25 Ekim 2009 00:00

"İki Dil ve Bir Bavul"a Ankara'dan yoğun ilgi

"İki Dil Bir Bavul" filminin Ankara galasında, büyük ilgi gördü. DTP'li milletvekilleri ile siyasilerin yanı sıra çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu Ankaralı izleyici filmi büyük beğeni ile karşıladı.

Paylaş

"İki Dil Bir Bavul" filminin Ankara galasında, büyük ilgi gördü. DTP'li milletvekilleri ile siyasilerin yanı sıra çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu Ankaralı izleyici filmi büyük beğeni ile karşıladı.
Denizlili Türk bir öğretmenin, Şanlıurfa'nın Siverek ilçesi Demirci Köyü'nde bir yılını çocuklara Türkçe öğretmekle geçirmesine ilişkin gerçek bir hikayeyi perdeye taşıyan film, 46. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde bu yıl ilk kez verilen "En İyi İlk Film", Abu Dabi Uluslararası Ortadoğu Film Festivali'nde "En İyi Ortadoğulu Belgesel" ödülleri almıştı.
DTP Milletvekilleri Sevahir Bayındır, Akın Birdal, Sırrı Sakık ve Şerafettin Halis, yazar İsmail Beşikçi, Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Doç. Dr. Abdülrezzak Altun'un da aralarında bulunduğu çok sayıda siyasetçi, akademisyen, dernek yöneticileri ve gençlerin yer aldığı katılımcılar filmi ve emeği geçenleri tebrik etti.
Akın Birdal, filmin böylesi bir sürece denk gelmesinin, anlamını daha güçlü kıldığını söyledi. Bir insanın, iş, ekmek, aş istediğini ama bir halkın dilini, kimliğini kültürünü istediğini kaydeden Birdal, "Habur'daki karşılaşmanın, bir halkın onuru istemesinin bileşimi olduğunu" söyledi. 1990 Ekim'inde İHD'nin Genel Kurulu'nda, Vedat Aydın'ın anadili ile yaptığı konuşmanın, salonda 8-10 şiddetiyle karşılandığını, divan dahil salonun yarısının boşaldığını ve Aydın'ın konuşmasını Türkçe'ye çeviren kişiyle birlikte gözaltına alındığını anlatan Birdal, Vedat Aydın'ın bundan 9 ay sonra katledildiği ve o süreçten sonra faili belli cinayetlerin başladığını söyledi. Birdal böylesi bir sorunu anlatan filmlerinden ötürü yönetmenleri ve tüm emeği geçenleri kutladı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü adına katılan Hüseyin Ülger ise "Film yapılır ve seyredilir, yorumu hepinize bırakıyorum" dedi.
'BARIŞA TARAFIZ'
Daha sonra söz alan filmin yönetmeni Orhan Eskiköy de sosyal demokrat bir ailenin, aşırı sosyal demokrat bir babanın oğlu olduğunu belirterek, Kürt arkadaşı Özgür Doğan'la filme nasıl karar verdiklerini ve amaçlarını anlattı. Kürt sorununa ve anadiline vurgu yaparak, bu sorunun çözümünü istediklerini belirten Eskiköy, "tarafız ama barışın, kardeşliğin, bir arada yaşamanın gerekli olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Yönetmen Özgür Doğan da galaya katılıp, destek sunanlara teşekkür etti.
Filmi izleyen Ankaralıların birçoğu, "anadilde eğitimin elzem" olduğu düşüncesi ve büyük bir beğeni ile salondan ayrıldı.
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

KİRVEME MEKTUPLAR

SONRAKİ HABER

‘İnsan Erdoğan’ İsrail’e yüklendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...