26 Ekim 2009 00:00

Bağdat yine kan gölüne döndü

ABD ve müttefiklerinin 2003 yılından beri işgali altında bulunan Irak’ta şiddet hız kesmiyor. ABD ordusunun Haziranda kent merkezinden çekilmesinden sonra şeyhlerin de asayişe desteği sayesinde azaldığı bildirilen saldırılar...

Paylaş

ABD ve müttefiklerinin 2003 yılından beri işgali altında bulunan Irak’ta şiddet hız kesmiyor. ABD ordusunun Haziranda kent merkezinden çekilmesinden sonra şeyhlerin de asayişe desteği sayesinde azaldığı bildirilen saldırılar, kendini göstermeye devam ediyor.
Ülkenin başkenti Bağdat’ta, dün, son yılların en kanlı intihar saldırıları gerçekleşti; farklı hükümet binalarına bomba yüklü araçlarla intihar saldırısı düzenlendi. Saldırılarda Adalet Bakanlığı ve Vilayet binası hedef alındı.
Kentin merkezindeki patlamalarla ilgili ilk açıklamayı, Bağdat polis merkezi yaptı. İlk açıklamada, 25 ölü olduğu bildirildi. Ancak Başkentteki dört hastaneden edinilen bilgilere göre, ölü sayısı 132’ye çıkarken, yaralı sayısının son belirlemelere göre, 600 olduğu anlaşıldı. Saldırının ardından kent merkezinden geçen Dicle Nehri dumanla kaplandı.
Polis, dünkü saldırıda bomba yüklü araçların hükümet binalarını hedef aldığını açıkladı. Polis kaynakları, iki ay sonraki bu en büyük bombalı saldırının intihar eylemcilerince yapıldığını bildirdi.
SALDIRI POLİTİK Mİ?
Hükümet sözcüsü Ali El Dabbagh, saldırıların El Kaide tarafından yapılmış olabileceğini söyledi. Dabbagh, “İlk analizler, saldırılarda Baasçıların ve El Kaide’nin parmak izleri olduğunu gösteriyor” dedi.
Dabbagh, saldırıların zamanlamasının da saldırıların mezhep çatışmasından çok politik bir saldırı olduğunu gösterdiğini söyledi. Dabbagh, “Saldırıların düzenlendiği zamanlama önemli. Çünkü saldırıların yapıldığı saatlerde Iraklı politik liderler gelecek yıl ki seçimlerle ilgili görüşmelerde bulunuyordu” ifadelerini kullandı.
ABD’li askeri yetkililer ise, bu tür saldırıların ülkedeki mezhep çatışmalarını yeniden alevlendirmeyi hedef aldığını ve Irak Başbakan Nuri El Maliki’nin yönetimi altında önümüzdeki yıl yapılacak genel seçimleri baltalamaya yönelik olduğunu söyledi.
Bağdat’ta Ağustos ayında da Dışişleri ve Maliye bakanlıkları iki bomba yüklü araçla vurulmuş, saldırılarda 100 kişi hayatını kaybetmişti.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Şişecam’da yeni kriz oyunu

SONRAKİ HABER

Sınırlı Müzekart’tan bir milyon kişide var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...