26 Ekim 2009 00:00

Sınırlı Müzekart’tan bir milyon kişide var

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 18 Haziran 2008’den bu yana uygulanan Müzekart uygulamasından 990 bin kişinin yararlandığını açıkladı.

Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 18 Haziran 2008’den bu yana uygulanan Müzekart uygulamasından 990 bin kişinin yararlandığını açıkladı. Günay, Müzekart’ın çeşitlendirilmesi ve ‘Kültür-Sanat’ kartına dönüştürülmesi için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.
Günay, CHP Eskişehir Milletvekili Murat Sönmez’in Müzekart uygulamasına ilişkin soru önergesini yanıtladı. Günay, vatandaşların müze ve ören yerlerine ilgisini artırmak, tarih ve arkeoloji bilincini yükseltmek için bakanlığına bağlı müze ve ören yerlerine bir yıl süre ile sınırsız giriş yapma imkanı sunan Müzekart’ın, 18 Haziran 2008 tarihi itibariyle uygulamaya konulduğunu söyledi. Uygulama ile bugüne kadar yaklaşık 990 bin vatandaşın Müzekart edindiğini belirten Günay, bunun vatandaşların müze ve ören yerlerine ilgisini artırdığını ifade etti.
Kişiye özel olarak çıkartılan Müzekart’ı sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları kullanabiliyor, uygulamadan yabancı turistler yararlanamıyor. Fiyatı KDV dahil 20 TL olan kart, öğrenci ve öğretmenlere yüzde 50 indirimle satılıyor.
Bakan Günay, Müzekart’ın bakanlığına bağlı 300’ü aşkın müze ve örenyerine sınırsız giriş imkanı sunduğunu hatırlattı. Ama Müzekart’la girilemeyen pek çok müze ve müzelerin kimi bölümleri bulunuyor. Bunlar içinde Bakan Günay’ın sıraladıkları şunlar: Topkapı Sarayı içinde bulunan Harem Dairesi, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde bulunan Kayralı Prenses Salonu ile Cam Batığı Salonu, Efes Örenyeri içerisinde bulunan Yamaçevler ve Göreme Açıkhava müzesi içerisinde bulunan Karanlık Kilise. Güney, kapsamın sınırlı olmasını, “taşıma kapasitesi düşük olan ve aşırı ziyaretçi trafiğine maruz bırakılması halinde tarih dokusunun zarar göreceği düşünülen” yerlerle ilgili olduğu açıklamasını yaptı. Bir yandan da, Müzekart’ın geçmediği mekanların kapsam dışında tutulması ile müze ve örenyerlerinde bulunan tarihi ve arkeolojik değerlerin gelecek kuşaklara en sağlıklı biçimde aktarılmasının amaçlandığını savundu.
Günay, Müzekart’ın çeşitlendirilmesi ve ‘Kültür-Sanat’ kartına dönüştürülmesi yönünde çalışmaların ise sürdüğünü bildirdi. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Bağdat yine kan gölüne döndü

SONRAKİ HABER

Teoman Südor’un retrospektifi Kibele Sanat Galerisi’nde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa