25 Ekim 2009 00:00

Temizöz’ün sicili de temiz değil!

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 1993-1995 yılları arasında işlenen faili meçhul cinayetlere ilişkin 6 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemi ile yargılanan Kayseri İl Jandarma Komutanı Albay Cemal Temizöz hâlâ görevinden alınmadı.

Paylaş

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 1993-1995 yılları arasında işlenen faili meçhul cinayetlere ilişkin 6 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemi ile yargılanan Kayseri İl Jandarma Komutanı Albay Cemal Temizöz hâlâ görevinden alınmadı. Temizöz, mahkemedeki savunmasında Cizre’den “lekesiz” ayrıldığını ve görevini “mükemmel” yaptığını öne sürmüştü. Faili meçhul cinayetlerin yanı sıra aynı dönemlerde hakkında gasp, görevi ihmal, görevi kötüye kullanma gibi 6 adli soruşturma başlatıldığı ortaya çıktı.
JİTEM Grup Komutanı Albay Cemal Temizöz ve Cizre eski Belediye Başkanı ve korucubaşı Kamil Atak’ın da aralarında bulunduğu 6’sı tutuklu 7 sanığın yargılandığı JİTEM davasının 5. duruşması 6 Kasım’da Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Temizöz’ün görevden alınmamış olması önceki duruşmalara damgasını vururken, mağdur avukatları Temizöz’ün görevde olmasını, devletin davada taraf olması ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın mahkemeye bir mesajı olarak değerlendirmişti.
VALİLİK İZİN VERMEDİ
Temizöz, davanın ilk duruşmasında yaklaşık 6 saat süren ve sonraki duruşmalarda söz alarak yaptığı savunmalarda ise, suçlamaları kabul etmemişti. Cizre’de görev yaptığı 1993 ve 1995’li yıllarda kanunsuzlukların karşısında durduğunu, yaptıkları çalışmalarla Cizre’yi huzura kavuşturduğunu, yardım kampanyaları düzenlediğini öne sürmüştü. Yine Temizöz, o yıllarda görevini başarıyla tamamladığını ve “lekesiz” bir şekilde ilçeyi terk ettiğini iddia etmişti.
Temizöz’ün faili meçhul cinayetler ile ilişkisi olmadığı iddiasının yanı sıra “lekesiz” olarak Cizre’den ayrıldığı açıklamalarını yalanlayacak bilgiler ortaya çıktı. Temizöz’ün görevde bulunduğu dönemde Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Temizöz ve Cizre İlçe Jandarma Komutanlığı görevlileri hakkında tespit edilebilen 6 soruşturma başlatıldı.
Bu soruşturmalar arasında “gasp, görevi ihmal” bulunuyorken, soruşturmaların hazırlık aşamasında kaldığı, ilerletilmesine dönemin Cizre Kaymakamlığı ve Şırnak Valiliği’nin izin vermediği belirtildi.
(DiyarbakırDİHA)

İŞTE TEMİZÖZ’ÜN ADLİ VAKALARI
Cumhuriyet Savcılığı’nın 1993 ile 1995 yılları arasındaki soruşturma hazırlık defterlerinde ortaya çıkan bilgilere göre açılan soruşturmalar şöyle:
* Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı 1995/100 Hazırlık No
Müştekiler: Şeyhmuz Ceylan, Ethem Aksoy, Veysi Özcan
Şüpheliler: Cemal Temizöz ve Yavuz, Cizre İlçe Jandarma Komutanlığı Görevlileri
Olay Tarihi: 07.03.1995
Suç: Gasp
* Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı 1995/101 Hazırlık No
İhbarda Bulunan: Şırnak Ağır Ceza Mahkemesi
Şüpheli: Cizre İlçe Jandarma Komutanlığı Görevlileri
Suç: Görevi İhmal
* Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı 1995/122 Hazırlık No
Şüpheli: Cizre İlçe Jandarma Komutanlığı Görevlileri
Suç: Görevi İhmal
* Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı 1994/345 Hazırlık No
Suç Duyurusunda Bulunan: Cizre Asliye Ceza Mahkemesi
Şüpheli: Cizre İlçe Jandarma Komutanlığı Görevlileri
Suç: Adli Görevi İhmal
Suç Tarihi: 22.06.1994
* Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı 1995/79 Hazırlık No
Şüpheli: Cemal Temizöz
Suç: Adli Görevi İhmal
* Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı 1994/16 Hazırlık No
Şüpheli: Cizre İlçe Jandarma Komutanlığı Görevlileri
Suç Görevi İhmal
Ersin Çelik
ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Temelkuran: DTP şov yapmadı

SONRAKİ HABER

MİNERVANIN BAYKUŞU

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...