25 Ekim 2009 00:00

Küresel ısınmayı durdurun!

Dünyanın pek çok farklı noktasında aktivistler dün sokağa çıktı ve Aralık ayında yeni bir anlaşma için Kopenhag'da buluşacak devlet ve hükümet başkanlarına "küresel ısınmayı durdurun" dedi.

Paylaş

Dünyanın pek çok farklı noktasında aktivistler dün sokağa çıktı ve Aralık ayında yeni bir anlaşma için Kopenhag'da buluşacak devlet ve hükümet başkanlarına "küresel ısınmayı durdurun" dedi. Dün 170 ülkede planlanmış 4 bin eylem yapıldı. Eylemlerin ana amacı 'küresel ısınmayı hayata geçirecek politikalara dur' demek…
Kürsel Eylem Grubu, iklim değişikliği ve karbon salınımına dikkat çekmek için İstanbul Boğazı'nda eylem yaptı. Küresel Eylem Grubu üyesi eylemciler saat 11.00'de Kabataş İskelesi'nden tekneyle hareket etti. Boğaz'da kısa bir tur atan eylemciler Boğaz Köprüsü'ne yakın bir noktada üzerinde 'Güneş, Rüzgar, Hemen Şimdi-350' yazılı bez afiş açtı. Dünyanın pek çok yerinde iklim değişikliği yüzünden meydana gelen doğal afetlere dikkat çeken eylemciler, yenilenebilir enerji kaynaklarının daha etkin bir biçimde kullanılmasını istedi. Düdük çalarak tepkilerini dile getiren eylemciler, 'Güneş Rüzgar Bize Yeter' şeklinde slogan attı.
Grup adına açıklama yapan Küresel Eylem Grubu Sözcüsü Nuran Yüce,iklim değişikliği konusunda insanlığın topluca hareket etmesi gerektiğini belirtti. Küresel Eylem Grubu ve çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşu'nun 179 ülkede 4 bin 814 ayrı noktada eş zamanlı eylem yaptığını belirten Yüce, "İklim değişikliğinde geri dönüşü olmayan sınırı aşmamak için atmosferde milyonda 387 parça olan karbondioksit miktarının hızla milyonda 350 sınırına çekilmesi gerekiyor. Yeryüzünü kaplayan tüm uygarlığın ayakta durabilmesi, bildiğimiz yaşamanı devam edebilmesi için 350'yi savunmak zorundayız." şeklinde konuştu.
Aralık ayı başında Kopenhag'da BM organizesinde gerçekleşecek İklim Zirvesi'nin önemine işaret eden Yüce, zirveye katılacak siyasetçilerden 350 rakamına ulaşmak için gerekli adımların atılması için biran önce harekete geçmelerini istedi. (İSTANBUL)

İKLİM KRİZİNİ ÇÖZMEDEN DÖNMEYİN
ANKARA dün, “İklim Değişikliğine Karşı Küresel Eylem Günü” çerçevesinde bisikletli bir eyleme tanık oldu.
350 Ankara Girişimi’nin çağrısı ile bir araya gelen çok sayıda bisiklet grubu, TÜDEF, İklim İçin Gençlik, Engelliler, ODTÜ, Hacettepe, Ankara, Gazi Üniversitesi öğrencileri ve Greenpeace aktivistlerinin de aralarında bulunduğu grup bisikletleri ile Gençlik Parkı önünden TBMM Milli Egemenlik Parkı’na geldi; Hükümet’e “ Kopenhag’da İklim Krizini çözmeden eve dönme” çağrısında bulundular.
“İklim için 350 son şansımız” ve “Yarın çok geç olabilir, bugün harekete geç” pankartları açılarak, sık sık “İklim dostu cüzdan dostu petrole karşı bisiklet” ve Kopenhag’daki toplantıyı işaret ederek “Dönme, dönme çözmeden dönme” sloganı atıldı.
Eyleme CHP’li milletvekilleri ODTÜ öğretim üyesi Üstün Bilgen Reinart da destek verdi.
Ortak açıklamayı yapan Duygu Caymaz, Türkiye’nin iklim konusunda dünyada atılan adımlara hep geç kaldığının altını çizerek, Türkiye’de 2007 yılında seragazı emisyonlarının 1990 yılına göre yüzde 119 arttığını kaydetti.
Bu artış hızı ile 2020’de kişi başı yıllık 5 ton civarında olan seragazı emisyonlarının 2020’de kişi başı 7 tonun üzerine çıkacağını dile getiren Caymaz, Türkiye’nin 2007’de toplam elektrik üretiminde yüzde 25 lik yenilenebilir enerji hedefinin de yeterli olmadığını söyledi.
Milletvekilleri ve Üstün Bilgen Reinart’ın da konuştuğu eylem, ortak fotoğraf çektirilmesinin ardından sona erdi. (Ankara/EVRENSEL)

Karadeniz enerji çöplüğü olmayacak
SAMSUN’da ‘Karadeniz enerji çöplüğü olmayacak’ sloganıyla bölgesel çevre mitingi yapıldı. 1500’ü aşkın kişinin katıldığı yürüyüşe Samsun, Sinop, Trabzon, Ordu’dan KESK’e bağlı sendikalar, Halkevleri, Nükleer Karşıtı Platform, Çevre Birlikteliği, Emekli Sen, ÖDP, EMEP, TKP,SP, CHP, DSP, ADD, katıldı.
Yürüyüş ve Miting boyunca sık sık “ Karadeniz enerji çöplüğü olmayacak, Karadeniz uşağı sermaye uşağı olmayacak, nükleer santral istemiyoruz, dereler özgür akacak” vb. sloganlar atıldı. Beklenen katılımın gerçekleşmediği miting coşkulu geçti. Mitingde Samsun Çevre Birlikteliği Sözcüsü Metin Telatar, KESK Genel Başkanı Sami Evren ve TTB Genel Sekreteri Eriş Bilaloğlu birer konuşma yaptılar.
Metin Telatar yaptığı konuşmada siyasi iktidarların bu güne kadar elektrik santrallerine yatırım yapmayarak enerji piyasasını özel sektörün insafına terk ettiklerini belirterek, “Avrupa temiz enerji kullanmak için bize fosil yakıtlı enerji ürettiriyor, bizim çevremizi kirletiyor, sağlığımızı bozuyor. Sinop’ta nükleer santral, Samsun’da mobil santral, termik santraller Doğu Karadeniz’de HES’lerle, Karadeniz enerji çöplüğüne dönüştürülmek isteniyor” dedi. Köylerine fabrika kurulmak istenen Gökçeli köylülerinin katılımı ve coşkusu dikkat çekti.(Samsun/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Domuz gribi aşısı rızaya bağlı

SONRAKİ HABER

Ülkücüler DTP’lilere saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...