27 Ekim 2009 00:00

Postacılar yeni greve hazırlanıyor

İNGİLTERE’deki Royal Mail işçileri, geçen hafta ülke çapında gerçekleştirdikleri iki günlük grevle çıkışların durdurulması, iş koşullarının iyileştirilmesi...

Paylaş

İNGİLTERE’deki Royal Mail işçileri, geçen hafta ülke çapında gerçekleştirdikleri iki günlük grevle çıkışların durdurulması, iş koşullarının iyileştirilmesi ve ücret zammı talepleri için mücadelede kararlı olduklarını ortaya koydular.
Greve ilk gününde posta ayıklama merkezlerinden 40 bin işçi katılırken, ikinci gün dağıtım ve diğer alanlardan toplam 80 bin Royal Mail işçisi katıldı. İletişim İşçileri Sendikası (CWU), işçilerin taleplerinin kabul edilmemesi durumunda önümüzdeki hafta ülke genelinde 3 günlük greve gidileceğini ilan etti.
GREV VE EYLEMLER ÜLKEYE YAYILDI
Kamuya ait posta ve paket kurumu Royal Mail’in özelleştirilme kapsamına alınmasından sonra, 2007’de CWU ve Royal Mail patronları arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde o zamandan bu yana 63 bin işçi işten atılmış, çalışma saatleri uzatılmış ve ücret artışları sınırlandırılmıştı. İşçiler, haklarına yapılan bu saldırılara karşı belli aralıklarla ve özellikle de Londra’da kısa grevler düzenlemişti. Ancak bugüne kadar tüm ülke çapında greve gidilmemişti.
İki hafta önce sonuçlanan grev oylamasında işçilerin yüzde 76’sı, grev de dahil aşamalı bir eylem planı için evet dediler.
PATRONLAR GREV HAKKINA SALDIRIYOR
Royal Mail patronları, ülke çapında grev kararı alınmasının hemen ardından 30 bin “geçici işçi” tahsis edeceğini ilan etmişti. Patronların bu girişimi, mevcut yasaları ihlal ediyor.
Nitekim, İngiltere’de grev durumunda “geçici işçiler”in işe alınması kanunen yasaktır. Ancak görünen o ki patronlar, işçilerin demokratik hakkı olan grev hakkına saygı göstermemekte kararlılar.
Örneğin ülke çapında grevin sürdüğü sırada geçici işçi alımı devam ediyor. Öte yandan, Royal Mail patronlarının, grev sırasında Dartford’da bir depo kiralayarak geçici işçilere mektup ayıklama işlerini yaptırdıkları da ortaya çıktı.
Patronların açıktan grev kırıcılığını örgütlemelerine tepki gösteren CWU Genel Sekreteri Billy Hayes, Royal Mail patronlarının bu girişimleriyle “sendikanın gücünü ve işyerlerinde etkisini kırmaya çalıştıklarına” dikkat çekti. CWU Sendikası yetkilileri, patronların bu oyununu bozmak için yasal işlemler başlatacaklar.
Patronların işçilerin grev hakkına baştan bu denli sert bir tutum almaları, kriz koşullarında güçlü bir işçi ve sendikal hareketin gelişmesinden duyulan korkunun boyutuna işaret ediyor.
(Londra/EVRENSEL)
Gökhan Yadırgı
ÖNCEKİ HABER

Bir günde 3 ABD helikopteri düştü

SONRAKİ HABER

Hamma Hammami’ye polis saldırısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...