27 Ekim 2009 00:00

Topbaş’ın kuzenleri Tuzla’yı çok sevmiş!

Dere yatağı ve kaçak Saray Çiftliği’yle gündeme gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın kuzenlerinin, Tuzla Tepeören’de bulunan Karaağıl Devlet Ormanı’nda 450 bin metrekare hisseleri olduğu ortaya çıktı.

Paylaş

Dere yatağı ve kaçak Saray Çiftliği’yle gündeme gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın kuzenlerinin, Tuzla Tepeören’de bulunan Karaağıl Devlet Ormanı’nda 450 bin metrekare hisseleri olduğu ortaya çıktı. 3. köprünün bağlantı yolları güzergahında ve Formula alanının sınırında bulunan arazinin değeri yüzlerce milyon dolarla ölçülüyor.
Tuzla Tepeören’de bulunan Karaağıl Devlet Ormanı, 17 milyon metrekarelik büyüklüğüyle bölgenin en önemli yeşil alanlarından biri. 1948 yılında Devlet Ormanı olarak tescillenmiş olan bu arazide, Kadir Topbaş’ın kuzenleri Ömer Faruk Maviyıldız, Osman Maviyıldız ve Topbaş’ın yakını Mustafa Kuzgun, Mehmet Kuzgun’un 450 bin metrekare hissesi olduğu belirlendi. Formula’nın yapımıyla değerini bir anda katlayan arazinin, 3. köprünün bağlantı yollarının da bu güzergahtan geçmesiyle değerinin yüzlerce milyon dolara çıkacağı tahmin ediliyor. Karaağıl Devlet Ormanı aynı zamanda, İstanbul’un içme suyu ihtiyacının üçte birini karşılayan Ömerli Barajı İçme Suyu Koruma Havzası’nda bulunuyor.
SİHİRLİ DEĞNEK: FORMULA
Topbaş’ın kuzenleri açısından bakılırsa, 2001 yılında Karaağıl Devlet Ormanı’ndan 450 bin metrekarelik arazi almak “değişik” bir yatırım aracı olarak göze çarpıyor. Satın alınan arazinin mahkeme sürecinin devam ediyor olması, imarın olmadığı bir alan olması ve en önemlisi, buranın üzeride kayıtlarda da açıkça görüldüğü gibi pek çok “ihtiyati tedbir” ve devlet ormanı olduğu biline biline satın alınması, kuşku yok ki bu yatırımı “daha da ilginç” hale getiriyor.
Ancak, Topbaş’ın kuzenlerinin araziyi ne zaman aldığını bir kez daha düşünürsek, görünürde “çok kötü” olan bu yatırımın aslında ne kadar akıllıca olduğu ortaya çıkar.
Türkiye ‘90’laın sonundan itibaren Formula yarışlarının ülkeye getirilmesini tartışmaya başlıyor. Bu konuda dernekler kuruluyor. O dönemde Recep Tayyip Erdoğan, Büyükşehir Belediye Başkanı. Kadir Topbaş ise Erdoğan’ın danışmanı. Hemen sonra 1999’da da Topbaş, Beyoğlu Belediye Başkanı oluyor.
Kuzenler ise burayı 2001’in 12. ayında satın alıyorlar. Yani Kadir Topbaş Beyoğlu Belediye Başkanı, Refah Partisi’nin İstanbul Büyükşehir’i yönettiği dönem. Formula yarışlarının Türkiye’ye getirilmesi tartışmalarının tam ortasında… 2004 yılının sonunda Formula 1’in yapımı bitiriliyor. Böyle bakınca yatırımın ne kadar “akıllıca” olduğu açık seçik ortaya çıkıyor.
ÇİFTLİK DE KORUMA ALANINDAYDI
Gazetemizin ortaya çıkardığı, Kadir Topbaş’ın kuzenlerine ait “Saray Çiftliği” de hatırlanacağı üzere dere yatağında, mutlak koruma alanında ve inşaat izni olmayan yerdeydi. Konuyla ilgili haberimizin ardından Topbaş bir açıklama yaparak, buranın yıkıldığını söylemişse de, bu “yıkımın” kağıt üzerinde olduğunu belgelemiştik. Çiftlik kaçak olarak faaliyetine hâlâ devam ediyor. (İstanbul/EVRENSEL)

YARGITAY KARARI VAR

Karaağıl Devlet Ormanı’nın 1948 yılında “Devlet Ormanı” olarak tescil edildiği ve özel mülke konu olamayacağı Yargıtay kararıyla sabit. Ancak bu durum hiçbir şeyi değiştirmiyor. Yargıtay kararına giden süreç yıllar öncesine dayanıyor. Hisse sahibi olduklarını iddia eden diğer kişiler tarafından 18.01.1988 tarihinde açılan tapu tescil davası, 03.05.2005 yılında hissedarlar lehine sonuçlandı. Ancak konu Yargıtay’a taşınınca işler değişti. Yargıtay 20. Hukuk Dairesi, 22.11.2007 tarihli kararında “kesinleşen orman kadastrosu sınırları içinde kalan eski tapu kayıtlarının yasal değerini yitireceği, ‘öncesi orman olan’ ve bu niteliği gereği orman sınırı içine alınan bir yer hakkında sonradan oluşturulanın ‘yolsuz tescil’ olup kayıt malikine hiçbir zaman mülkiyet hakkı kazandırmayacağı”nı “o günkü yasal boşluktan istifade ile tapuda tescil gördüğünün anlaşıldığını” söyleyerek, kamu yararına hükmü bozdu.
Halil Özen
ÖNCEKİ HABER

Yoksulluk sınırı 2 bin 465 TL

SONRAKİ HABER

GÜNCEL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...