27 Ekim 2009 00:00

‘İnsan Erdoğan’ İsrail’i kızdırdı

İSRAİL’le Türkiye arasında son dönemlerde yaşanan gerilim gittikçe büyüyor.

Paylaş

İSRAİL’le Türkiye arasında son dönemlerde yaşanan gerilim gittikçe büyüyor. Daha önce yaptığı açıklamalarda ‘insan olarak’ İsrail’in yaptıklarına karşı çıktığını belirten Tayyip Erdoğan, son dolarak İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın Gazze’ye karşı nükleer silah kullanma tehdidinde bulunduğunu söyledi. İsrail’in bu açıklamaya karşı verdiği tepki sert oldu. Lieberman’ın medya danışmanı, Erdoğan’ın açıklamaları için “Her saçmalığı dikkate almak gerekmez” gibi sert bir ifade kullandı.
İKİ ERDOĞAN
Pakistan’daki temaslarını dün tamamlayıp İran’a geçen Erdoğan, Türkiye’den ayrılmadan önce The Guardian gazetesine konuştu. ‘İnsan Erdoğan’, Lieberman’ın Gazze’ye karşı nükleer silah kullanma tehdidinde bulunduğunu söyledi. Gazetede dün yayımlanan röportajdaki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise İsrail’le yaşanan son krizler sonrası Ankara-Tel Aviv stratejik ittifakının sona erdiği söylentilerini yalanlayarak, iki ülke arasındaki ortaklığın sürdüğünü söyledi.
İSRAİL BASINI MANŞETLERİNE TAŞIDI
Başbakan’ın Lieberman’a yönelik sözleri İsrail medyasında da geniş yankı uyandırdı. İsrail’in önemli gazetelerinden Haaretz, Erdoğan’ın İsrail’le Türkiye arasındaki yangına körükle gittiği yorumunu yaptı. The Jerusalem Post gazetesi de Erdoğan’ın röportajını manşetine taşırken, Başbakan’ın, Lieberman’ın Gazze’yi nükleer silahla tehdit ettiği yönündeki sözlerini öne çıkardı.
İSRAİL’DEN SERT TEPKİ
Lieberman’ın medya danışmanı “Her saçmalığı dikkate almak gerekmez” gibi sert bir ifade kullandı. Yedioth Ahronoth, “Türk başbakanı İran ziyareti arifesinde İsrail ile stratejik ilişkilere olan inancını dile getirdi, Guardian’a, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad için ‘Kuşkusuz dostumuz” dedi ve bir kez daha İsrail dışişleri bakanına saldırdı” dedi. Gazeteye göre Erdoğan’ın değerlendirmeleri karşısında Lieberman’ın medya danışmanı, “Her saçmalığı dikkate almak gerekmez” gibi sert bir ifade kullandı.
ZİRVE ÖNCESİ KRİZ
İsrail dışişleri bakanının 24-25 Kasım tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek Akdeniz Birliği toplantısına katılma konusu da tartışmalara yol açmıştı. İstanbul’da 43 ülke dışişleri bakanlarını bir araya getirecek zirve öncesi, Akdeniz Birliği’ne Fransa’yla birlikte eş başkanlık eden Mısır, Lieberman’ın Türkiye’ye gelmesini istemediğini ve İsrailli bakana davetiye göndermeyeceğini açıkladı.
Kahire’nin bu tutumunun ardında, Lieberman’ın İsrail’i ziyaret etmeyi reddeden Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’e geçen sene “Cehenneme kadar yolu var” demesinin olduğu tahmin ediliyor. Erdoğan ve Mısır’ın kendisine gösterdiği sert tepkilerin ardından Lieberman’ın önümüzdeki ay İstanbul’da yapılacak zirveye katılıp katılmayacağı ise merak konusu.

iSRAiL DÜNYA BARIŞINI DiNAMiTLiYOR

MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya girme çağrıları yapan fanatik Yahudi Mahon Hamikdaş grubunun polis gücü yedeğinde Haremi-i Şerif’e girmesiyle çıkan çatışmalarda 100 civarında Filistinli’nin yaralanıp, 25 kişinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Yazılı açıklama ile saldırılara tepki gösteren Ünsal, İsrail’in dünya barışı için büyük bir tehdit olduğunu dile getirdi. Ünsal, BM başta olmak üzere, tüm duyarlı çevre ve aktörleri, bu sorumsuzluğu durdurması için, İsrail’i hukuk alanına çekmeye çağırdı.
ÖNCEKİ HABER

ERDOĞAN7 ARALIK’TA ABD’DE...

SONRAKİ HABER

Başbuğ şimdi ne yapacak?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...