26 Ekim 2009 00:00

Mühendis ve mimarlar yoksullaştı

TÜRKİYE Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), yerellerde gerçekleştirdiği kurultayların ardından ...

Paylaş

TÜRKİYE Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), yerellerde gerçekleştirdiği kurultayların ardından 14-15 Kasım’da İstanbul’da gerçekleştireceği merkezi kurultaya hazırlanırken, İzmir’de mühendisler arasında yapılan bir anket çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu’nun beş odası tarafından, 2004-2008 yılları arasında mezun olan 1500 mühendis ve mimarla yapılan ankette, işsizlik oranı yüzde 24.58 olarak çıktı. Yine bu ankete göre mühendis ve mimarların yüzde 82.4’ü 2 bin TL’nin altında ücret alıyor. Türk-İş, temmuz ayında dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırını 2 bin 404 TL olarak açıklamıştı.
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Odalarından Mimarlar Odası, Makina Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Çevre Mühendisleri Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası tarafından 2004 sonrası mezun mühendis ve mimarlara yapılan anketlerde, işsizlik yüzde 24.58 oranında tespit edildi.
MÜHENDİS ÖZEL SEKTÖRÜN İNSAFINDA
İşsizlik oranının krizle birlikte arttığı gözlenirken, bir zamanlar toplumun üst ve orta gelir meslek grubunda yer alan mühendislerin, artık açlar ve işsizler ordusuna katıldığı ortaya çıktı. Beş meslek odasında en fazla 4 yıllık mühendislerle telefonla ve yüz yüze yapılan görüşmelerle hazırlanan anketin en çarpıcı sonuçlarından birisi de, kamuda yeni mühendis ve mimar istihdamının durma noktasına gelmesi oldu.
Kamuda çalışan mühendis, mimar oranı 1955’te yüzde 78.6, 1976’da ise yüzde 69.7 iken 2005 yılında TMMOB tarafından yapılan üye profil araştırmasına göre kamuda çalışan mühendis ve mimarların oranı yüzde 44.6’ya geriledi. Bu rakamlar, kamusal hizmet sunan mühendis, mimar ve şehir plancılarının, özelleştirmelerle özel sektörün insafına terk edilmiş durumda olduğunu gösteriyor.
Görüştüğümüz işsiz mühendisler de yapılan çalışmaların iyi olduğunu dile getirirken, odaların işsiz ve ücretli mühendislerle olan bağlarının zayıflığına dikkat çektiler. İşsiz bir mühendis olan Ufuk Tabak, 2006 yılında Celal Bayar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği’nden mezun olmuş. Krizden dolayı dört aydır iş bulamadığını söyleyen Tabak, mezun olduktan sonra bir süre çalıştığı işten askerlik sebebiyle ayrılmış. Kurultayları, mühendislerin örgütsel bir güç olabileceğinin göstergesi olarak düşündüğünü ifade eden Tabak, “Bu kriz ortamının bu kadar dayatıldığı bir ülkede bunun bir cevap olacağını, tepkisiz kalmadığımızın göstergesi olabileceğini düşünüyorum” dedi.
Bilgisayar Mühendisi Diyar Saraçoğlu da işsiz mühendislerden. Yüksek lisansa başlayan Saraçoğlu, iş aradığını, ancak aylardır İzmir’de çalışabileceği bir iş alanı bulamadığını belirtiyor. Çalışan mühendisler açısından ise iş yükü çok ağır. Çok yakın bir arkadaşının haftada altı gün, sabah dokuz akşam yedi arası çalıştığını dile getiren Saraçoğlu, “Bizde esneklik çok fazla oluyor. Evde de proje yapabiliyorsun. Sürekli çalıştırıyorlar” diyor. Kurultayların atölye çalışmaları şeklinde önceden örgütlenmesinin daha faydalı olacağına dikkat çeken Saraçoğlu, “Böyle de en azından etkinliğin insanlara duyurulması açısından yararlı olacak, İstanbul’dakinin daha verimli olacağını düşünüyorum” diyor. Saraçoğlu, odalarla ücretli ve işsiz mühendisler arasında bağların zayıf olduğuna dikkat çekiyor.
(İzmir/EVRENSEL)

SİGORTALARI EKSİK YATIRILIYOR
TMMOB İzmir İKK Sözcüsü Ferdan Çiftçi, konu ile ilgili olarak son 10 yılda üyelerinin ücretlerinin hızla düştüğünü ifade ederek, “Mühendis ve mimarlar artık yoksul kesime dahil olmuştur” dedi. Ankete katılan 1500 mühendis ve mimar üyeden yüzde 47’sinin sigortalarının aylık ücretlerinden daha düşük bir değerde ödendiğini ifade eden Çiftçi, “Bu da üyelerimizin emeklilik yıllarında geçim sıkıntısı çekmelerine neden olmaktadır. Yaşam şartlarının zorluğu ve emekli maaşlarının düşüklüğü, birçok üyemizi ileri yaşlarına rağmen çalışmak zorunda bırakmaktadır” dedi.
Emine Uyar
ÖNCEKİ HABER

İngiltereliler ‘İşgale hayır’ dedi

SONRAKİ HABER

Doğu Kudüs’te gerilim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa