26 Ekim 2009 00:00

Korumayın, hasta olsunlar daha çok para kazanalım!

Bugün 26 Ekim Hasta Hakları Günü. Hükümetin kendi istatistiklerine göre AKP’nin iktidara geldiği günden beri daha çok hastalanıyoruz.

Paylaş

Bugün 26 Ekim Hasta Hakları Günü. Hükümetin kendi istatistiklerine göre AKP’nin iktidara geldiği günden beri daha çok hastalanıyoruz. Rakamlar skandal boyutunda: AKP’nin yeni hükümet olduğu 2002 yılında vatandaşın hastanelere başvuru oranı yüzde 2.5 iken, 2009 yılında bu oran yüzde 6.8’e çıktı. Sağlık harcamaları 2002’de 9 milyar lirayken, 2009’da 40 milyarı aşması bekleniyor! AKP yedi yılda üniversite hastanelerine yaptığı ödemeyi üç kat artırırken, özel hastanelere yaptığı ödeme 9 kat arttı! SSK’nın 1 lira verdiği Sosyal Güvenlik Kurumu 10 lira veriyor. Sağlık ocağı hizmetleri paralı hale getirildi. Ocaklar hekimlere kiralanmaya başlandı!
SGK’NIN İTİRAFI: HARCAMA 4 KAT ARTTI
Hasta ve Hasta Yakınları Hakları Derneği’nin (HAYAD) önceki gün düzenlediği “Sosyal Güvenlik Sistemi” panelinde, AKP Hükümeti’nin sağlık icraatları masaya yatırıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlıktan Sorumlu İl Yardımcısı Dr. Hasan Günaydın’ın hükümetin sağlık politikalarını övmek için verdiği rakamlar, sağlık sistemindeki skandal gerilemeyi gözler önüne serdi. Sosyal Güvenlik Uzmanı Gazeteci Ali Tezel ve İstanbul Tabip Odası (İTO) Sağlık Politikaları Komisyonu Başkanı Dr. Süheyla Ağkoç, yaşanan sorunları istatistiklerle ortaya koydu.
SGK Yetkilisi Dr. Günaydın’ın verdiği bilgilere göre AKP’nin 7 yıllık planı sağlık sisteminde çöküşü hızlandırdı.
Sağlık harcamalarında 2002 yılından 2009 yılına kadar artış yüzde 80’i buldu.
Rakam 9.9 milyar liradan 36.4 milyar liraya çıktı. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi rakamlarına göre 2009 yılında 43.5 milyar liraya ulaşması bekleniyor! Yani sık sık “açık verdiği ve kısılması gerektiği” söylenerek birçok yasa ve yönetmelik çıkartılan sağlık alanında, “açık”ın hızına yetişmek mümkün değil.
BİZ HASTA OLUYORUZ ÖZEL HASTANE KAZANIYOR
Yine SGK rakamlarına göre 2002 yılında devlet hastanelerine başvuru oranı yüzde 61’den bugün yüzde 55’e düştü. Özel hastanelere başvuru ise yüzde 13’ten yüzde 27’ye yükseldi.
AKP’nin sağlığın özelleştirilmesi hedefi gerçekleşti. Özel hastaneler her yıl bir öncekinden daha çok hasta ve dolayısıyla para kazanıyor. Daha çok hasta kazanmasının bir nedeni de vatandaşın daha çok hasta olması. Hastanelere başvuranların sayısı, 7 yıl önce yüzde 2.5 iken bugün yüzde 6.8 gibi rekor bir orana ulaşmış durumda. Bu da insanların hasta olmasını önleyecek önlemlerdeki geriliği gösteriyor.
TEDAVİ İÇİN DEĞİL ŞİRKETLER İÇİN İLAÇ
İlaç sektöründeki veriler de sağlık politikalarıyla kimlerin para kazandığına işaret eder nitelikte. İlaç harcamaları 2002 yılında 5.2 milyar lira iken, 2009 yılında 15.6 milyar liraya yükseldi. İlaçlarda yeşil kartlılardan yüzde 10 katkı payı alınıyor. Burada Ali Tezel’in rakamları da önem kazanıyor. Buna göre tamamı yerli olan 28 ilaç fabrikasından 24’ü, uluslararası ilaç şirketleri tarafından satın alındı. 39 milyon kişiye hizmet veren Sosyal Sigortalar Kurumu, 2005 yılına kadar kendi ilaçlarını kendisi alır ve eczanelere dağıtırdı. İlaç şirketine “10 liralık ilacı bana 1 liraya vereceksin” der, tek alıcı olduğu için ilaç şirketleri bunu kabul etmek zorunda kalırdı. SSK kapatıldı, SGK geldi. SGK o 1 liralık ilacı artık 10 liraya veriyor! Kazanan kim? Tabii ki ilaç şirketleri...
Tezel’e göre 2012’ye kadar ilaç için verilen ücretlerin emeklilerde yüzde 15, çalışanlarda yüzde 30 olması hedefleniyor. Eğer yeterli tepki gösterilmezse tabii!..

AKP’NİN İKTİDARA GELDİGİ 2002’DEN 2009’A NELER YAŞANDI?

* Hastalanan insan sayısında rekor artış oldu.
* Özel hastanelere ödeme 9 katına çıktı.
* Sosyal güvenlik sistemi harcaması 5 kat arttı. 2009’da 400 milyar liranın üzerine çıkacak.
* Kanun delindi, sağlık ocakları paralı hale geldi.
* Sağlık ocakları bile doktora kiralanmaya başladı.
Elif Görgü
ÖNCEKİ HABER

Domuz gripli hasta izole edilmedi mi?

SONRAKİ HABER

Feyzullah Çınar unutulmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...