27 Ekim 2009 00:00

‘En büyük risk yoksulluk’

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), domuz gribi salgınının en çok krizle birlikte sayıları giderek artan işsiz ve yoksulları tehdit ettiğine dikkat çekti.

Paylaş

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), domuz gribi salgınının en çok krizle birlikte sayıları giderek artan işsiz ve yoksulları tehdit ettiğine dikkat çekti. İşsiz ve yoksulların temel ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanması çağrısında bulunan SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun, sağlık kuruluşlarına başvuruların azalmasına yol açan katkı payı uygulamasının da acilen kaldırılması gerektiğini söyledi. Yorgun, domuz gribi aşısı üzerine yapılan tartışmaların kaynağında da hükümetin Sağlıkta Dönüşüm Programı’na duyulan güvensizliğin yattığını vurguladı.
YOKSULLUK HASTA EDİYOR, KATILIM PAYI ÖLDÜRÜYOR
SES Genel Merkezi’nde dün düzenlenen basın toplantısında konuşan Bedriye Yorgun, domuz gribi salgınında en büyük risk grubunun, krizle sayıları daha da artan işsizler ve yoksullar olduğunu söyledi. Vücut direncini azaltan en önemli faktörün yoksulluğa bağlı yeterli ve dengeli beslenememe olduğunu belirten Yorgun, bu nedenle bu kesimlerin beslenme, barınma, temiz su ve dengeli beslenme ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanması gerektiğini söyledi.
Katılım ve katkı payları nedeniyle sağlık kuruluşlarına yapılan başvuruların azaldığını kaydeden Yorgun, katılım payı ve ilave ücretlerin acilen kaldırılması gerektiğini vurguladı. Yorgun, salgın nedeniyle okulların tatil edilmesinin yeterli olmayacağını; sabun, deterjan gibi hijyenik maddelerin eğitim ve sağlık kurumlarına ücretsiz olarak temin edilmesi gerektiğini dile getirdi.
TAŞERON ÇALIŞANLAR RİSK ALTINDA
Türkiye’de sağlık kurumlarında çalışan taşeron işçi sayısının 108 bine ulaştığını belirten Yorgun, taşeron çalışanların hem açlık sınırının altındaki gelirleri, hem de eğitim yetersizliği nedeniyle salgınların açık hedefi haline geldiğini ifade etti. Türkiye’de domuz gribi nedeniyle ölen ilk kişinin de bir taşeron işçi olduğuna dikkat çeken Yorgun, taşeron işçiler acilen eğitimden geçirilerek, kadrolu çalışma esasına göre ücretlerinin yükseltilmesi gerektiğini söyledi.
Sağlık çalışanları için iş sağlığı ve iş güvenliği birimleri oluşturulmasını isteyen Yorgun, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) nedeniyle birçok sağlık çalışanının yaşamını yitirdiğini, aynı durumun domuz gribi salgınında da yaşanmaması için Sağlık Bakanlığı’nın tedbirler alması gerektiğini kaydetti. Bedriye Yorgun, domuz gribi nedeniyle hayatını kaybeden taşeron sağlık işçisi Mustafa Güneş’in tedavisinde görülen hataların, Sağlık Bakanlığı’nın kendi çalışanına sahip çıkmakta dahi aciz kaldığını gösterdiğini söyledi.
‘TARTIŞMALARIN NEDENİ GÜVENSİZLİK’
Sağlık Bakanlığı’nın, Dünya Sağlık Örgütü’nün 6. derecede alarm vermesinin ardından yoğun bir hazırlığa giriştiğini, ancak bu hazırlıkların yoğun tartışmalara neden olduğunu hatırlatan Yorgun, tartışmaların nedeninin bakanlık ve hükümetin sağlık alanında uyguladığı politikalara duyulan güvensizlik olduğunu vurguladı. Yakın zamanda görülen kolera, kuş gribi, KKKA salgınları ve kızamıkçık aşısı skandalında bakanlığın aldığı kayıtsız tutumun güvensizliği artırdığını belirten Yorgun, ancak asıl güvensizlik nedeninin “Sağlıkta Dönüşüm Programı” ile sağlık hizmetlerinin piyasalaştırılması olduğunu söyledi.
‘PİYASACI ANLAYIŞTAN VAZGEÇİLMELİ’
Yorgun, “Bugünkü piyasacı sisteme dair en büyük eleştirilerimiz ve yaşanan salgına dönük kaygılarımız, tam da bu nedenlerle doruk yapmaktadır. Zira bugünkü sistem kamusal anlayıştan yoksundur” dedi.
Aşı üretimi için kurulan Hıfzısıhha Enstitüsü’nde dahi aşı üretilmeyerek, Türkiye’nin tamamen küresel ilaç tekellerine bağımlı bırakıldığını belirten Yorgun, hükümetin piyasacı sağlık sisteminin iflas ettiğini ve bir an önce kamusal sağlık sistemine geçilmesi gerektiğini artık görmesi gerektiğini ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)

BİLİM ADAMLARI AŞIDAN YANA
SES Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Köksal Aydın da, domuz gribi aşısına ilişkin bu kadar büyük kaygılar yaratılmasını eleştirdi. Tüm aşıların belli riskler doğurduğunu belirten Aydın, aşıların kontrollü bilimsel deneylerden geçtiğini ve bilim insanlarının ezici bir çoğunluğunun aşının kullanılmasından yana görüş bildirdiğini aktardı. Aydın, sağlık çalışanları, gebeler, 6 aydan küçük bebeği olan veya bakan kişiler, 6 ay-24 yaş grubu ve 25-64 yaş grubunda kalp, kronik akciğer ve bağışıklık sistemi hastalığı olanların ücretsiz aşılanması gerektiğini söyledi. Salgının sadece aşılama ile çözülemeyeceğini belirten Aydın, halkın beslenme, barınma ve sağlık hizmetine ulaşımının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini vurguladı.
ÖNCEKİ HABER

Hayat Televizyonu ile dayanışma kermesi

SONRAKİ HABER

‘Güler Zere ölüyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...