26 Ekim 2009 00:00

Domuz gripli hasta izole edilmedi mi?

ANKARA’da domuz gribi nedeniyle ölen işçinin, kronik akciğer rahatsızlığı olan hastalarla aynı koğuşta yatırıldığı iddia edildi.

Paylaş

ANKARA’da domuz gribi nedeniyle ölen işçinin, kronik akciğer rahatsızlığı olan hastalarla aynı koğuşta yatırıldığı iddia edildi.
Domuz gribinden ölen taşeron sağlık işçisi Mustafa Güneş’in, hastalığın asıl risk grubunda bulunan kronik akciğer hastalarıyla aynı ortamda tedavi gördüğü iddia edildi. Bu durum, hastanede ölümle sonuçlanabilecek yeni domuz gribi vakalarının görülebileceği şüphesi yaratırken, yaşamını yitiren Güneş’e tedaviyi uygulayanlar dışındaki sağlık çalışanlarının da konuya ilişkin bilgilendirilmediği öne sürüldü.
Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde (Sanatoryum) çalışan taşeron işçi Mustafa Güneş’in, domuz gribinin asıl risk grubunu oluşturan kronik akciğer hastalarıyla aynı yerde tedavi edildiği iddia edildi. Sağlık çalışanlarının da konuya ilişkin bilgilendirilmediği belirtilirken, iddiaları ortaya atan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), olayda Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğu olduğuna dikkat çekti.
SES, dün yazılı bir açıklama yaparak Sanatoryum’da işçi olarak çalışan 29 yaşındaki Mustafa Güneş’in, domuz gribi olduğu Hıfzısıhha Enstitüsü ve Sağlık Bakanlığı tarafından 23 Ekim günü öğrenilmiş olmasına karşın, hastane yönetimi ve tedaviyi yürüten sağlıkçılar dışındaki çalışanların konuya ilişkin bilgilendirilmediğini iddia etti.
Bu nedenle hasta Mustafa Güneş’in, kronik akciğer rahatsızlığı olan ve yaş ortalaması yüksek hastalarla aynı serviste yatırıldığı öne sürülen açıklamada, sağlık çalışanlarının bilgilendirilmedikleri için hastayla ilişkide gerekli önlemleri alamadıkları ifade edildi.
Bu durum, uzmanların hastalığın ölümcül sonuçlar doğurma riski en yüksek olarak gördükleri kronik akciğer rahatsızlığı olanlar ve sağlık çalışanlarına domuz gribi bulaştı mı, sorusunu gündeme getirdi.
Bakanlıktan miadı dolmuş ilaç mı gönderildi?
SES tarafından yapılan açıklamada, bakanlığın, yaşamını yitiren Güneş ile yakın temasta bulunan sağlık çalışanlarına koruyucu önlem olarak gönderdiği Tamislu adlı ilacın da son kullanma tarihinin geçmiş olduğu öne sürüldü. Açıklamada, kolera, kuş gribi ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi salgınlarında da birçok sağlık çalışanının Sağlık Bakanlığı’nın yaşananları gizleme çabası nedeniyle hayatını kaybettiği hatırlatılarak, Sağlık Bakanlığı’nın domuz gribi salgınında da sorumsuzluğunu devam ettirdiği ifade edildi. Açıklamada, “Sağlık Bakanlığı’nı, imaj kaygısıyla bilgiyi gizleyerek, toplumun sağlığını tehlikeye atmak yerine halkın ve çalışanların sağlığını önceleyen politikaları hayata geçirmeye davet ediyoruz” denildi. İddiaları sormak için aradığımız hastanede ise yetkili kimse olmadığı söylenerek sorularımıza yanıt verilmedi.
(Ankara/EVRENSEL)

CENAZESİ TOPRAĞA VERİLDİ

Domuz gribi olarak bilinen (H1N1) virüsünden Ankara'da tedavi gördüğü hastanede ölen Mehmet Güneş’in cenazesi Kalecik ilçesi Satılar köyünde toprağa verildi.
Dün sabah saatlerinde morgtan alınan Güneş’in cenazesi Satılar köyüne götürüldü. Cenaze köylüler tarafından karşılandı. Daha sonra konvoy ile evine kadar götürülen Mustafa Güneş’in cenazesini görmek isteyen yakınları ile yetkililer arasında münakaşa yaşandı. Sağlık gerekçesiyle Güneş’in naaşı yakınlarına gösterilmedi. Evinden sonra cenaze köy camisine götürüldü. Güneş’in tabutu da, sağlık sebebiyle köyde değiştirildi.
Öğlen vakti kılınan cenaze namazının ardından cenaze köy mezarlığında toprağa verildi. Mustafa Güneş’in annesi, oğlunu kaybetmenin acısıyla baygınlık geçirdi. Güneş’in naaşının taşınması sırasında ve toprağa verilirken sadece 3-5 kişide maske bulunması dikkat çekti. Mustafa Güneş’in evli ve 3,5 yaşında bir kızının olduğu öğrenildi. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Ankara’da okullar bir hafta tatil

SONRAKİ HABER

Korumayın, hasta olsunlar daha çok para kazanalım!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa