27 Ekim 2009 00:00

Hamma Hammami’ye polis saldırısı

TUNUS’ta demokrasi ve özgürlük mücadelesinin tanınmış simalarından Tunus İşçileri Komünist Partisi (PCOT) Sözcüsü Hamma Hammami, polisin fiziki saldırısına uğradı

Paylaş

TUNUS’ta demokrasi ve özgürlük mücadelesinin tanınmış simalarından Tunus İşçileri Komünist Partisi (PCOT) Sözcüsü Hamma Hammami, polisin fiziki saldırısına uğradı. 1970’li yılların başından beri birçok kez tutuklanarak yıllarca hapiste tutulan Hammami, son yıllarda ülke içinde ve dışarıda doğan güçlü tepkiler nedeniyle nispeten serbestçe hareket edebilmekteydi.
Eylül ayı sonunda El-Cezire televizyon kanalında bir saatlik bir söyleşiye katılan Hammami, ülkeye dönüşünde havaalanında yirmi kişilik bir polis ekibinin tekme tokat saldırısına uğradı. Yüzünde ve vücudunun çeşitli yerlerinde ezik ve morluklar oluşan Hammami, öylece dışarıya koyuverildi.
Birkaç gün sonra, Cenevre’de bir toplantıdan dönen eşi, insan hakları savunucusu Avukat Radia Nasravi’yi havaalanında karşılamaya gittiğinde, daha büyük bir saldırı girişimiyle karşılaştı. Havaalanı parkında bıraktığı otomobilinin benzin deposuna yanıcı ve patlayıcı kimyasal madde konulmak suretiyle, Hammami ve eşine suikast girişiminde bulunuldu. Olay yerine çağrılan uzmanlar, depoya konan maddenin şans eseri alev almadığını, otomobilin havaya uçurulmasının planlandığını tespit ettiler.
Bu olay, Bin Ali rejiminin muhalif hareket karşısındaki tahammülsüzlüğünü ortaya koymaktaydı. Bugüne kadar tüm muhalifler ezilerek sindirilmiş veya sürgüne zorlanmışlardı. Hammami ve partisi ise ezilmeye karşı direnmiş, sürgün seçeneğini de reddetmişti.
Tunus İşçileri Komünist Partisi giderek daha açık bir şekilde ülkedeki muhalif hareketin yönetiminde rol oynamaktaydı. 25 Ekim seçimlerinde boykot çağrısı yapan kolektifin oluşmasında, PCOT ve onun sözcüsü olarak Hammami aktif bir çaba sarf etmişti.
Saldırının duyulmasıyla birlikte, Avrupa’nın birçok ülkesinde Tunus demokrasi güçleriyle dayanışma içindeki güçler, Bin Ali rejimine karşı tepkilerini ve Hammami ve partisiyle dayanışmalarını ifade ettiler.

EMEK PARTİSİ SALDIRIYI KINADI

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Kamil Tekin Sürek yazılı bir açıklama yaparak, Tunus İşçileri Komünist Partisi Sözcüsü Hamma Hammami’ye yönelik polis saldırısını kınadı.
“Partimizin kongrelerine ve bazı toplantılara katılmak için ülkemize de gelmiş ve yakından tanıdığımız parti dostumuz Hammami, Tunus halkının en fedakar devrimcilerinden biridir” denilen açıklamada, Hammami’ye yönelik saldırı ve suikast girişimleri, demokratik muhalefete tahammülsüzlüğün göstergesi olarak değerlendirildi.
Açıklama şöyle devam etti: “PCOT Sözcüsü ve Tunus demokratik muhalefetinin öncülerinden Hamma Hammami’ye yönelik uygulanan şiddet ve saldırıları kınıyoruz. Derhal durdurulmasını istiyoruz. Saldırganların yakalanarak yargılanmasını ve cezalandırılmasını talep ediyoruz. Baskı ve terör, dünyanın hiçbir ülkesinde demokrasi ve bağımsızlık mücadelesinin gelişmesini ve başarıya ulaşmasını uzun süre engelleyemediği gibi, Tunus’ta da emekçilerin, demokrasi güçlerinin mücadelesini engelleyemeyecektir. Ülkemizin emek, demokrasi ve barıştan yana güçlerini, Hammami ve Tunus halkının demokrasi mücadelesine destek vermeye çağırıyoruz.”
ÖNCEKİ HABER

Postacılar yeni greve hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

Lizbon’da ikna çabası sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...