi YAPMAZSAN
DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın “Sil baştan başlarız” sözlerine atıfta bulunarak, kimsenin kimseyi tehdit etmemesi gerektiğini söyledi. Kendilerine ‘Gidin evinizde sevinin’ denildiğini ifade eden Ayna “Türk halkı bunu kabul etmiyor diyorlar. Ama bugün Türk halkının yaşadığı travmanın suçu Kürt halkı değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin kendisidir. Türk halkına gerçekleri anlatırlarsa anlarlar.Bir yandan inkar edeceksin, bir yandan açılım diyeceksin, bir yanda teslimiyet diyeceksin, bir yandan da terörist diyeceksin. Tabiî ki bu halkın kafası karışır” şeklinde konuştu. Ayna, “Bakın bu halk yıllardır o kapıdan sadece cenazelerini aldılar. İlk defa oradan yaşayan evlatlarını aldılar. Bunun bu kadar sevince ve heyecana neden olmasını kim çok görebilir?” dedi. Ayna, “Başbakan açılımı, Kürtlerin kaşı gözü için yapmıyor” değerlendirmesinde bulundu.
(Mardin/EVRENSEL)

BAŞSAVCI: YASALARI UYGULAYACAĞIZ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin de dönüşler konusunda gazetecilerin kendisine yönelttiği soruları yanıtladı. Gelen grubu Habur’da olduğu gibi savcıların karşılamaya gidip gitmeyeceği sorusuna Engin, “Ne münasebet. Yasalarımızda ne yazıyorsa, kanunun görevi neyse o konuda onlar yapılacak” diye cevap verdi. Engin, bir gazetecinin “Dağdan gelenlere aynı muamele yapılacak mı?” sorusuna ise “O konuyu bilmem ben” şeklinde yanıt verdi.

TÜRKİYE BELGE VERMEZSE BARIŞ GRUBU GELEMEYECEK
AVURUPA barış gurubunda yer alanlar için Düsseldorf Konsolosluğu’na 15 kişilik liste verildi ve ‘Uçuş izni’ istendi. Grubun Türkiye’ye girebilmesi için şimdi Türkiye’nin izin vermesi bekleniyor. Kongra Gel Başkanı kapatılan DEP’in eski milletvekili Zübeyir Aydar, Türkiye’ye 28 Ekim’de göndermeye karar verdikleri 15 kişilik Avrupa barış grubunun uçağa binebilmeleri için Türkiye’nin ‘uçuş izin belgesi’ vermesi gerektiğini söyledi. Aydar, önceki gece uydu aracılığıyla Roj TV’nin stüdyo konuğu oldu. Aydar, önümüzdeki hafta Avrupa’dan gidecek 15 kişilik grup dışında Türkiye’ye gönderilecek başka grup bulunmadığını belirterek, ancak ardından yapılacak görüşmeler ve gelişmeler sonucu durumun değişebileceğini sözlerine ekledi. Gurubun 28 Ekim’de Türkiyede olmayı planladığını ifade eden Aybar gruptakilerin pasaportlarında ‘Türkiye hariç her yere gidebilir’ diye yazdığını ancak Türkiyenin izniyle giriş yapabileceklerini belirtti. Bunun için Türkiye konsolosluğuna başvurulduğunu söyleyen Aybar henüz uçuş belgesi verilmediğini de duyurdu. Aybar iznin pazartesi verilmesini beklediklerini ifade etti. Öte yandan barış gruplarına destek vermek için İstanbul’da şölenler düzenlendi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Mahmur’dan Atalay’a tepki

SONRAKİ HABER

KUŞATILAN ÇEVREMİZ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...