26 Ekim 2009 00:00

Doğu Kudüs’te gerilim

Yahudi bir grubun bugün Kudüs-Haremüşşerif’e yeniden girme teşebbüsü, Eski-Kent’te (Doğu Kudüs) gerilimi yeniden artırırken, cami içinde şiddet olayları yaşanmasına neden oldu.

Paylaş

Yahudi bir grubun bugün Kudüs-Haremüşşerif’e yeniden girme teşebbüsü, Eski-Kent’te (Doğu Kudüs) gerilimi yeniden artırırken, cami içinde şiddet olayları yaşanmasına neden oldu. Camiden halka, El Aksa’ya gelip koruma çağrıları yapıldı.
Görgü tanıklarının verdiği bilgilere göre Yahudi grubun içeri girmesine 500 dolayında İsrailli polis ve güvenlik görevlisi eşlik etti. Ancak Yahudi grubun camiye de girmek istemesi, yine olaylara neden oldu. Cami içerisinde bulunanlarla polisler arasında şiddet olayları yaşanırken, bazılarının polise molotofkokteyli attığı, bunun gerilimi iyice tırmandırdığı ifade edildi. Bunun üzerine polisin cami içinde bulunanlara ateş açtığı ve göz yaşartıcı bomba kullandığı belirtildi.
Camideki çatışmalarda, Filistinli kaynaklara göre en az 6 kişi yaralandı. İsrail polisinin camidekilerden ve caminin Filistinli korumalarından en az 10 kişiyi de tutukladığı belirtildi. Polis, ‘Tapınak Enstitüsü’ adlı bir Yahudi grubun, Haremüşşerif’e girmek üzere çağrıda bulunması nedeniyle, cami çevresinde ve Eski Kent’in etrafında geniş güvenlik önlemleri almıştı.
MAHMUD ABBAS SEÇİMLERDE KARARLI
Bu arada Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin’de genel seçimlerin ve başkanlık seçimlerinin 24 Ocak 2010’da planlandığı şekilde yapılacağını, seçim kararından geri dönüş olmayacağını bildirdi. Abbas, Filistin Kurtuluş Örgütü Merkez Komitesi’nin Ramallah’ta ‘Filistin Bağımsız Devletinin Başkenti Kudüs’ konulu toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Hamas’a yüklendi ve seçim kararına eleştirileri yanıtladı.
Abbas, Hamas’ın “Abbas’ın meşruiyetinin bulunmadığı ve seçim kararı alma yetkisinin olmadığı” yolundaki sözlerine karşılık, “Gazze Şeridi’ndeki Hamas hükümeti kendi yasal durumuna baksın” dedi. Seçim kararının Filistin anayasasına dayandığını belirten Abbas, bu kararın, Mısır’ın Filistinliler arasındaki bölünmeyi sona erdirecek anlaşmasına Hamas’ın ayak diremesi ve uzlaşma görüşmelerinin başarısız kalmasını izlediğine dikkat çekti. Abbas, seçim kararına rağmen, Filistinli gruplar arasındaki uzlaşma çabalarının ve anlaşma görüşmelerinin devam edeceği taahhüdünde de bulundu. İsrail’le barış görüşmelerinin yeniden başlatılması konusuna değinen Abbas, ABD’nin iki tarafla temaslarını sürdürdüğüne işaret etti.
Abbas, İsrail’in ‘geçici sınırlarla bir Filistin devleti ilanı’ önerisini kabul etmeyeceklerinin altını çizdi, ayrıca görüşmeler için Yahudi yerleşimlerindeki faaliyetlerin tümüyle durdurulması yolundaki talebini yineledi. Abbas, “Bu bizim önkoşulumuz değil, İsrail tarafının yol haritasına göre yükümlülüğüdür” dedi.
Merkez Konseyi, iki günlük toplantısında ulusal diyalog, seçimler, Goldstone raporu, FK֒de reform çalışmaları ile Kudüs’te ve Batı Şeria’daki son gelişmeler de dahil pek çok konuyu ele alacak. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Mühendis ve mimarlar yoksullaştı

SONRAKİ HABER

Şişecam’da yeni kriz oyunu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...