27 Ekim 2009 00:00

Başbuğ şimdi ne yapacak?

İlk ortaya çıktığı gün Başbuğ’un ‘Kağıt parçası’ dediği, yeni gelişmeler üzerine yapılan haberlere Genelkurmay’ın kızdığı belgeyle ilgili mektubun ayrıntıları ortaya çıktı.

Paylaş

İlk ortaya çıktığı gün Başbuğ’un ‘Kağıt parçası’ dediği, yeni gelişmeler üzerine yapılan haberlere Genelkurmay’ın kızdığı belgeyle ilgili mektubun ayrıntıları ortaya çıktı. Mektupta ihbarcı subay, belgeden değil haberlerden rahatsız olan Başbuğ için şu sözleri ifade ediyor: “Belgeyi yalanlama çabası beni bu ihbar mektubunu yazmaya sevk etti. Başbuğ’un belgenin aslını bulmak yerine alaycı bir üslupla ‘Kağıt parçası’ demesi onur kırıcıdır.”
NASIL İMHA EDİLDİ?
‘İrtica İle Mücadele Eylem Planı’nın ‘ıslak imzalı’ orijinal belgesini Ergenekon savcılarına gönderen muvazzaf subayın, 5 sayfalık mektubunda ‘cunta’yı da ihbar ettiği iddia ediliyor.
Mektupta, subay, belgenin kamuoyuna yansımasının ardından, üst rütbeli askerler ve uzmanlar gözetiminde belge ve bilgilerin nasıl temizlendiğini anlattı.
40 TORBA EVRAK YAKILDI
Belgenin basına sızmasının ardından Genelkurmay’daki imha operasyonunu da ihbar mektubunda şöyle kaleme aldı:
* Eylem planının basında çıkacağı bilgisi Genelkurmay’a aynı gün sabaha karşı 04.30’da ulaştı. Önce planı hazırlayan Bilgi Destek Dairesi temizlendi. Kullanılan 6 bilgisayar silindi. Sonra 34 bilgisayar da özel programlarla tam 35 kez silindi.
* Bilgisayar temizliğine Org. Ergin Saygun’un özel sekreteri Kurmay Albay Uğur Berksun nezaret etti. Temizliği gerçekleştirenlerin adları ve silinen bilgisayarların numaraları mevcut.
IĞSIZ’IN EMRİYLE HAZIRLANDI
Mektupta yer alan iddialarda, ‘İrtica İle Mücadele Eylem Planı’nın emir komuta zinciri içerisinde nasıl hazırlandığından, ordu içerisindeki cuntanın halen devam eden faaliyetlerine kadar birçok konuda önemli bilgilere yer veriliyor. Gerekirse savcılara ifade verilebileceği belirtiliyor. İhbar mektubunda, TSK içindeki bir cunta ve etkinlikleri anlatıldı ve şu iddialara yer verildi: “Gayri hukuki çalışmalar, TSK içindeki cunta yapılanmasının kilit isimlerinden olan Org. Hasan Iğsız’ın Genelkurmay 2. başkanlığında hız kazanarak devam etti. Iğsız, doğrudan netice alınabilecek bir eylem planı hazırlanmasını emretti.”
İddiaya göre Iğsız’ın emriyle, İrtica Eylem Planı’nın, Korg. Mehmet Eröz ve Tümg. Mustafa Bakıcı’nın katkılarıyla, Kurmay Albay Dursun Çiçek tarafından hazırlandığı mektupta yer aldı.
NASIL ULAŞTI?
Belge basında yer alır almaz aslını gizlice dosyalandığı klasörden aldığını iddia eden ihbarcı, “Belgenin aslının yerinde olmadığı anlaşılınca önce bir kriz yaşandı. Ancak daha sonra belgenin ele geçirilmesinden korkan bir tarafından imha edildiği görüşü benimsendi. Nitekim İ.B. belgenin aslının imha edildiğine kanaat getirdikten sonra açıklama yaptı” dedi.
BİLGİSAYARLAR İSTENDİ
Bu gelişmeler üzerine o mektupta adı geçen 6 asker ifadeye çağrıldı. Savcılık mektupta bahsedilen ve silindiği iddia edilen 35 bilgisayarı istedi. (İSTANBUL)

iDDiALAR DiKKATE ALINMALI
Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk: Darbe hazırlığı iddiası ciddiye alınarak Genelkurmay Başkanlığı bir araştırma yaptı. Böyle bir belgenin hazırlanmadığını açıkladı. Yeni bir durum var. Bu bulgu değerlendirilmeli. Böyle bir darbe girişimi varsa Türk Ceza Kanunu’nda bunu cezalandıran hükümler var. Ona göre işlem yapılması gerekir. Albay Dursun Çiçek’in yeniden sorgulanması gerekir.

Emekli DGM Savcısı Mete Göktürk: İstanbul Başsavcılığı’nda dava açmak için yeterli kanıtlar var demektir. Daha evvel kuşkulanılan şey gerçekleşmiştir. Bilimsel bir kanıttır. Yasal işlem yapılacaktır. Albay Çiçek tutuklanabilir. Fotokopi kuşkuludur. Fotokopiden her zaman tespit edilemeyebiliyor. Fotokopi ekleme olabilir.

BİR ER ‘O’ BELGEYİ ANLATTI
Adli Tıp’ın onayından sonra savcılıkta ıslak imzalı belge için ilk ifade alındı. O karargahta görev yapan er, operasyonu anlattı. Adli Tıp’tan gelen raporda belgedeki ıslak imzanın Albay Dursun Çiçek’e ait olduğunun belirtilmesi üzerine İstanbul Başsavcılığı, Genelkurmay’a bir yazı gönderdi. Yazıda, halen Albay Dursun Çiçek’in görevli olduğu o karargahta görev yapan askerlerin ifadelerinin alınacağı belirtiliyor.
İFADELERİNİ ALIN
Orijinal belgeyle birlikte başsavcılığa gönderilen 5 sayfalık mektupta, haziranda Genelkurmay Karargahı’nda görevli bazı er, erbaş ve subayların isimleri de yer alıyor. Mektupta adının geçtiği ileri sürülen 5 er ve erbaşın tespit edilmesinin ardından, Genelkurmay Başkanlığı’na başvuran başsavcılık, bu erlerin kısa sürede ifadelerinin alınmasını istedi.
TEMİZLİĞİ DUYDUM
Başsavcılığın bu sorusu üzerine, erin şu ifadeyi verdiği iddia edildi: “O belge cuma günü yayınlandı. Araya hafta sonu girdi. Bizim hafta sonları Genelkurmay Karargahı’na girmemiz yasak. Ayrıca belge ve evrakların imha edilmesi sırasında erler bulunmuyor. Ancak ben, o hafta sonu bazı erlerin, bilgisayarların taşınması sırasında görev aldığını duydum.”

SORUYA CEVAP VEREMEDİ


Şimdiye kadar Dursun Çiçek’i hararetle savunuyordu Deniz Baykal. Önceki gün ise bu konudaki soruları adeta duymazdan geldi.
Avrupa’dan dönecek PKK’lilerin gelişinin ertelenmesinin ardından Demokratik Açılım’ı eleştirmeye devam eden Deniz Baykal, ‘Hükümeti Yıkma Planı’yla ilgili soruları ‘Hadi bakalım’ diyerek cevapsız bıraktı. Baykal, Çiçek’le ilgili bir gazetecinin sorusunu tamamlamasına fırsat bile vermeden, “Hadi bakalım, bu kadar yeter! İki konuya girmeyelim” diyerek yoluna devam etti.

‘O’ BELGE GAZETELERiN MANŞETLERiNDE
Yaşanan gelişmeler, açılım tartışmaları ile yoğunlaşan gündem arasında bile geniş yankı buldu. Pek çok gazete, gelişmeleri manşetten veya geniş olarak ilk sayfalarından gördü. İşte birkaç gazete ve haberleri:
*YENİ ŞAFAK: Paşaların emir verdiği belirtilen mektupta, bazı CHP’lilerin destek olduğu ileri sürüldü.
*VATAN: VATAN’ın güvenilir kaynaklardan elde ettiği bilgilere göre komuta kademesinin, Albay Çiçek ve ‘irtica belgesi’ olayına bakışı 5 soruyla gündeme getirildi.
*TARAF: Mektuba göre İrtica Eylem Planı “ordudaki cuntanın kilit adlarından Org. Hasan Iğsız’ın emri” ve iki generalin katkısıyla hazırlandı.
*HÜRRİYET: Belgenin ortaya çıktığı geçtiğimiz haziran ayında, Albay Çiçek’in görevli olduğu karargahta askerliğini yapan ve sonradan terhis olan bir er, bu kapsamda ifade verdi. Halen karargahta görevli askerlerin ifadelerinin alınabilmesi için de Genelkurmay’a yazı yazıldı.
*SABAH: Ergenekon savcılarına Albay Çiçek imzalı irtica belgesinin orijinalini gönderdiği ileri sürülen subayın mektubunda, “Tanık olarak çağırırsanız gelmeye de hazırım” dediği iddia edildi.
ÖNCEKİ HABER

‘İnsan Erdoğan’ İsrail’i kızdırdı

SONRAKİ HABER

Karaciç yargılanmaya başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...