26 Ekim 2009 00:00

Çorap işçileri Kürt sorununu tartışıyor

BARIŞ gruplarının gelişiyle başlayan tartışmalar sürüyor.

Paylaş

BARIŞ gruplarının gelişiyle başlayan tartışmalar sürüyor. Son bir haftada yaşananlara ilişkin görüştüğümüz çorap işçilerinden bazıları, yaşananların ABD planı olduğunu, kimileri kültürel hakları vermenin de yeterli olmayacağını ve süreci soğukkanlılıkla karşılamak gerektiğini söylüyor.
Görüştüğümüz işçilerin çoğu, ‘açılımın’, ‘ABD oyunu’ olduğu görüşünde. AKP’nin ikiyüzlü ve ABD taşeronu olduğunu belirten işçilerle yaptığımız sohbet düne göre konunun işçiler arasında daha rahat tartışıldığını ortaya koydu. Niyazi Ardıç isimli çorap işçisi, Kürtlere kültürel haklar verilmesi gerektiğini, ancak bunun da yetmeyeceğini, çözümün ‘çok zor’ olduğunu söylüyor. Başka bir çorap işçisi olan Veli Nigar ise “30 yıldır savaşla bitmeyen bir sorun bir ayda nasıl bitecek?” diye sorarak, “PKK’yi besleyen ülkelerle ilişkiler kesilmeli” diyor. Kürtlerin taleplerine mesafeli yaklaşan Nigar, anadilde eğitim için “Memleket için sorun yaratmayacaksa okutulabilir” diyor.
‘SAĞDUYULU OLMALIYIZ’
Hakan Türeoğlu isimli işçi, yaşananlar karşısında sağduyulu olmak gerektiğini söylüyor. Açılımın içinin her geçen gün boşaltıldığını düşünen Türeoğlu, olup bitenin AKP’nin seçim oyunu olduğu fikrinde. Çorumlu ve Alevi olduğunu belirten Türeoğlu, “Yıllardır bir aradayız. Aynı mahallede, aynı işyerlerindeyiz, birbirimize düşman mı olalım? Dağdakilerin de aileleri var. Hepimizin derdi de ortak. AKP hassasiyetlerle oynuyor” diyor. Türeoğlu, çözümün sürüncemede bırakılmasını ise AKP’nin iktidarda kalma hırsına bağlıyor.
‘DTP’YE DE GÖREV DÜŞÜYOR’
Öğle paydosunda olan Öztaş Tekstil işçileriyle yaptığımız sohbette ise ismini vermeyen bir işçi, bu süreç içinde DTP’ye de görev düştüğünü söylüyor; DTP’nin, dik durması ve çözümün koşullarını daha açık ortaya koyması gerektiğini belirtiyor. Bir başka işçi ise bu sürecin BOP’un bir parçası olduğunu ve “İran’ı oltaya getirmek” amaçlı yapıldığını düşündüğünü söylüyor. 1985’e kadar kardeşçe yaşandığını düşünen aynı işçi, “Ne oldu da bu tarihten sonra bunları yaşadık” diye soruyor.
(İstanbul/EVRENSEL)
Çağlar Mirik
ÖNCEKİ HABER

‘Diyalog ortamını güçlendirmek için geldik’

SONRAKİ HABER

EVRİM/DEVRİM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa