26 Ekim 2009 00:00

Genelkurmayı belge değil haberler rahatsız etti

Genelkurmay Başkanlığı Hareket Dairesi Başkanlığı’nca hazırlanan ve “AKP’yi ve Gülen’i bitirme planı” olarak anılan planla ilgili iddialar yeni bir boyut kazandı.

Paylaş

Genelkurmay Başkanlığı Hareket Dairesi Başkanlığı’nca hazırlanan ve “AKP’yi ve Gülen’i bitirme planı” olarak anılan planla ilgili iddialar yeni bir boyut kazandı. Planın altında imzası olduğu belirtilen Albay Dursun Çiçek’in imzası, Adli Tıp Kurumu tarafından ıslak imza, yani gerçek olarak yorumlandı. Ayrıca belgenin orijinalinin de Ergenekon savcılarının elinde olduğu iddia edildi. Böylelikle planın Genelkurmay Başkanlığı’na en yakın alt birimlerden biri tarafından hazırlanmış olduğu iddiaları daha da güçlendi.
NE DEMİŞTİ?
Bu belgenin ilk orta olarak ortaya çıktığı dönemde, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ bir basın toplantısı düzenledi. Çok ağır ifadeler kullanarak belgeyi reddeden Başbuğ, belge için ‘kağıt parçası’ diyerek, planı yayımlayan gazeteden yasalar önünde hesap soracağını açıkladı.
HABERLERE ÇATTI
Yaşanan gelişmelerin ardından Genelkurmay Başkanlığı, önceki gün geç saatlerde yeniden internet sitesinden açıklama yapmak zorunda kaldı. Ancak açıklamada, belge ve yaşananlara ilişkin değil yapılan haberlere yönelik tepkiye yer verildi. Genelkurmay, “ihbar mektubu ve odağındaki gelişmelerin öncelikle medyaya servis edilmesi”nden duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, “haberin veriliş biçimindeki ölçü ve duyarlılığın yayın organlarına göre farklılık gösterdiği”ni vurguladı.
KABUL EDEMEYİZ
Başbakan Erdoğan, Çiçek’e ait olduğu iddia edilen “İrtica Eylem Planı” belgesi nin savcılığa ulaştırıldığını belirterek, “Adli Tıp’ta belgedeki imzanın ıslak imza olduğuna yönelik kanaat var” dedi. Erdoğan “Bundan sonraki süreç savcı ile mahkeme arasında, biz de bu sürecin takipçisi olacağız. Türkiye bu tip olaylara mahkum edilemez. Bunlarla mücadele etmeliyiz. Süreç devam ediyor. TSK da böyle bir lekeyi, gölgeyi kabul edemez.” Bir soru üzerine Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’la görüşmediğini ifade eden Erdoğan, “Olay tamamen yargıdadır” dedi.
‘KOMPLO’
İrtica ile mücadele belgesini hazırladığı iddia edilen Albay Dursun Çiçek, belgenin orijinalindeki imzanın kendisine ait olduğu iddiasına “Komploları devam ediyor” yanıtını verdi. Çiçek, “Mahkeme süreci devam ediyor. İftira ve komplolarına devam ediyorlar. İlgi ile
izliyorum” açıklamasında bulundu.
ÇİÇEK TANIDIK İSİM
Planı hazırlayan Albay Dursun Çiçek tanıdık bir isim. Albay Çiçek tarafından hazırlanan başka bir andıç belgesinde, bütün sivil toplum örgütleri fişlenmişti. Planın yazıldığı Genelkurmay Harekat Başkanlığı 3. Bilgi Destek Şube Müdürlüğü, Psikolojik Harp Dairesi’nin yeni adı. Genelkurmay adına yapılan planlamalar artık buradan yürütülüyor.


iLK BELGE FOTOKOPiYDi
“İrtica ile Mücadele Belgesi” ortaya çıktığı andan itibaren, belgedeki imzanın gerçek olmadığı tartışmaları gündemi işgal etti. Belgeyle ilgili soruşturma başlatan askeri savcılık, belgenin ve imzanın gerçek olup olmadığını belirlemek için Jandarma Kriminal, Adli Tıp ve TÜBİTAK’a imzayı inceletti. Bir başka inceleme ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İstanbul Polisi Kriminal Laboratuvarı’nda yapıldı. Askeri savcılık tarafından yaptırılan incelemelerde, “fotokopiden gerçekliğe ulaşmanın mümkün olmadığı” sonucu çıkarken, Polis Kriminal Laboratuvarı’nın yaptığı incelemede, belgedeki imzanın Albay Çiçek’e ait olduğu ifade edildi. İmzanın sahte ve gerçek olduğuna ilişkin tartışmalar, çarşamba günü belgenin aslının savcılığa gönderildiği bilgisi ile farklı bir boyut kazandı.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Soruşturma açmakla yetinilmesin

SONRAKİ HABER

EKONOMİ VE POLİTİKA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...