25 Ekim 2009 00:00

Domuz gribi aşısı rızaya bağlı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, gündemin ön sıralarında yer alan ‘domuz gribi’ ile ilgili olarak basın kuruluşlarının yöneticileriyle Hyatt Regency Otel’de bir araya geldi.

Paylaş

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, gündemin ön sıralarında yer alan ‘domuz gribi’ ile ilgili olarak basın kuruluşlarının yöneticileriyle Hyatt Regency Otel’de bir araya geldi.
İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Selim Badur ile enfeksiyon uzmanı Haluk Eraksoy’un da aralarında bulunduğu konunun uzmanı bilim insanlarında bilgilendirme amacıyla katıldığı toplantıda, domuz gribiyle ilgili olarak toplumun bilgilendirmesinde basın organlarının işlevine özel vurgu yapıldı. Bakan Akdağ, domuz gribinin zorla değil, kişinin rızasına bağlı olarak yapılacağını, çocuklar içinde velilerinin onayına bağlı olarak aşı yapılacağını belirtirken, konunun uzmanları da, gündeme gelen domuz gribi aşısıyla ilgili haberlere dair soruları yanıtladılar.
ZORLA AŞI YAPILMAYACAK
Bakanlığın, uygun gördüğü biçimde tüm dünyada olduğu gibi risk gruplarının aşılanması için de insanları doğru bilgilendireceğini belirten Akdağ, özellikle son zamanlarda bazı siyasilerin ve bilim çevrelerinin şahsi görüşlerini, bütün kurumsal görüşlerin üstünde lanse ederek, halkın kafasında bazı soru işaretleri yarattığını savundu.
Akdağ, “Biz bu aşıları bir sigorta olarak düşünüyoruz. Sağlıklı, erişkin yaş gruplarına zaten aşı yapmayacağız. Bu gruptakilerin aşılanmasını, biz onları korumak için istiyoruz. Zorla bir aşı yapacak değiliz. Özellikle çocuklar için ailelerin izinlerini de alacağız. Bu tartışmalar olduğu için, hatta yazılı izinlerini de alacağız. Aileleri çok iyi biçimde bilgilendireceğiz. Burada basının da desteğini istiyoruz. Şeffaf şekilde, basın aracılığıyla halkımızı bilgilendirmeye devam edeceğiz” dedi.
Birçok ülkede aşılamanın başladığını söyleyen Akdağ, “Okullarda velilerden onay alındıktan sonra, 9 yaşın altındakilere 2 doz, üstündekilere de tek doz halinde uygulanacak” dedi.
Akdağ, bir kısmı gelen ve diğer kısmı da Mart ayı sonuna kadar gelecek olan aşıların, AB’nin resmi kuruluşu olan İlaç Ajansı EMEA’dan ruhsatlı olduğunu söyledi.
DÜNYADAKİ UYGULAMA
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Akdağ, “Avrupa’da ve ABD’de aşının yapılmadığı, sadece Türkiye’de uygulanacağı yönünde bilgiler var. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?” sorusunu şöyle yanıtladı: “Bu bilgiler doğru bilgiler değil. Birçok Avrupalı ülke, neredeyse tamamı bu aşıyı temin etme konusunda bağlantılarını yapmış durumda. Hatta bizim düşündüğümüz grupların üstünde bütün halka aşı yapmayı düşünen ve hazırlıklarını bu şekilde yapıp satın almalarını buna göre yürüten ülkeler de var. ABD asgari 160 milyon kişiyi aşılama hususunda bir plan yapmış durumda ve aşılamalar ABD’de, İsveç’te, diğer bazı Avrupa ülkelerinde başladı. Türkiye’de henüz aşılanmaya başlanılmadı. Bu aşıyı 100 milyonlarca insana, belki milyarı geçen insana dünyanın gelişmiş ülkeleri yapacak.”
ALINAN AŞILARIN YETERLİLİĞİ
“İlk aşılama ne zaman olacak?’”, “Alınan aşılar yeterli olacak mı?”, “Yetmezse aşıların tekrar temini konusunda zorluk çekilir mi?” şeklindeki sorular üzerine Akdağ, bilimsel kurumların uygun gördüğü aşı planlamasına göre, şu anda yapılan anlaşmaların yeterli aşıyı almaya imkan sağladığını belirterek, 43 milyon ton aşı konusunda sözleşme yapıldığını kaydetti.
Bir firmadan 25 milyon, diğer bir firmadan 15 milyonluk aşı alınacağını bildiren Akdağ, gebe kadınlar için ise 3 milyon ayrı özel aşı anlaşması yaptıklarını söyledi. Bir aşının 5.2 Euro’ya mal olduğunu bildiren Akdağ, yapacakları aşılamanın ücretsiz gerçekleşeceğini dile getirdi,
Kasım ayından itibaren virüsün yayılmasının beklendiğinin belirten Akdağ, “Şu anda özel sektör imkanlarıyla birlikte yoğun bakım yataklarımız yeterli, ancak bu arada 600 yoğun bakım yatağı da oluşturuyoruz. Çünkü özellikle kamunun elindeki yoğun bakım yataklarının daha güçlü olmasını sadece bu durum için değil, vatandaşların ileride alacağı hizmetler için daha uygun görüyoruz. Tüm bu hesaplamalar hastalığın ağır geçebileceği düşüncesiyle yapılmıştır. Tabii bu 600 rakamı, geçen yıllarda eklediğimiz yoğun bakım yatakların sayısına ekleyeceğimiz sayıdır” diye konuştu.
“Cumhurbaşkanı, Başbakan ve siz aşı olacak mısınız?” sorusunu da Bakan Akdağ, “Ben de sağlık çalışanıyım. Sağlık çalışanlarını ne zaman aşılarlarsa, beni de gelip o zaman aşılarlar” diye yanıtladı.
İlk parti aşının 19 Ekim 2009 tarihinde teslim alındığını ve Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi’ndeki kontrollerinden sonra Ekim ayı sonu-Kasım ayı başında kullanıma sunulacağını belirten Akdağ, okulların tatil edilmesi gibi gelişmelerin Milli Eğitim Bakanlığı ile bağlantılı olarak o anki konjonktüre göre yapılacağını belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)

KORUNMA DÖNEMİ
* Ellerin sık sık sabun ve su ile yıkanması,
* Hapşırık ve öksürük esnasında tek kullanımlık mendille ağız ve burnun kapatılması,
* Hastalık belirtisi olanların sağlık kuruluşlarına haber vermeleri-başvurmaları,
* Hastaların erken tanı ve tedavilerinin yapılması,
* Hastaların evlerinde veya hastanede izolasyonu,
* Temaslıların takibi.

SALGIN DÖNEMİ
* Ellerin sık sık sabun ve su ile yıkanması,
* Hapşırık ve öksürük esnasında tek kullanımlık mendille ağız ve burnun kapatılması,
* El sıkışma, sarılma, öpüşme gibi alışkanlıklara ara verilmesi (temas etmeden merhabalaşma)
* Ağır hastalık belirtisi olanların sağlık kuruluşlarına başvurmaları, diğer hastaların evlerinde tedavisi-izolasyonu
* Gereken hallerde;
* Okullarda öğretime ara verilmesi,
* Toplu sosyal aktivitelerin (festival, sinema, tiyatro, spor karşılaşmaları gibi) ertelenmesi veya iptal edilmesi,
* Tıbbi maske kullanımı

20. YÜZYIL PANDEMİLERİ
Resmi rakamlara göre;
* 1918 İspanyol Gribi salgınında 50 milyon,
* 1957 Asya Gribi salgınında 1 milyon
* 1968 Hong Kong Gribi salgınında 800 bin
kişi ölmüştür.

PANDEMİK H1N1 GRİBİ
Dünya Sağlık Örgütü’nün 14 Ekim 2009’da yayınladığı son raporunda, dünyada laboratuvar teyitli vaka sayısının en az 400.000, ölüm sayısının ise en az 4.735 olduğu bildirilmiştir.
DS֒ye sadece laboratuvar teyitli vakalar bildirilmektedir.
Salgın yaşanan birçok ülkede bütün hastalara laboratuvar teyidi yapılamadığından, gerçek vaka sayıları milyonlarla ifade edilecek şekilde çok daha fazladır.

Pandemi Aşılamasında Hedef Gruplar
* Gebeler
* Sağlık çalışanları
* 6 ay - 24 yaş arası tüm nüfus
* İtfaiye, ulaşım, elektrik ve doğalgaz hizmetleri gibi kritik alanlardaki personel ile kritik alanlardaki yöneticiler
* Kolluk kuvvetleri (Emniyet, Jandarma) ve Silahlı kuvvetler mensupları
* Diyabet, kronik akciğer hastalığı, bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlar gibi kronik hastalık sebebiyle risk taşıyan kişiler
* Hacı adayları

Aşılamanın amaçları
* Okul öğrencilerini aşılayarak hastalığın büyük kitlelere hızlı yayılımını engellemek,
* Hastalığın ağır seyretme ihtimali olan risk gruplarını hastalıktan korumak, hastalığın şiddetini ve ölümleri engellemek,
* Toplumda verilmesi gereken zorunlu hizmetlerin kesintisiz sürdürülmesini sağlamak.
ÖNCEKİ HABER

Kıdem tazminatı tartışılamaz

SONRAKİ HABER

Küresel ısınmayı durdurun!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa