26 Ekim 2009 00:00

‘169. yaşındaki PTT eskisi gibi değil’

23 EKİM 1840 yılında kurulan PTT, 169. yaşını kutladı. Kurumda örgütlü KESK’e bağlı Haber-Sen ise kurumun...

Paylaş

23 EKİM 1840 yılında kurulan PTT, 169. yaşını kutladı. Kurumda örgütlü KESK’e bağlı Haber-Sen ise kurumun, bugünkü tüccar zihniyetiyle yönetilen ve nitelikli hizmet veremeyen bir hale dönüştürülmesinin kısa bir hikayesini anlattı.
PTT’nin kuruluşunun 169. yılı nedeniyle Haber-Sen’den yapılan açıklamaya göre 1840 yılında posta hizmetleri vererek yola çıkan kurum, işleri arasına telgraf, koli, havale hizmetlerini de katarak yola devam etmiş; 1909 yılında, telefon hizmetleri de vermeye başlamış.
Önce Bayındırlık, sonra Ulaştırma Bakanlığı’na bağlanan PTT’nin 1995 yılında Türk Telekomünikasyon ve Posta İşletmesi olarak ikiye ayrıldığına dikkat çekilen açıklamada, tüm nitelikli gayrimenkul, araç ve gereçlerin Türk Telekom’a devredildiğinin altı çizildi.
‘ÜÇ YILLIK KÂRINA GİTTİ’
Türk Telekom’un 2000 yılında AŞ olduktan sonra 2005 yılında sadece üç yıllık kârı karşılığında uluslararası bir şirkete satıldığının hatırlatıldığı açıklamada, çalışanların sayısının yanı sıra devlete ödediği verginin de yarı yarıya azaldığı belirtildi.
Telefonu içeren ‘T’sinin satılmasından sonra, kurumdan geriye kalan hizmetlerin Posta Telgraf Teşkilatı’nca yürütüldüğü vurgulanan açıklamada, telefon gelirleri ve nitelikli ekipmanı satılınca ekonomik darboğaza düşen PTT’nin, mektup ve haberleşme hizmetlerinin dışında görev alanı olmayan anlaşmalı tahsilat hizmetleri ile bugüne geldiği aktarıldı. Açıklamada, “Sonuç; eksik personel nedeniyle geciken faturalar, PTT kargo ile gönderilen koltuk, kanepe” denildi.
‘ÜÇ KİŞİNİN İŞİNİ BİR KİŞİ YAPIYOR’
Personelinin Kefalet Sandığı’nda biriken 300 milyon (eski trilyon) TL’sine el konularak PTT’nin tadilat, modernizasyon ve imaj yatırımı olarak kullanıldığının belirtildiği açıklamada, kurumun emekçilerinde, haksızlığa uğradıkları duygusunun hakim olduğu vurgulandı.
Fransa’da 228 kişiye bir posta çalışanı düşerken, Türkiye’de 2 bin 648 kişiye bir posta çalışanı düştüğü belirtilen açıklamada, geciken mektupların ve faturaların sorumluluğunun Ulaştırma Bakanlığı ve PTT yönetiminde olduğu vurgulandı.
Yıllık izinlerini kullanamayan, ulusal ve resmi bayram tatillerinde de çalışan posta emekçilerinin fazla çalışma saat ücretinin net 0.80 kuruş olduğu belirtilen açıklamada, can güvenliği olmadan eksik ve yetersiz araç-gereçle işlerin yürütülmeye çalışıldığı vurgulandı.
Açıklamada, posta emekçilerinin, ağır çalışma koşulları ve eksik istihdama karşın aldıkları ücretin son 7 yıllık süreçte adeta dondurulduğunun da altı çizildi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

TUKAŞ, Turgutlu fabrikasını kapatıyor

SONRAKİ HABER

Demiryollarında güvenlik ‘Allah’a emanet!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...